Šta je novo?

Pomoc prilikom izbora...

zoran l

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2004
Poena
619
Prijateljica me zamolila da joj pomognem oko kupovine racunara,s obzirom da se ne razumije u to.Posto ja bas nijesam u toku sa svim cijenama i komplet ponudom,svaki savjet je dobrodoshao_Ona je u Bg inache i ponudjena joj je sledeca konfiguracija za 832 eura:
MSI K8T NEO2-F K8T800
CPU AMD XP 64-bit 3200+
DDR 512MB/400 KINGMAX
MSI FX6200AX 256MB DDR
SB-32 BIT ON BOARD
MODEM 56K
DVD RECORDER 16X DUAL
HDD 160GB 7200 rpm MAXTOR SATA
FDD 3.5''
TASTATURA LOGITECH PS/2
MISH OPTICAL,PODLOGA
EXTRA MIDI TOWER ATX 350W
ZVUCNICI 120W
17'' TFT SAMSUBG 710N
Mozda ja nijesam u toku,al mi se chini da bi mozda moglo da se izvuche i malko bolje za do 850eu(10-20 eu gore nije problem).Prije svega ona je student PMF-a i djevojku uopste ne interesuje overlok i slicne stvari,znachi iskljucivo rad na default-u-sto stabilnije,brze i opremljenije da je sve:) 17-inchi TFT monitor je obavezan,a dobro bi doslo i 1gb memorije,pa i na racun mozda malo manjeg diska i malko vece cijene.Kao sto sam i rekao,plocha da je stabilna i brza na default-u,sto opremljenija, a sve ostalo je samo plus tome.Pozdrav i hvala unaprijed!

E da dopunim,znachi,budzet moze i na 900,pa i malko vishe ako je bas potrebno,a najmanje bitna stavka je grafichka,jer se igrice nece igrati,mozda bas rijetko i to neke koje ne traze zvijer neku...

Ja bi to otprilike ovako:

Asus A8N5X ~ 88e
Athlon 64 3000+ Venice, S-939 ~ 130e
2x512 MB, DDR 400, Corsair ValueSelect ~ 95e
ASUS EN6200GE/TD 128MB, PCI-Express ~ 90e
WD 200Gb, SATA, 8Mb ~ 100e
...

Ostalo moze i ovako kako si napisao ;)

eatmyshorts je napisao(la):
Ja bi to otprilike ovako:

Asus A8N5X ~ 88e
Athlon 64 3000+ Venice, S-939 ~ 130e
2x512 MB, DDR 400, Corsair ValueSelect ~ 95e
EN6200GE/TD ASUS 128MB, PCI-Express ~ 90e
WD 200Gb, SATA, 8Mb ~ 100e
...

Ostalo moze i ovako kako si napisao ;)
E ovako,procesor je otprilike koji sam i ja mislio,znachi,bice joj i vishe nego dovoljan,memorija takodje.Sto se tiche ploche,malo sam trazio o njoj i vidio da je solidna plocha,mada i nijesam nashao premnogo toga o istoj.Mozda jos neki predlog ako ko ima,znachi samo da je sto opremljenija i brza na default-u i naravno stabilna.Sto se tiche diska,taj bi bio extra,al ako treba da se prebaci malo para na nesto drugo,doshao bi u obzir i manji neki,po mogucnosti WD takodje.Graficka je za nju dovoljna svakako,jedino na sta bih obratio paznju je da ne dodje do toga da mora da je mijenja kad dodje vrijeme za prelazak na Vistu radi Aero glas-a i svih tih zezancija...Periferije ce biti uobicajene,logitech mish i tastatura,nista fensi,zvucnici nesto tipa do 25-30 eu najvishe,jer to je lako zamijeniti ako joj zatreba nesto jache kasnije(prioritet je sto jacha mashina).Takodje,dobro bi doshao i predlog za kuciste i ok napajanje koje ce ovo drzati fino,a da nije neko lijevo ili bas preskupo,mozda nesto kao Dtk400w?Ko ima predloga,neka slobodno iznese,posebno za plochu i grafichku su pozeljni:)

Poslednja izmena:
Posto je suma prilicno velika, trebalo bi paznju obratiti na kvalitetno kuciste i ostatak periferija monitor, tastaturu, misa.
Sto se ploce tice mislim da je NF4 bolji izbor u odnosu na one sa VIA cipsetom, znaci npr. MSI K8N NEO4-F ili DFI NF4 ultra infinity. Procesor je sasvim dovoljan i 3000, DVD rezac NEC3550 ili 4550, mislim da u tu sumu moze bez problema da se uklopi i 2 x 512MB (Kingston, KingMax ili Corsair), kuciste DTK ili neki LC Power model, monitor samsung 740N, mozda moze da razmisli i on FS 19" W19-1 wide modelu, grafika neki ATI X550, HDD obrati paznju na garanciju ima WD i Maxtor modela sa 3 godine, mislim da je 160GB sasvim dovoljno.

JoKa je napisao(la):
Posto je suma prilicno velika, trebalo bi paznju obratiti na kvalitetno kuciste i ostatak periferija monitor, tastaturu, misa.
Sto se ploce tice mislim da je NF4 bolji izbor u odnosu na one sa VIA cipsetom, znaci npr. MSI K8N NEO4-F ili DFI NF4 ultra infinity. Procesor je sasvim dovoljan i 3000, DVD rezac NEC3550 ili 4550, mislim da u tu sumu moze bez problema da se uklopi i 2 x 512MB (Kingston, KingMax ili Corsair), kuciste DTK ili neki LC Power model, monitor samsung 740N, mozda moze da razmisli i on FS 19" W19-1 wide modelu, grafika neki ATI X550, HDD obrati paznju na garanciju ima WD i Maxtor modela sa 3 godine, mislim da je 160GB sasvim dovoljno.
Procesor bi definitivno taj trebao da bude,memorija zavisno od ponude,mada mozda Corsair ili KingMax prije...Rezach Nec 4550 i neki HDD WD160 ili 120,sata.8m cache.
Sto se tiche ostaloga jos ima dilema:
za monitor,da li 710 ili 740n,za grafichku takodje(znachi samo da radi i kad dodje Vista:p,kapiram da ce to ici i da nije to sad bauk neki,al eto,cisto da sve ide glatko sa svim efektima,igrice su u drugom planu) i jos uvijek dilema oko ploche.Da je za mene lako bih,al recimo za nekih 100 eura,10 manje ili vishe koja bi bila najbolje opremljena plocha sa respektabilnim performansama na difoltu i stabilnoscu?
Za kuciste cu jos pogledati,a periferije su manje vishe odredjene.Malo me zeza sto su cijene drasticno razlicite u nekim firmama,a sa cijenama kod dilera nijesam bas upoznat:)Ako ko ma predlog za gotovu konfiguraciju,dobro bi doshao,manje vishe je jasno sta se trazi:) Pozdrav

Pa sve je otrpilike rijesheno,osim dileme za plochu i grafiku.Dakle:
3000+ procesor
160gb WD HDD,sata,8 mb cache
710 ili 740n monitor,zavisi od ukupne cijene
Lc power napajanje
logitech periferije
Nec 4550
2*512mb memorije,ddr 400Mhz(Corsair,Kingmax,Kingston,zavisno do ponude)
E jos ploca nije odredjena,ima li ko predlog da se fino uklopi u ovo a da je brza na difoltu,opremljena i stabilna i neka grafika koja ce biti ok za Vistu,a igrice su u drugom planu.Ako ima predloga,kazite pa da se kupuje ovo:)

Ako hoces bas plocu koja je bogato opremljena MSI K8N Diamond, ima bukvalno, sve, Creative SB, SLI, 2 x Gbit-LAN, Wireless Lan, FireWire, Bluetooth. Ako ces nesto slabije opremljene, moze i kao sto sam ti vec napisao DFI NF4 Ultra Infinity ili MSI K8N NEO4-F.

JoKa je napisao(la):
Ako hoces bas plocu koja je bogato opremljena MSI K8N Diamond, ima bukvalno, sve, Creative SB, SLI, 2 x Gbit-LAN, Wireless Lan, FireWire, Bluetooth. Ako ces nesto slabije opremljene, moze i kao sto sam ti vec napisao DFI NF4 Ultra Infinity ili MSI K8N NEO4-F.
Reci ce mi ponudu,pa cu onda preciznije znati sta i kako,hvala na savjetu u svakom slucaju.

Nazad
Vrh Dno