Šta je novo?

Pomoc pri kupovini

Lazaroniie

Poštovan
Učlanjen(a)
15.04.2019
Poena
95
Pozdrav,

Odavno nisam imao pc ili laptop, pa mi je potrebna pomoc.
Bidzet do 90 000 dinara.
Ne treba mi za igrice, bitno je da je manjih dimenzija 13",14".
Touch screen i 120hz ne bunim se, ali nije neophodno.
Lenovo laptop IdeaPad Slim 5 14IAH8 (65k nov) gledao sam ovaj, ne znam da li ima neko iskustva, ili neku bolju preporuku.

Poslednja izmena:
• Specifikacija:
• Procesor: Intel@ Core™" i5-12450H(8 jezgra / 12
thread-a, do 4.4GHz, 12MB kes).
• Grafika: Intel UHD Graphics.
• Memorija: 16GB LPDDR5-4800 (zalepljena)
• Skladiste: 512GB SSD NVMe PCle 4.0x4.
• Ekran: 14.0" IPS WUXGA(1920x1200), 300 nita, 45%
NTSC, anti-glare.
• Kamera: FHD 1080p + IR sa ToF senzorom.
• Baterija: Integrisana 56.5Wh.
• Povezivanje: Wi-Fi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.2.
• Portovi:
• 1x HDMI 1.4b.
• 1x MicroSD citac kartica.
· 2x USB-C (PD 3.0, DisplayPort 1.4).
• 2x USB-A (1 Always On).
• Tezina: 1.46 kg
• Boja: Cloud Grey.
• Garancija: 24 meseca.

Za 65k sasvim ok.
Ako je bitno 14" za vise para sa nekim novijim procesorom i novijom integrisanom grafikom.Mozda do 90k.

Pozdrav,

Odavno nisam imao pc ili laptop, pa mi je potrebna pomoc.
Bidzet do 90 000 dinara.
Ne treba mi za igrice, bitno je da je manjih dimenzija 13",14".
Touch screen i 120hz ne bunim se, ali nije neophodno.
Lenovo laptop IdeaPad Slim 5 14IAH8 (65k nov) gledao sam ovaj, ne znam da li ima neko iskustva, ili neku bolju preporuku.
Провери на рецензијама квалитет израде лаптопа

I baci pogled na kvalitet hladjenja laptopa posto taj Intel@ Core™" i5-12450H ume i da se greje u turbo modu.

Izvinjavam se pokretacu teme, da ne bih otvarao novu temu, postavicu pitanje ovde.

Mozete li mi reci koji je bolji izbor za standardnu upotrebu: net, office, multimedia...., povremena obrada porodicnih klipova u 4k sa telefona, gaming me ne zanima.

Za obradu porodicnih klipova u 4k svakako je bolji ASUS TUF (mada je dosta robustan), ali ima i diskretnu graficku, za razliku od Thinkbook-a (koji ima i manji SSD). Lenovo ima noviji i bolji procesor (Ryzen 7, dok je Asus Ryzen 5), ali i trosi dosta vise struje, tj. baterije. Plus ova nemacka tastatura na Lenovo je dosta neobican detalj za domace prodavnice.

Izvinjavam se pokretacu teme, da ne bih otvarao novu temu, postavicu pitanje ovde.

Mozete li mi reci koji je bolji izbor za standardnu upotrebu: net, office, multimedia...., povremena obrada porodicnih klipova u 4k sa telefona, gaming me ne zanima.

Батерија није лоша али ми је некако премала, 45 W.
Рачунај да је Асус масивнији, да је Леново лакши.
Не знам да ли Асус има, Леново има једноставно подешавање у биосу за спуштање волтаже процесора (ако радиш нешто обично или ако су велике температуре)
Све се своди на то какав је квалитет израде и екрана. Оба имају слабе екране, па зависи који ти примерак екрана и како ти се то допада.
Израда би требало да буде добра.

Da se ubacim. Vec neko vreme pratim ponudu i gledam laptopove i kao sto ste i vi napomenuli najvise je "dobrih" laptopova sa losijim ekranima. Sta konkretno gledati i kako znati je li ekran dobar ili ne?

Da se ubacim. Vec neko vreme pratim ponudu i gledam laptopove i kao sto ste i vi napomenuli najvise je "dobrih" laptopova sa losijim ekranima. Sta konkretno gledati i kako znati je li ekran dobar ili ne?
Све у ценовној равни рецимо испод 120.000 динара су или OLED или IPS лошег квалитета. Да ти олакшам.
Ако нађеш добар екран онда је то 100% srgb али то кошта.

Zamoli bih Vas za pomoc oko izbora laptopa za moje potrebe i oko odredjenih nedoumica?
Moje potrebe su net, office, multimedija (rezim korscenja 95%) i ostalih 5% povremena obrada porodicnih videa u 4K iz telefona.
Baterija mi ne igra ulogu jer ce se koristiti kao desk top.
Cesto mi je predlagan gejmerski LT.
Ono sto mene buni:

1) da li je za moj rezim upotrebe zaista potreban gejming LT?

2) ako bi to bio gejmerski LT, da li ce biti problem sa njim-da li bi bio bucan kada se bude koristio za normalnu upotrebu net, office, multimedia.....
jasno mi je da bi kod video obrade bio bucan?

3) ako budem uzeo LT koji ima samo i-gpu - da li ce obaviti video obradu u 4k sa igpu (u nekom pristojnom vermenu) a da ne dodje do pregrevanja i trotlovanja?

--------------------------------------------------------

Ako bi izbor pao na LT bez d-gpu, nekako mi se svidja Thinkbook,
sta bi bio bolji izbor 155H ili 7735HS?

Ako bi pak bolji izbor bio gejmerski LT,
da li bi ovaj jeftiniji odgovarao za moju namenu,
LENOVO LOQ 15IAX9 i5/12/512/2050 83GS00H5YA

ili pak ovako nesto:
12450HX / RTX 3050 6GB / 1*16GB 5200

ASUS TUF Gaming F16 FX607VU-RL048
210H/2*8GB 4800/512GB/4050 6GB 90NR0N06-M006E0

Izvinjavam sam se jos jednom na smaranju sa pitanjima.
Jako bi mi mnogo znacila Vasa misljenja i odgovori ljudi koji se razumeju u ovu problematiku.
Zamolio bih Vas ako mozete da mi sto pre odgovorite, jer mi je jako hitno.

Kako stojis sa MackBookom?On moze 4k video da obrdi,a moze i multimediju.

Nikako, prelazi budzet, 13" ekran, totalna nepoznanica. Razmisljao sam i o njemu, najjeftinija 13" M1 oko 115k, pa na to dodati monitor+tastatura sa num. i plus nepoznavanje os-a a i ne bi ga koristio samo ja.

Steta za LOQ ,to sto ima problem sa plocom.Od pojavljivanja ga ciljam,ali uvek uzmem nesto drugo.

Nov laptop sa RTX 3050 4GB grafickom je uzas. Jeftiniji polovan laptop sa RTX 3060 6GB ili sa RX 6600M 8GB koji su oko 700e su po meni polji izbor ako volis rizik. Obe graficke su za 60-70% jace od 3050 a ona amd grafa ima duplo vise graficke memorije koju ne mozes prosiriti kod laptopova.

Nazad
Vrh Dno