Šta je novo?

Pomoc, poznavaoci Php/MySQL-a ?

• Začetnik teme Začetnik teme dbaja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

dbaja

Čuven
Učlanjen(a)
06.02.2001
Poena
619
Kod Verat.net-a sam dobio dozvolu za koriscenje baze.
Host je u stilu mydb.pera.co.yu. Kreirao sam bazu, napravio tabelu i sad
imam problem: kada iz Php-a hocu da napravim konekciju ka bazi, da izlistam sadrzaj tabele, komanda
mysql_connection(host,user,password) me zeza.
Sta kod Verat.net-a treba da stavim kao host?
Ne ide ako ubacim ono "mydb.pera.co.yu" kao parametar.
Ignorisan mi je ceo sadrzaj unutar <?php .... ?> oznaka (kada pokrenem stranicu i snimim je imam samo <BODY> </BODY> nigde koda izmedju.

Evo mene opet, ok je sve, format komande je bio ispravan:

$db = mysql_connect("mydb.pera.co.yu", "user", "password");

Problem je bio sto sam kasnije u php kodu na jednom mestu zaboravio ";" na kraju reda i citav kod izmedju <?php i ?> je bio ignorisan.
Malo glupa stvar, nikakvog komentara da je doslo do greske, niti koje greske, niti reda u kodu gde je doslo do greske. Divota... :S:

Sledeci put testiraj kod na svom kompjuteru da znas da li je greska kod tebe ili kod Verata.

vremenom ces nauciti da "razumes" errore koji ti prijavljuje server.
intuicija 🙂

Fazon je u tome sto server nije dao nikakav Error komentar. Samo je prosto izignorisao kompletan Php skript.
U statusnoj liniji je pisalo Done a nigde sadrzaja. Lako bih ja da je bilo poruke o gresci...

nisi napravio dobru komandu... kako mislis da ti ispise gresku?
ide bese $db=mysql_connect("mydb.pera.co.yu", "user", "password") or die('Could not connect: ' . mysql_error());

druga varijanta

$db=mysql_connect("mydb.pera.co.yu", "user", "password");
if (!$db)
{
die('Could not connect: ' . mysql_error());
}

Da, video sam onaj fazon sa "die", medjutim, mislio sam da sam sistem ima izvestavanje o nastaloj gresci, a ne da moram svaki put da ispitujem da li je doslo do greske pa sam sebi da napisem sta mislim da je problem 😀
Tutorijale cu morati detaljnije da procitam, pokusao sam da se oslonim na poznavanje nekih starijih programskih jezika - vezanih za baze podataka. Ima uspeha ali malo. Ipak bez ozbiljnijeg uputstva nema ni ozbiljnijeg programa.
Samo moram priznati, nekadasnji jezici su bili "tate". Nekad mi je prosto zao DOS-a i njegovih prog. jezika, ali sta je tu je, moramo pratiti "modu". :wave:

Dodaj negde ovo:
ini_set("display_errors","on");
i trebalo bi onda da ti ispisuje greske za php

koristi ovu funkciju za mysql greske:
function check_mysql(){
if(mysql_errno()>0) die("MySQL Error ".mysql_errno().": ".mysql_error());
}

btw koji su to DOS-ovi prog. jezici? 😀

Crni je napisao(la):
Dodaj negde ovo:
ini_set("display_errors","on");
i trebalo bi onda da ti ispisuje greske za php

koristi ovu funkciju za mysql greske:
function check_mysql(){
if(mysql_errno()>0) die("MySQL Error ".mysql_errno().": ".mysql_error());
}

btw koji su to DOS-ovi prog. jezici? 😀

Bukvalac :-devil-:
Mislim, kao sto sigurno i sam znas na programske jezike pisane za operativni sistem DOS, ne verujem da ih je DOS pisao 😉
Ej, hvala za ove stvarcice, ipak volim da znam u cemu je greska.

Poenta je bila da vecina tih programskih jezika iz doba kada je DOS rulao postoje i danas, ali u 32bit-noj verziji objektno orijentisani sa GUI okruzenjem itd. 😉

Aha, i u tim GUI/OOP jezicima treba barem 10x vise vremena da napises program koji radi isti posao. Pored toga, u pretpotopskim jezicima nisam morao da brinem u kojoj rezoluciji radi korisnik programa, i koje komponente sistema ima, sve je radilo kako treba. A sada...da ne duzim vise...

Nazad
Vrh Dno