Šta je novo?

pomoc pri izboru 19" TFT

Svakako preporuka za Samsung 913N (8ms) ~ 376 evra, ali sada sam video da je stigao i model sa 4ms 930BF ima i DVI ~ 445 evra. 913N nema DVI, ali je zato i povoljniji.

POZ :wave:

covek kaze da mu je bitno koliko mrtvih piksela se priznaje. koliko znam, Samsung se ne istice u tom polju.

Najbolje je da odes lepo u prodavnicu Samsung u Beogradskoj ulici cini mi se, i da vidis demonstraciju 19'' TFT-a, prosetas se do Adacoma i pogledas Viewsonic...najbitnije je da vidis monitor uzivo u radu, i odaberes dva najbolja, pogledas na netu ocene i prelomis.

ja licno smatram da je glupo dati oko 400 evra za monitor koji moze da ima 2 mrtva piksela a da i dalje ne ostvaruje pravo na zamenu. Do sad jedino Philips ima najpotpuniju garanciju na mrtve piksele, koja opet ne pokriva sve slucaje otkazivanja, tako da bih se ja na tvom mestu strpio, ukoliko kupovina nije bas hitna

Poslednja izmena:
petkods je napisao(la):
covek kaze da mu je bitno koliko mrtvih piksela se priznaje. koliko znam, Samsung se ne istice u tom polju.

Najbolje je da odes lepo u prodavnicu Samsung u Beogradskoj ulici cini mi se, i da vidis demonstraciju 19'' TFT-a, prosetas se do Adacoma i pogledas Viewsonic...najbitnije je da vidis monitor uzivo u radu, i odaberes dva najbolja, pogledas na netu ocene i prelomis.

ja licno smatram da je glupo dati oko 400 evra za monitor koji moze da ima 2 mrtva piksela a da i dalje ne ostvaruje pravo na zamenu. Do sad jedino Philips ima najpotpuniju garanciju na mrtve piksele, koja opet ne pokriva sve slucaje otkazivanja, tako da bih se ja na tvom mestu strpio, ukoliko kupovina nije bas hitna

Vecina prodavaca ce ti dati da ukljucis monitor i proveris ima li mrtvih piksela. Ali da budemo jasni, jedan ili dva mrtva pixela od milion i kusur se zaista tesko primecuje (sem ako su susedni, pa jos po sred ekrana).

Mislim da je cela ta halabuka oko toga malo prenaglasena. Evo moj cale na 19-tici ima jedan mrtav (pod)piksel, koga mozes da nadjes samo ako ga doooobro potrazis. Ovako u radu, ma nema sanse da ga primetis, a kamoli da ti zaista smeta. Ne pada mu na pamet da se cima i trazi zamenu (a mogao bi, jer je u pitanju ViewSonic). Ko ce da se cima i ceka ko zna koliko dana (zakonski do 45) da bi zamenio monitor koji radi OK zbog falinke koju cak i ne primecuje.

Naravno bilo bi idealno da su TFT-ovi savrseni, ali su CRT-ovi bili jos gori pa ljudi nisu toliko plakali - bilo je i mutnih coskova, i "disanja" slike i "duhova" itd...

Slika na TFT-u je toliko neuporedivo bolja od CRT-a da ako zbog mogucnosti da ima TFT mozda ima mrtav pixel ili dva odlazes kupovinu u nedogled, jadne tvoje oci...

Dead pixel je mozda i tesko primetiti, ali bad pixel, recimo crvene boje, na sred ekrana nema sanse da omasis. ;)

Delija je napisao(la):
Dead pixel je mozda i tesko primetiti, ali bad pixel, recimo crvene boje, na sred ekrana nema sanse da omasis. ;)

Apsolutno se slazem, zato sam i rekao da ga treba pogledati pre kupovine. Samo kazem da su ljudi (kod nas narocito) napravili preteranu halabuku oko toga, jer je vecina TFT-ova bez mrtvih pixela ma kojeg oblika, a od preostale manjine dobra vecina ima recimo jedan mrtav (podpixel) koga je obicno tesko uociti ako se bas ne trudite. Samo mali deo (ne znam tacno procenat, ali procenjujem na recimo 5-10% od svih TFT-ova ima vise mrtvaca ili jedan ali iritirajuci).

Sve u sve, obavezno pogledati pre nego sto se daju pare, jer razliciti proizvodjaci (a i prodavci) imaju razlicite kriterijume sto se garancije na mrtve pixele tice. Dok su vam pare u dzepu, bezbedni ste, a posle...

Elem, sto se preporuke tice, pridruzicu se benchmark sajtu i preporuciti ViewSonic VX912B, ciji review mozete naci ovde:
http://www.benchmark.co.yu/vidito.php?sid=8242

Nije savrsen, ali vredi oko 440e koliko kosta kod nas.

Poslednja izmena:
M_M je napisao(la):
pridruzicu se benchmark sajtu i preporuciti ViewSonic VX912B
Upravo pristigao Viewsonic VX924, izgleda isto samo sa 4ms odzivom... i primetno većom cenom, za oko $100.

Samsungu 913N jako fali DVI ulaz.
Kvalitet slike i nije loš,ali mi se oštrina uopće ne sviđa,slova su dosta mutnija u odnosu na monitore s DVI ulazom.
Ako su htjeli napraviti jeftin 19-inčni LCD trebali su štedjeti na odzivu recimo,ili nečem drugom,i lijepo staviti DVI.

Radije bi kupio kvalitetan 17 LCD.

Poslednja izmena:
starac je napisao(la):
Samsungu 913N jako fali DVI ulaz.
Kvalitet slike i nije loš,ali mi se oštrina uopće ne sviđa,slova su dosta mutnija u odnosu na monitore s DVI ulazom.
Ako su htjeli napraviti jeftin 19-inčni LCD trebali su štedjeti na odzivu recimo,ili nečem drugom,i lijepo staviti DVI.

Radije bi kupio kvalitetan 17 LCD.

"Problem" kod 17-tica je sto je sve suvise sitno ako ga gledate na normalnom rastojanju od nekih 50-tak cm od ociju. Naravno, moze se monitor staviti i blize, ali nije bas mnogo zdravo za oci. Cini mi se da su 19-tice taman kako treba.

Ne znam kakav je ovaj Samsung 930B, ima DVI, brz je i super izgleda "na papiru". Ne jednom review-u na web-u sam procitao da je bas takav, super na papiru, a kada se bolje pogleda nista narocito. Zgodno je sto bar ima DVI pa je ostra slika zagarantovana, a posto je i prilicno brz, nece biti duhova u filmovima i igricama. E sad sto se uniformnost boja, kontrasta, dihteringa, i ostalih finesa tice, tu je izgleda u proseku... Sve u svemu, rekao bih solidna srednja klasa za nase uslove (mada ostaje da vidimo kada ga neko ovde ljudski testira). Za sada izgleda da ko hoce "profi" 19-ticu, ViewSonic VP191b mu ne gine...

P.S. Posto je 19" TFT relativno skupa "igracka", gledaj da dobijes barem 2 godine garancije. Za ViewSonic se obicno dobije 3 godine, ne znam kako je sa Samsung-om...

Poslednja izmena:
ne vredi da ja pricam, kakva garancija, kad ne pokriva SVAKI defekt na monitoru? Moze da mi da i 10 godina, ali da ako se pojave 2 mrtva piksela nikom nista, i sta onda

petkods je napisao(la):
ne vredi da ja pricam, kakva garancija, kad ne pokriva SVAKI defekt na monitoru? Moze da mi da i 10 godina, ali da ako se pojave 2 mrtva piksela nikom nista, i sta onda

Nije velika verovatnoca da se to desi, ali naravno postoji. Ako ih bude 3 ili vise, vrlo verovatno da ce garancija to pokriti, i da ce ti zameniti monitor.

Garancija je vazna da ako sam TFT otkaze, jerbo nije bas jeftin. E jeb*ga ako mi se pojavi mrtav piksel, prezivecu (i navijati da se pojavi jos nekoliko), ipak su blagodeti TFT-a nad CRT-om za moje oci ogromne da bi se zbog nekog malog rizika pojave mrtvih piksela lisavao istih.

pre ovog thread-a mislio sam da je samsung dobar izbor....
ali sada vishe nisam siguran sta pazariti..
razlika izmedju samsunga i viewsonica nije beznajcajna kako i u kvalitetu tako i u ceni ( min 80 eura) sto priznacete i nije malo..
po svoj prilici moracu da sakupim i tih dodatnih 80 -tak izgleda...
:wave:

Video sa m neke Philips TFT monitore koji imaju neke panele za koje garantuju da nema mrtvih piksela. Inace, cena 17" sa 8ms je u klasi Samsunga, a ima i DVI. Mislim da je model nesto tipa 170bxxx. Ima li neko iskustva sa ovim monitorima (osim sto lepo izgledaju) ?

ViewSonic, u Imtelu.

Perica_Barii je napisao(la):
pre ovog thread-a mislio sam da je samsung dobar izbor....
ali sada vishe nisam siguran sta pazariti..
razlika izmedju samsunga i viewsonica nije beznajcajna kako i u kvalitetu tako i u ceni ( min 80 eura) sto priznacete i nije malo..
po svoj prilici moracu da sakupim i tih dodatnih 80 -tak izgleda...
:wave:

Mora li biti baš 19-inčni LCD?

Ja samo da kucnem

da upravo prvi put sedim ispred LG-evog L193ST i da me je skroz, potpuno i totalno oduševio.

Doduše nije u tom 400 eur cenovnom rangu (zbog tunera) ali ... jako mi se dopada.

Pozdrav

To sa mrtvim pikselima i nije strashno, 20x gore su one dve linije na trinitron monitorima koje se itekako primecuju.

Ja opet kazem, ko je imao kvalitetan CRT, dakle ne govorim o LG, Samsung i ostaloj konfekciji, ne zeli da plati puno novca i da strahuje da li ce mu se u prvih par dana koriscenja pojaviti bad pixel, koji nece moci da reklamira. Dakle, ako je neko navikao na kvalitetan CRT monitor, to znaci da nije imao duhove i mutne coskove, i nikakve falinke, ne zeli TFT sa nepotpunom garancijom. Ja smatram da je to sasvim logicno, zasto bih platio za nesto sto nije 100% pokriveno garancijom. Sa kupovinom TFT ekrana treba sacekati, to je moj cvrst stav.

Kao sto neko vec rece u threadu o televizorima, pa valjda ne kupujemo monitor sada pa dok smo zivi. :d

Kupis lepo sada TFT, pa za 2 godine novi i gotova stvar. Kad mozemo da bacamo lovu na procesore i graficke, valjda mozemo i na nesto sto direktno utice na nase zdravlje. ;)

IBM Think Vision 191

Iako nema DVI slika je odlicna a cena ispod 400e...ima i skupljih IBM modela sa DVI! Dizajn je dopadljiv.
ja koji sam radio sa Sony(Dell) 21" trinitron sam jako zadovoljan ostrinom koja navodno nije dobra bez DVI.... :)

Da li je ok cena za Samsung SyncMaster 913N 372 eura? Vredi li uzimati?

Vidi, ja imam 710n, ako je 913n u tom rangu a bice da je malo bolji, itekako vredi uzimati. A to sa mrtvim pikselima je glupost, ja ih na desetak monitora koje sam gledao na videh, mozda ih je i bilo na nekom, al ih ja stvarno nisam primetio.

Imam 913 n , sto se tiche igara je super ... Bar za t pare ... ne treba mi veca oshtrina niti ishta , i ne mogu reci da mi bash nedostaje dvi ...

ndushan je napisao(la):
Vidi, ja imam 710n, ako je 913n u tom rangu a bice da je malo bolji, itekako vredi uzimati. A to sa mrtvim pikselima je glupost, ja ih na desetak monitora koje sam gledao na videh, mozda ih je i bilo na nekom, al ih ja stvarno nisam primetio.
ali taj ugao gledanja na samsungu nije neki...
to sam imao prilike i sam da se uverim

Nazad
Vrh Dno