Šta je novo?

Pomoc, resenje za internet.....

micairvas

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
13.01.2009
Poena
199
Pozdrav svima,

Ako neko zna kako da resimo sledeci problem, bio bih mu veoma zahvalan :D

Drug ima problem, uselio se u nov stan kao podstanar medjutim u stanu nema izlaza za fiksni telefon tako da ne moze da se uvede adsl, gazda stana ne zeli da uvodi fiksni telefon. Takodje drug ne gleda televiziju uopste, pa ne bi da uvodi kablovsku televiziju zarad interneta. Sve u svemu da li postoji neki nacin da se uvede internet u stan da nije povezan sa fiksnom telefonijom i da nije zavisan od kablovske televizije?
Napomena, zvali smo Orion telekom i dosli su da ugrade taj prijemnik medjutim za ugradjnju tog prijemnika je neophodan izlazak na krov, a posto je neka baba u zgradi zabarikidirala krov (napravila nelegalno stan) i ne dozvoljava nikom da izlazi na krov ta mogucnost otpada.

Ima li nekog resenja da nisu oni usb stikovi od mobilnih operatera i slcno? Tj moze i ta varijanta ako ima recimo flat varijanta za 1500 din i ako garantuju za stabilnost protoka.....

Ako neko ima neko resenje neka pomaze, hvala!

Pa, i za wireless bi trebao pristup krovu.

A možda bi mogao da se dogovori sa nekim komsijom koji već ima net i wifi ruter da koristi njegov net, a da plaćaju po pola. :)

Ali, ta baba definitivno ne može da zabrani izlaz na krov, jer je on zajednički, tako da samo cimnete policiju, i baba će morati da se skloni s' puta.

Hvala na sugestijama, sve gore navedeno je tacno i jasno, izbegao bih policiju na relaciji baba-krov i deljenje sa komsijama. Jos enka ideja? :D

Niko ti ne garantuje za stabilnost protoka, čak ni najveći igrači sa ponudama za fizička lica u Srbiji.

Ako je taj drugar u stanu koji nije u prizemlju, i ako ga ne ometa okolno drveće, možda antena/AP za WiFi net (5ghz) može da se nakači i na prozor. Sad su makar te stvari male i kompaktne, pa ako se potrudite, ne mora ništa ni da se buši. WiFi ti je svakako prvi pik, još ako nađeš dobrog provajdera...

Onda ide Veratov Wimax, 1/256 za 1190 din. Ima na njihovom sajtu mapu pokrivenosti, u sekciji Wireless (ali je nemoj uzimati zdravo za gotovo, jer obično i par km van te mape, net radi ok). Ne treba optička vidljivost, nema eksternih antena... ali je ping lošiji, a ponekad i protok malo zeza.

Potom idu 3G provajder tj Telekom, Vip i Telenor. Što se toga tiče, po iskustvima drugih, Vip mu dođe kao najbolje u većim mestima. Flat postoji, ali kad uplaćenu kvotu gigabajta potroši, brzina ide na 64kbps.

U svakom slučaju, ja bi' zvao komunalce (kom. policiju) zbog te babe, jer ako nema aDSL-a, nema kabla, sledeća najbolja opcija je WiFi.

Poslednja izmena:
Niko ti ne garantuje za stabilnost protoka, čak ni najveći igrači sa ponudama za fizička lica u Srbiji.

Ako je taj drugar u stanu koji nije u prizemlju, i ako ga ne ometa okolno drveće, možda antena/AP za WiFi net (5ghz) može da se nakači i na prozor. Sad su makar te stvari male i kompaktne, pa ako se potrudite, ne mora ništa ni da se buši. WiFi ti je svakako prvi pik, još ako nađeš dobrog provajdera...

Onda ide Veratov Wimax, 1/256 za 1190 din. Ima na njihovom sajtu mapu pokrivenosti, u sekciji Wireless (ali je nemoj uzimati zdravo za gotovo, jer obično i par km van te mape, net radi ok). Ne treba optička vidljivost, nema eksternih antena... ali je ping lošiji, a ponekad i protok malo zeza.

Potom idu 3G provajder tj Telekom, Vip i Telenor. Što se toga tiče, po iskustvima drugih, Vip mu dođe kao najbolje u većim mestima. Flat postoji, ali kad uplaćenu kvotu gigabajta potroši, brzina ide na 64kbps.

U svakom slučaju, ja bi' zvao komunalce (kom. policiju) zbog te babe, jer ako nema aDSL-a, nema kabla, sledeća najbolja opcija je WiFi.

Prvo da se zahvalim na odgovoru. Sto se tice prvog predloga antena od 5ghz to otpada jer stan na prizemlju i gleda na dvorisnu stranu gde ima dosta drveca i zgrada....
Zvali sam ove iz VeratNeta i rekli su nam da ta mapa sa sajta nema veze sa zivotom i da se mnogi koji bi tebali da su max pokriveni zale, tako da moram u ponedeljak da uzmem neku probnu varijantu na 48H da vidim hoce to raditi ili ne.
Jos jedno pitanje, drugar hoce da igra par igrica online kao sto su dota 2, Call of duty i slicno, hoce imati problema sa pingom i cime vec s obzirom da je taj internet koliko sam razumeo svega 1/256?
Hvala

Protok mu neće predstavljati neki preveliki problem, ali odziv/ping hoće. Viđao sam primere kod ljudi koji su u centru grada, a ping do speedtest servera u Beogradu im je po 80-100ms. Zamisli tek kako bi bilo van Srbije...

Drugo je što, po meni, oni tu Wimax mrežu i nisu dobro odradili. Net radi, to stoji, ali nedovoljno dobro za Wimax standard, pa samim tim negde radi ok, negde loše.

Protok mu neće predstavljati neki preveliki problem, ali odziv/ping hoće. Viđao sam primere kod ljudi koji su u centru grada, a ping do speedtest servera u Beogradu im je po 80-100ms. Zamisli tek kako bi bilo van Srbije...

Drugo je što, po meni, oni tu Wimax mrežu i nisu dobro odradili. Net radi, to stoji, ali nedovoljno dobro za Wimax standard, pa samim tim negde radi ok, negde loše.

Znaci zbog pinga moze da zaboravi da ce normalno da odigra po koju igru. Ne mogu da verujem, kao da je u bermudskom trouglu, nema mu pomoci :D Na kraju ce morati neki 3g internet od telenora ili vipa.....

Ne gine mu da se obracuna sa babom :D
Hvala na pomoci.

Evo kakav ping mozes ocekivati na 3G mrezama:
slobodan@sun:~$ ping 172.21.48.3
PING 172.21.48.3 (172.21.48.3) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 172.21.48.3: icmp_req=1 ttl=254 time=47.9 ms
64 bytes from 172.21.48.3: icmp_req=2 ttl=254 time=45.3 ms
64 bytes from 172.21.48.3: icmp_req=3 ttl=254 time=45.7 ms
64 bytes from 172.21.48.3: icmp_req=4 ttl=254 time=45.7 ms
64 bytes from 172.21.48.3: icmp_req=5 ttl=254 time=56.1 ms
64 bytes from 172.21.48.3: icmp_req=6 ttl=254 time=56.6 ms
64 bytes from 172.21.48.3: icmp_req=7 ttl=254 time=57.1 ms
64 bytes from 172.21.48.3: icmp_req=8 ttl=254 time=67.8 ms
64 bytes from 172.21.48.3: icmp_req=9 ttl=254 time=57.6 ms
64 bytes from 172.21.48.3: icmp_req=10 ttl=254 time=57.7 ms

--- 172.21.48.3 ping statistics ---
10 packets transmitted, 10 received, 0% packet loss, time 8998ms
rtt min/avg/max/mdev = 45.369/53.818/67.887/6.989 ms

Ovo je konkretno mt:s.

Evo kakav ping mozes ocekivati na 3G mrezama:
slobodan@sun:~$ ping 172.21.48.3
PING 172.21.48.3 (172.21.48.3) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 172.21.48.3: icmp_req=1 ttl=254 time=47.9 ms
64 bytes from 172.21.48.3: icmp_req=2 ttl=254 time=45.3 ms
64 bytes from 172.21.48.3: icmp_req=3 ttl=254 time=45.7 ms
64 bytes from 172.21.48.3: icmp_req=4 ttl=254 time=45.7 ms
64 bytes from 172.21.48.3: icmp_req=5 ttl=254 time=56.1 ms
64 bytes from 172.21.48.3: icmp_req=6 ttl=254 time=56.6 ms
64 bytes from 172.21.48.3: icmp_req=7 ttl=254 time=57.1 ms
64 bytes from 172.21.48.3: icmp_req=8 ttl=254 time=67.8 ms
64 bytes from 172.21.48.3: icmp_req=9 ttl=254 time=57.6 ms
64 bytes from 172.21.48.3: icmp_req=10 ttl=254 time=57.7 ms

--- 172.21.48.3 ping statistics ---
10 packets transmitted, 10 received, 0% packet loss, time 8998ms
rtt min/avg/max/mdev = 45.369/53.818/67.887/6.989 ms

Ovo je konkretno mt:s.

Ja se tu bas i ne razumem jer slabo igram igre, da li je to lose ili dobro :D

I ako moze predlog da li je bolje uzeti neki 3g usb modem ili od Veratneta 1/256 flat internet, tj. koja od ove dve varijante je bolja za igre?

Wimax ako radi ti je bolji zato sto je FLAT paket, kod mobilnih operatera imas odredjenu kolicinu saobracaja, a nakon toga ti se smanjuje brzina na 256/64k odnosno na 64k. Jedino kod mt:s-a nema smanjenja brzine, ali oni svaki megabajt preko kvote naplacuju dodatno sa po 1din.

Kakav je ping na wimax-u kod Verata pojma nemam, nikad nisam koristio to.

Ljudi pomagajte, iznajmljujem neki privatan stan na karaburmi u Bg na nekoliko meseci, nema telefona, odmah je pored Bogoslovskog fakulteta, kako mogu da obezbedim sebi internet do lap topa, neophodan mi je, kud ću u BG bez neta, nešto čisto osnovno za surfovanje, e mail eventualno You Tube, samo da se ne vezujem ugovorom na duži period jer ne znam koliko vremena ću provesti u tom stanu zbog posla i obaveza itd recite mi ukratko koje su mi opcije, selim se za 2 dana ???

Hvala

Molim za pomoc, u Austriji sam u kuci koja nema fiksni telefon, ako neko ima savet kako da uvedem internet a da nije preko stika (idealno bi bilo flat) ?

Hvala

Molim za pomoc, zivim u Peckoj u naselju bez kuce a nemam ni fiksni telefon u njoj. Kako da uvedem internet a da nije preko stika? (Idealno bi bilo flat). Takodje ima jedan deda na kraju naselja sece sve kablove tako da zicane verzije otpadaju...? Hvala.

:p

@micairvs najbolje resenje je da odes do verata i uzmes probni wimax uredjaj i izmerite lepo pingove (ako po pingtest.net ne prelazi 60ms moci ce da se igra ali uz malo stucanja ponekad). A sto se druge varijante tice (3g) batali igranje jer ping ce ti varira jako puno.... To je net samo za surf, nista vise. E sad sto se neta tice to su ti jedine mogucnosti. Ako bi isao na WiFi vidi sa nekim komsijskim zgradama da postavis opremu kod njih pa iz svog stana gadjaj vrh te zgrade :(, sta da ti kazem, nalazis se u Alkatrazu :D

Poslednja izmena:
Vrh Dno