Šta je novo?

Pomoc u pronalazenju posla

Učlanjen(a)
10.03.2004
Poena
620
Ne znam da li je ovo prava soba za ovo pitanje, ali molim da mi pomognete!

Naime, ja sam u potrazi za poslom. Zavrsio sam visu poslovnu u NS-u iako nista znacajno nisam naucio tu.
Ono sto bi zaista voleo da radim je kad bi dobio neki posao u servisu za racunare. Mozda to nekome nije nista posebno, ali meni je to jako zanimljiv posao i radio bih ga sa elanom.
E sad ne znam sta mi je sve potrebno za takav posao, mislim da li je potrbno mozda zavrsiti neki kurs za servisera i ako je tako koji preporucujete.
Zivim inace u NS-u.
Hvala na pomoci!!! :)

Idi po firmama i pitaj. Ili cimaj poznanike koji znaju nekoga ko se time bavi.

Ja u principu mislim da znam dovoljno i bez ikakve skole i sertifikata...sklapao sam na desetine konfiguracija i snimao sisteme na stotine puta i sve mi je vec preslo u rutinu, samo sam cisto hteo da se informisem da li vredi ici na bilo kakav slican kurs radi sertifikata nebi li se nasao lakse posao.

Iz licnog iskustva mogu da ti kazem da papir treba uvek. Iako nista tamo ne naucis to *****o parce papira koristi. Po mom misljenju pravi servis ce da te stavi na probu pa ako znas znas ako ne znas, ne znas, a papir manje-vise. Dok na drugim mestima ces dobijes posao samo zato sto ti imas papirce a neko drugi ne.

S druge strane mislim da bi trebalo da znas da servisiranje nije samo sklapanje konfiguracija i instaliranje sistema (mada ces ovo u 70% slucajeva raditi), jer tek kada se pojave problemi koji nemogu da se rese prostim putem format c: onda se vidi ko je pravi serviser.

verujem da imas entuzijazma i da bi time voleo da se bavis. Lep je to hleb ne kazem samo pre nego sto krenes u te vode proveri jos jednom svoje znanje. ;)

Sto se tice samog trazenja posla. imas dve solucije. Da ides od servisa do servisa da ih pitas jel im treba segrt u fazonu radices mesec ili 15 dana za dz pa ako se pokazes nek te zaposle za kesh

p.s. uvek sa sobom CV
p.s.2. nemoj u startu da trazis velike pare nego se trudi da dobije posao i da ga imas sto duze i da sto vise naucis. kasnije ces vec imati dovoljno znanja i svojih sopstvenih veza sa drugim servisima da ces mocu da trazis povisicu, beneficije.... - naravno sve od tebe zavisi koliko si vredan inteligentan i ambiciozan

I naravno uvek mozes da probas po oglasima ili tako nesto i naravno najbolja solucija je ako imas neku vezu negde pa te neko pogura malo.

nadam se da sam bio od pomoci.

s' postovanjem JA :smoke:

A možeš i da se prijaviš za neki kurs "serviser wannabe" - i da zaseniš sve ostale svojim znanjem - i da te pokupi neki skaut iz neke IT firme.
Tvoje je samo da budeš prvi pik na draftu :)

Mislim da ti je najbolje da uposliš štampač i polepiš telefon sa oglasom o servisu po kraju i čekaš poziv... i bolja kinta i freeshooter status...

Do sada i jesam bio freeshooter i dobro ide, samo tu ne osecam nikakvu draz...vise bi voleo kada bi radio u pravom servisu ili radnji i bio okruzen uvek sa najnovijom opremom i ljudima s kojima bi delio slicna interesovanja.

i zarađivao 8.000 mesečno i radio 6 dana nedeljno po osam sati... yeah right ,)

Mislim da plata nije toliko mizerna kao 8.000 mesecno? To bi bilo veoma ponizavajuce!

eh da - malo je sad starijih servisera koji rade dobro i kvalitetno - na prste ih mozes izbrojati.

Posao servisera uglavnom i rade mladi ljudi koji imaju elana i koji taj posao rade vise iz ljubavi nego zbog materijalne koristi, a onda kad malo "uđu u štos" i sami uvide da rade za kikiriki :)

Što se tiče plata u BG-u najviše možeš da očekuješ nekih 250-300 evra dok su u okolini plate smešne kako reče CamBiel od 8000 do 15000 din.

Poz

pa ako budes bas imao srece, dobices i duplo toliko... neprijavljen naravno...

Jedina stvar koja je problem, a koju sam primetio trazeci posao je da vec sve kompjuterske radnje imaju servisere tako da se u taj posao nemoze upasti bez nekih debelih veza.
Jedina nada je da nonstop pratim desavanja i probam da uletim da radim sa nekom novom kompjuterskom radnjicom, kod koje cu imati neki dzeparac a ne platu.

Mogao bi i svoj servis da otvoris !

Ako cemo iskreno serviser i nije bas neko zanimanje, sto ne naucis php/mysql ili nesto slicno pa radis gospodski ko covek a ne da seces ruke na kineska kucista....

:)
Verovatno imas pravo, samo servisiranje je ono sto trenutno dobro znam, ali nikad se nezna. Otvoren sam za nova iskustva i verovatno cu se baciti i na programiranje.

undertaker_84_ je napisao(la):
:)
Verovatno imas pravo, samo servisiranje je ono sto trenutno dobro znam, ali nikad se nezna. Otvoren sam za nova iskustva i verovatno cu se baciti i na programiranje.
Ma idi krvav je to posao, pricam ja sa jednim serviserom kako ide, a on covek ruke u hanzaplastima, kaze gazda nabavlja noname kucista sa ostrim ivicama sav se ziv isekao...

Meni je dosta bilo 4 nedelje servisiranja na praksi... bolje se okreni nečem perspektivnijem...

Da, metal mi je u krvi, isekao sam se više puta kad sam lomio limove na otvorima za CD/DVD pa ko zna kakva sad rđa teče mojim venama :d

ja vise nikom ne sklapam racunar koji nije chieftec...
kako se lepo covek moze poseci na lim to je ludilo...
sto se programiranja tice... hmh
treba puno rada, iskustva i veza za puno para...
i u ns su u proseku manje plate nego u bg, za soft...
web sajtovi su tek postali neisplativi... uvek ce se naci neko mladji da uradi za 1/2 para isti posao, sa 0 iskustva i 0 obrazovanja...

undertaker_84_ je napisao(la):
U svakom slucaju treba znati sto vise stvari pa nesto ce vec uleteti...
Uci baze podataka, to ce uvek trebati a nije bas tesko kao programiranje, mada je ovo sirok pojam tako da je diskutabilno...

Hm, cesto imas ponude za razne poslove u IT sturci na Infostud-u, pa proveri s vremena na vreme... ;)

danijel00 je napisao(la):
pa ako budes bas imao srece, dobices i duplo toliko... neprijavljen naravno...

A sta onda da ti kazem....koja sam ja dileja....bio...misleci da ce me neko zapaziti i ponuditi bolji posao... Radio sam za 8000din u periodu jul 2004. - januar 2005.....sa bonusom od 5Evra za svaki sklopljen racunar (sklopio bih max 4 komada za mesec dana)....i sve to uz varijantu da nisam bio prijavljen....da, dileja sam, sta drugo reci, mada nekad je bolje ista nego nista. U suprotnom bih sedeo kuci i igrao igrice...

pffffff

Znas kako upisi neki kurs ( da bi imao to je**no parce papira ) a za to vreme trazi posao !
posto te to zanima lako ces zavrsiti a i imaces vremena da radisu npr. u nekom servisu gde nije potreban papir nego znanje ! ili naj jednostavnjije ti je da se zaposlis kao lik koji sedi u radnji i ceka da neko dodje i pita "koju graficku da uzmem?" a ti ga lepo posavetujes i on kupi! Nervira me kada hocu nesto da kupim i pitam prodavca ..a on...WTF? ....... kao juce : udjem ja u tehnomaniju i pitam da li mogu da update-ujem firmware na ovom dvd playeru? a on me gleda .........sta je to???? Ako budes ucio i radio u isto vreme ....svi ce biti ponosni na tebe a i ti na sam sebe! :)

Ma pokusaj da otvoris svoj servis. Zavrsio si visu poslovnu, to bi trebalo da ti bude dovoljno da mozes da se snadjes oko vodjenja firme... ako si ucio tamo... Kasnije mozes da nadjes jos par ljudi koji bi radili za tebe/sa tobom... Moze to lepo da se razvije...

Moras da preuzmes inicijativu, svi nesto cekaju neke prilike pa zato i grupno propadamo kao nacija...

mene zanima koliko je isplativo otvoriti sada computer shop +servis...ortak koji radi u jednoj vecoj "dilerskoj" firmi kaze da je to sada rizican posao jer su trziste preuzele velike firme...
bio sam u par "manjih" shopova i primetio sam nesto sto je izgleda karakteristika, a to je da takvi shopovi uglavnom prodaju samo periferije +dig. foto aparate ( one jeftinije ), baterije, prazne CD-ove, DVD-ove, mp3 playere, dok recimo graficke karte, maticne ploce, procesore, HDD-ove jednostavno ne prodaju, a konfiguracije se sklapaju iskljucivo po porudzbini...

jeli toliko rizican posao u pitanju, ili o cemu se radi ?

Nazad
Vrh Dno