Šta je novo?

Pomoc, problem izmedju servera i radnih stanica.

ericm

Slavan
Učlanjen(a)
26.06.2011
Poena
395
Moja oprema  
CPU & Cooler
10980XE & D15s / 9900K & U12A
Matična ploča
Rampage VI Extreme Encore / Z390 Phantom
RAM
4x16GB TridentZ / 2x16GB TridentZ
GPU
4090 TUF OC / 3080 TUF OC
Storage
990 Pro 2TB / 970 Evo Plus 500GB
Zvuk
Bose Companion 3 / Audioengine A2+
PSU
Dark Power Pro 12 1500W / SF750
Kućište
5000D Airflow / NR200
Monitor
AW3418DW / VP349
Miš & tastatura
Lamzu Thorn & Tofu65 2.0 / Skoll & Leopold FC660C
Ostale periferije
PS5, Steam Deck OLED
Laptop
MBP 14" M3 Pro
Mobilni telefon
S23 Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav svima, slabo se razumem u ovu oblast pa se nadam da cu biti jasan.

U firmi imamo jedan HP-ov server koji radi kao klasican file server (OS Win Server 2008 R2 x64). Povezan sa 5 lokacija (kancelarija) sa po 3-4 kompa koji imaju Win7 Pro x86 ili x64.
Medjusobno su povezani Mikro Tik ruterima i rade lokalno preko windows remote-a. Paket neta je 24/2 Mbps ali je jako slab upload speed, svega 0.7 Mbps u najboljem slucaju.
E sada, ovo mi nije najjasnije, napravljen je vpn ''tunel'' izmedju dva rutera (jedan je kod nas u direkciji)...

U zadnje vreme se desava da kompovi povremeno ''zalede'' sliku na neko vreme pa potom nastave da rade.

Zna li neko sta moze biti uzrok problema i da li je verovatno do neta i podesavanja ili je neki hw problem?

Hvala unapred.

Poslednja izmena:
Pa pazi ako imas standardan up speed od 2mb tesko da ces imati toliko kroz VPN tunel jer se vrsi dodatna enkapsulacija cime je smanjen mtu, mada opet trebalo bi da mozes izvuci barem 1.5mb, takodje koji internet je u pitanju, ako je adsl onda i nije cudno. Nisi bas dao detaljan opis... Sta ti znaci ovo: "U zadnje vreme se desava da kompovi povremeno ''zalede'' sliku"? Kad se radi sta? Remote? VPN tunel je napraljen izmedju cega, vas u direkciji i.. (da znam jel tunel radi lokalno sto generalno nema svrhe sem ako se ne zeli neka vrsta auth ili radi preko neta sto moze da ugrozi down i up brzine zbog enkapsulacije)?

Internet je BSS-ov kablovski.
Napisao sam samo ovoliko koliko sam znao jer su mi ovako preneli.
Koliko sam razumeo ''zaledi'' se program u kome smo svi ulogovani i pomocu njega se rade fakture, ponude...itd.
Mislim da tunel radi preko neta jer je vpn (virtual private network) sto i ugrozava upload...
Ma jedino resenje im je veci upload speed.
Mislio sam da je neki jednostavniji problem u pitanju. Najbolje je da pozovu servisera pa neka vide.

ako budes imao neku ideju sta bi moglo biti napisi cisto da im preporucim.
Hvala

Ako ti idu klijenti preko tog linka, onda neko pusta torente :)

Svaki link radi za RDP dok korisnici ne krenu da ga krshe. Ne moraju biti torenti, moze biti i virus u mrezi. Imas torch alat na Mikrotiku pa pogledaj sta ko radi na mrezi.

Naravno, problem ne mora biti samo u lokalnoj mrezi. Kablovski net bas i nije pojam kvaliteta.

Poslednja izmena:
Xexe... Pa imaju obicaj da zabodu face ili bleje na tjubu :) mada ne bas cesto...

Probacu u ponedeljak taj torch alat ;)

Hvala na odgovoru, a net je takav kakav je...

Reci mi koji softver koriste za knjigovodstvo? Ovakav slucaj sam sretao kod Panteona, mada komp ne zabode, zabode aplikacija dok se baza ne ucita, a kad se ucita onda radi normalno. Radio sam umrezavanje nekih firmi koje imaju panteon server i 2 adsl linije sa po 512k uploada i radi sve ok sem sto se naravno dogodi da klijent aplikacija zabode na par sekundi samo dok se sve ne ucita. Od tih 512kbps realno se izvlaci 430k a kroz vpn tunel oko 402k.

Odlicno pitanje, ja sam se vodio time da smrzne RDP terminal, a ne prozor aplikacije.

Da li je moguce kliknuti na start dugme kada se desi to "smrzavanje"?

Sad sam se cuo sa shefom i malo bolje mi je objasnio.
Kaze da ''zabode'' remote desktop. Pomocu njega pristupa serveru iz svoje kancelarije.
Znaci ne zabode komp sto nije ni bilo logicno nego se zaledi slika remote-a dok ne povuce od servera to sto treba...
Preneo mi je da su nam u subotu povecali upload na 3 i da sada radi kako treba pa cemo videti...

E sada, postoji li neko podesavanje vezano sa remote desktop da trazi sto manje resursa kad vuce sliku sa servera. Da li bi pomoglo smanjenje rezolucije na serveru, kvalitet slike, efekti...?
Izvinjavam se na noob pitanjima...

Kvalitet slike se definise sa klijentske strane ili preko polisa na serveru.

RDP je veoma stedljiv kada su resursi mreze u pitanju (osim kada se pusti neka stampa na lokalni stampac)

Ali mislim da imamo situaciju gde korisnik prica "ne radi mi program". Pa sada pogadjamo sta je to sto ne radi.
:)

Poslednja izmena:
Rekose danas ovi raspadi iz sbb-a da je problem do njih...
Cekamo da srede to... Barem sad znam u cemu je problem ;)

Hvala na interesovanju i odgovorima :)

Vrh Dno