Šta je novo?

Pomoc u odabiru IT skole

ikoalosaurus

Slavan
Učlanjen(a)
07.05.2009
Poena
495
Pozdrav ljudi,

znam da je jedan clan vec otvarao pre nekih godinu dana temu gde je trazio savet sta da upise sto se IT sfere tice.

Evo ovako, konacno sam dosao do malo slobodnog vremena i odredjene sume novca koju bih na najbolji moguci nacin da iskoristim u dalje obrazovanje.

Posedujem poprilicno dobro znanje iz koriscenja grafickih programa poput (Flash-a, Illustratora, PS) . Vec nekoliko godina prodajem sajtove, ali to sve nema potpuno profesionalnu notu. Zeleo bih da se tome dosta dublje posvetim pa mi treba preporuka za najbolje Adobe Certified resenje kod nas , konkretno u Beogradu. Napominjem da mi cena trenutno nije orijentir, vec odnos kvaliteta profesora i stecenog znanja.

Druga stvar/preporuka za IT akademiju, sta je najbolje resenje kod nas? Konkretno sfera administracije/servisiranja hardvera/mreza ? Vidim da se pisalo malo o toj "IT Akademiji" u zemunu, medjutim meni to sve deluje onako nasminkano, niti je neko izneo neka iskustva. Svestan sam da poenta nije u sertifikatima vec u znanju, ali sa obzirom da imam dobro predznanje, zelim da ga upotpunim i zaokruzim, jer planiram da zapalim za Nemacku (inace studiram Nemacki).

Kakva je ova Cet skola racunara u Beogradu? Vidim da imaju dosta sertifikovanih priznanja.

Znaci potreban mi je prijateljski savet, i siguran sam da ovde ima gomila ljudi koji mogu takav da mi daju ;)

Hvala, Nikola

imas fax, ako nemas to prvo, ostalo kasnije...

Da, ali izlazim samo na kolokvijume/ispite, imam posao koji radim od kuce, tako da imam dosta slobodnog neiskoriscenog vremena, i to samo narednih godinu dana, zato bih zeleo sada sto vise da ulozim u sebe ;)

Ako te zanimaju mreze i administracija mreza, najbolje bi bilo upisati Cisco mreznu akademiju (ima nekoliko kurseva, sto teorijskih, sto prakticnih)-mislim da se u Beogradu izvodi na ETF-u...

To bi mi bila druga, da kazem - zelja/opcija.

Prva je vezana za programiranje i dizajn, nesto sto otprilike nudi ona it akademija, iscitivao sam ovih dana utiske ljudi sa raznih sajtova i foruma, sto iz Srbije , sto iz Hrvatske i regiona, mnogi su radili i online varijantu, i veoma su zadovoljni. Samo sto ja nisam nikad voleo nista sto je toliko nasminkano i sto samo sebe hvali do nebesa, kao sto je slucaj sa ovom akademijom.

A prednost mi je sto nude godinu dana aktivnog rada, taman koliko sam spreman da ulozim i posvetim.

cisco mreze, ms sertifikati su lagani, ali i ne znace puno... za programiranje/baze/sql... nesto za javu nisam siguran sta bi bilo i koliko je bitno?

Moje lično mišljenje bazirano na iskustvu i ličnom uverenju :

1. Sertifikat / diploma sama po sebi nije garant znanja . I jedno i drugo su uzimali a i dalje uzimaju (pored ljudi koji zaista znaju i koji razumeju to što su učili) i totalni duduci koji vola u pozadinu ne bi umeli da ubodu.
2. Odluči se za jednu oblast i u toj oblasti budi stručnjak. Ako odlučis da bacaš pikado onda radi samo na tome i postani najbolji što možeš. Srbija je puna svaštara - ljudi koji znaju od svega po malo da urade ali kada zatreba specijalista (ne mislim samo na IT) onda drži potegni.

Neću sugerisati kojim putem da kreneš, ta odluka je na tebi. Ti sedni , razmisli šta te najviše privlači, i šta ti naviše "leži". Da li je to Sistemska , Mrežna ili Database administracija, grafičko modelovanje , pravljenje web sajtova ili možda nešto sasvim treće. Nije na odmet i da pogledaš trendove u svetu , koja zanimanja će tek biti interesantna za recimo 1, 2 , 5 godina .
Nakon što to rasčistiš sa samim sobom onda ti ništa drugo ne preostaje no da ozbiljno zagreješ stolicu i ostvariš zacrtani cilj.
Za stručnjake (makar u svetu) uvek ima posla.

@Mare , bilo bi mi bitno i veoma dobro kad bih uklopio naprednije tehnike PHP-a i Jave, sa ovim znanjem koje vec imam jer to ima veliku primenu u web dizajnu.

@yellow pinky , upravo to i zelim, da se fokusiram i koncentrisem na jednu uzu specijalnost, trenutno mislim da je tu upravo kombinacija dizajna i programiranja, a za ovo sto sam naveo sto se hardvera i servisa tice , to bih voleo cisto da ozvanicim nekom diplomom, da ne bude uzaludno ovoliko godina petljancije sa hardverom i iscitivanja kojekakve literature.

Konkretno me zanima najvise , da li u Beogradu ITAkademija predstavlja najbolje resenje , CET ili nesto drugo ?

Za cisco sam se raspitao gde ima dobrih kurseva, ali to mi je sada u drugom planu.

I na primer vase misljenje za isplativost i konkretnost ova dva smera na itakademiji http://www.it-akademija.com/ITAkademija-PROGRAM_171_2__
Programiranje
ili
Dizajn i multimedija

Treba se odluciti za jedno ukoliko bih izabrao ovu skolu, pa mi treba savet strucnjaka sta je primenljivije za web dizajn buducnosti, vece znanje iz programiranja ili konkretno znanje i rad u grafickim programima ?

@Mare

Sem ukoliko nisi CCIE u jednoj ili više oblasti , sumnjam da možeš cisco mreže nazvati laganim.

@Ixinho

Iako nisam imao dodira sa školama računara van Niša , IT akademija mi malo pretenciozno deluje dok za CET (od nekadašnjeg profesora) sam čuo da su jako dobri ali i da svoj kvalitet i naplaćuju. U svakom slučaju nećeš upisivati kurs u nekoj školi računara pre nego lično odeš tamo , vidiš kakvi su uslovi rada (učenja) a i kakvi su predavači. Šarlatane ćeš lako prepoznati. Ljude koji znaju znanje takođe.

Ah da . Ako se kojim slučajem odlučiš za cisco mreže pod obavezno IZBEGAVAJ cisco akademije .

Nisam to mislio, nego ne znam da li se i koliko vrednuju java sertifikati, kao sto je to slucaj sa MS sertifikatima.

Nisam to mislio, nego ne znam da li se i koliko vrednuju java sertifikati, kao sto je to slucaj sa MS sertifikatima.

Sertifikati se ne vrednuju . Oni su tu samo da ti utabaju put do razgovora za posao.
Kada tamo jednom stigneš vrednuje se samo znanje koje imaš.

Poslednja izmena:
Ma naravno, pa svaka ozbiljna firma te vrednuje kroz jedno 3-4 kruga, ali i kad pocnes da radis tu je pripravnicki isl. stvari

Završavam IT Akademiju (Smer Administracija) jer nisam imao para i vremena za ITS ili neki privatan faks :(.
Moj opšti utisak o ITA je prosečan. Može se dosta naučiti ali i ne mora. Jednostavno sve je na tebi. Ukoliko zapneš i pređeš celo gradivo kako treba, neminovno ćeš steći dovoljno znanja u suprotnom ako je upisuješ da samo da bi imao sertifikat, bacićeš i pare i vreme.

Inače, gradivo je usmereno ka IT-ovcima odnosno ljudima koji su imali ranije kontakta sa naprednim delom informatike. Ne bih preporučio totalnim laicima da se upuštaju u ove vode ne zbog nepoverenja ka njihovoj sposobnosti da nauče već zbog činjenica da ima dosta gradiva a malo vremena za završetak istog. Budući da radim baš posao IT Admin-a, lično mi nije predstavljao preterani napor da savladam neke stvari sa kojima se nisam sretao do sada.

Haha, i ja sam, lepo zvuči IT Akademija skroz.

@Zvucnjak
To su ti iz Zemuna
Ja sam završio državni fax, elektrotehniku. Elem, pre dve godine sam bio kod ovih, imali su konkurs za IT inžinjera-Admina, vise se ne sećam.
Bio na razgovoru, sačekala me neka cura koja je neki Wanna Be Manager, nema blage veze. Od inžinjerskog posla je ispalo da uz održavamje infrastrukture treba da pišem predavanja i skripte za studente što mi nije padalo na pamet.
Trebalo je nositi odelo..... Čim su mi rekli odelo cipele, da nema farmerki i košulje, zacepio sam im cifru. Nešto kasnije mi je rekao ortak kroz nevezan razgovor, koji se bavi programiranjem, da je bio kod njih par meseci i pobegao glavom bez obzira. Kaže da ih interno zovu Aušvic jer ne dozvoljavaju zaposlenima da medjusobno komuniciraju na pauzama, visi ti kamera iza ledja, tako nek se teraju u PM. Meni ne treba takva gnjida od domaćeg poslodavca. Pretpostavljam da studentima podilaze jer im uzimaju dobar keš.

OK to je iz ugla zaposlenog...
Ja sam mislio kakva je za pohađanje, da li se isplati, koliko se nauči, kakve su šanse za nalaženje posla posle, i sl...

Nazad
Vrh Dno