Šta je novo?

pomoc pri kupovini laptopa za 3d modeliranje do 600evra

MLukaSRB

Cenjen
Učlanjen(a)
18.10.2013
Poena
151
treba mi pomoc jer nisam siguran sta bi bil odovoljno dobro da se koristi za pro e creo wildfire 5

brend i dimenzije ekrana tezina mi nije bitna
bitnije mi je ponasanje laptopa priliko koriscenja sa zahtevnim modelima

sta bi mi bilo vazno imati jak procesor grafu ili rama dosta

Ja bih ti drugarski preporucio da se strpis, skupis jos novca i kupis sebi workstation laptop. U medjuvremenu dok skupljas novac gledaj da ga nabavis direktno iz Amerike ukoliko ti neki drug ide npr. preko leta tamo raditi ili nesto slicno pa da ti donese.

Ukoliko planiras da se bavis modeliranjem gde ces kroz godinu/dve raditi kompleksne stvari moras sad uzeti pravu masinu. Ukoliko ces slagati kockice i pokazivati drugarima kako znas raditi u Creo-u, tebi je laptop i sa i3 procesorom dovoljan :d

Moja preporuka ti je Lenovo ThinkPad W540. Mozes izabrati tacno koje komponente zelis jer je namenjen inzenjerima da podese specifikacije po svojim potrebama. Najjeftiniji model od 1000 Evra ukratko ima:

Intel Core i7-4700MQ (6MB Cache, up to 3.40GHz)
15.6" FHD (1920 x 1080) LED Backlit Anti-Glare Display, Mobile Broadband Ready
NVIDIA Quadro K1100M 2G
8GB PC3-12800 DDR3L
500GB Hard Disk Drive, 7200rpm

Sve nabrojane komponente imaju svoje jace verzije, tako da mozes uzeti jos jaci procesor, Retina monitor, jacu graficku, do 32 GB RAM, veci HDD ili SSD...

Ja bih ti drugarski preporucio da se strpis, skupis jos novca i kupis sebi workstation laptop. U medjuvremenu dok skupljas novac gledaj da ga nabavis direktno iz Amerike ukoliko ti neki drug ide npr. preko leta tamo raditi ili nesto slicno pa da ti donese.

Ukoliko planiras da se bavis modeliranjem gde ces kroz godinu/dve raditi kompleksne stvari moras sad uzeti pravu masinu. Ukoliko ces slagati kockice i pokazivati drugarima kako znas raditi u Creo-u, tebi je laptop i sa i3 procesorom dovoljan :d

Moja preporuka ti je Lenovo ThinkPad W540. Mozes izabrati tacno koje komponente zelis jer je namenjen inzenjerima da podese specifikacije po svojim potrebama. Najjeftiniji model od 1000 Evra ukratko ima:

Intel Core i7-4700MQ (6MB Cache, up to 3.40GHz)
15.6" FHD (1920 x 1080) LED Backlit Anti-Glare Display, Mobile Broadband Ready
NVIDIA Quadro K1100M 2G
8GB PC3-12800 DDR3L
500GB Hard Disk Drive, 7200rpm

Sve nabrojane komponente imaju svoje jace verzije, tako da mozes uzeti jos jaci procesor, Retina monitor, jacu graficku, do 32 GB RAM, veci HDD ili SSD...

+1

Apsolutno je nezrelo kupovati laptop za samo 600 evra, poslušaj ovog člana ovde koji ti je sve rekao i potpuno je u pravu. Za 600 evra NIŠTA ne možeš dobiti...uštedi pare kako treba i onda kupi ovaj laptop sa baš jakim komponentama(nećeš valjda da ti laptop zastari za samo dve godine).

laptop bih uzeo kao produženu ruku dok nisam na poslu da završavam i propremam stvari. Najviše radim u manufacturing delu proe-a tako da i7 mi bilo prejako jer amd quad qore od pre 3 godine radi dobro sve sto mi sada treba.

neće mi laptop biti bazičan alat i ne planiram igrice da igram na njemu već samo pro-e

Mogu da ti prenesem svoje iskustvo, pošto ja koristim laptop za projektovanje skoro godinu i po dana (AutoCAD 2D uglavnom).
Imam Acer Aspire V3-571, sa Core i7, nVidia GT300, 8GB DDR3 i 240GB SSD.
Inicijalno je imao 4GB DDR3 i 500GB HDD i koštao je 600 EUR kod nas sa 2 godine garancije i sa bezkamatnim kreditom na godinu dana (12 rata).
Ubacio sam mu još 4GB DDR3 i 240GB SSD i koštali su još 150 EUR.
Znači laptop leti pri otvorenih 7-8 AutoCAD crteža, 20 tabova u Chrome-u i po 5-6 Word i Excel fajlova sve istoveremno. OS mi je Windows 7 Ultimate koji sam guta 2,5GB.
Što se tiče 3D-a, malo sam crtao u AutoCAD-u, i radio je super i nije kočio. U Naviswork Freedom-u dosta brzo radi u rangu laptopa Dell XPS-a koji sam imao na poslu.
Dakle za 750 EUR imam super laptop za projektovanje. Mana mu je grafika koja je preslaba za renderovanje i ozbiljniji 3D rad (renderovanje).
Slažem se da je bolje da ideš na neki workstation, ali to ćete koštati u varijanti sa SSD-om najmanje 1000 EUR i to napolju.
U Srbiji ćeš jako teško naći workstation laptop sa nVidia Quadro grafikom i ako ga nađeš koštaće te najmanje 1300 EUR i moraćeš opet da dokupiš SSD.
Grafika je ono na čemu laptop proizvođači trenutno najviše zarađuju, jer je nekako kod svih ona usko grlo i puno košta.
Za malo bolje performanse grafike moraš da daš i po 200-300 EUR više za laptop.
Ja sa nVidia GT630 imjam WEI 6,7 (slaba grafika). Od ostalih komponenti najslabiji mi je procesor (Core i7 3632QM) sa WEI 7,4. Maksimalni rezultat imam na SSD-u sa WEI 7,9.
Moj savet ti je da pogledaš neki Acer ili Asus sa Core i7, 4-6GB DDR3 i po mogućstvu sa nekom osrednjom grafikom tipa nvidia GT750 do recimo 600-700 EUR.
Onda za još 100-150 EUR dokupi još 2-4GB DDR3 i 180-240GB SSD i imaćeš solidnu mašinu za narednih nekoliko godina, koja je kod nas u garanciji, i uz to ćeš proći dobrano ispod 1000 EUR.

Nazad
Vrh Dno