Šta je novo?

Pomoc potencijalnom kupcu!

abacus

Čuven
Učlanjen(a)
24.11.2004
Poena
650
Ideja je sledeca: Poznajem vrlo malo chlanova foruma lichno,ali bih ovim putem izneo ideju koja mozhe dobiti na znachaju jedino ako je neko od chlanova foruma ujedno i zaposleni ( stalno ili honorarno ) u listovima poput Sveta Kompjutera,Digitala... tj. najprodavanijih mesechnih izdanja kod nas.
Meni lichno kao prodavcu IT opreme tj. delova i KONFIGURACIJA posebno,vrlo smeta neujednachenost u ponudi na trzhishtu konkretno u mom gradu ( Subotica) ali verujem da je situacija slichna i u ostalim kako vecim tako i manjim gradovima u Srbiji.Najvecu prodaju imaju neki koji verovali vi ili ne prodaju konfiguracije sa VGA Ati Radeon 9250;VGA Ati Radeon 9600 ili max X1600Pro ( ovo zadnje je za njih vec vrh vrhova) ,DDRPC400,ATA diskove itd i tako blizhe.Drugim rechima zastarelu tehnologiju.Ako se secate a svi se dobro secaju ima i je li takozvanih znalaca gde uz komp. dobijesh i poneko putovanje,TV ...
E sada da ne bi bilo vishe takvih kerefeka predlazhem da se u najchitanijim listovima svakog ili bar svaka 2 meseca navedu dve ili tri aktuelne konfiguracije( ALI STVARNO AKTUELNE) da bi potencijalni kupci imali orijentaciju shta da kupe tj. da ne dozvole da ih neko vara.Zamislite sebe da odete u radnju i da Vas neko ubedjuje da kupite ATI Radeon 9250,S754. 2800+,256 MB DDR PC400...umesto minimum 7300GT,512MB DDR2,160GB SATA2 HDD...Oni takvog kupca zakopaju i prodaju u sushtini polovan rachunar - jeste da su komponente nove ali...UPGRADE ZABORAVI!!!
Sada kada je u jeku era novih CPU-a,DDR2 memorije,PCI-X VGA kartica,SATA 2 diskova... sramota je da ljudi kupuju STARO.Uchinite neshto please.
Ovim putem molim sve,ali bukvalno sve chlanove foruma da pomognu ovu akciju i da stanemo svi zajedno na put prevari i kradji!
Naravno pozivam takodje sve da slobodno daju svoj doprinos u vidu komentara i da tema, nadam se,kulminira u cilju osveshcivanja iz meseca u mesec onih kojima je pomoc neophodna.

Poslednja izmena:
Ne bih da me neko pogresno razume, ali zasto bi neko pokretao akciju da se "zabrani" prodaja racunara sa Radeonom 9250 ili bilo kojom drugom komponentom? Svaka roba ima svoga kupca. Ne znam zato to nazivati "prevara" i "kradja"?
To sto je u Subotici (ili bilo kom drugom gradu) izbor takav kakav jeste, ili govori da je to ono shto kupci traze (pa prodavci to nude (citaj: jeftine racunare)) ili da trgovci gube potencijalne musterije zbog neadekvatne ponude u svojim radnjama.
Verujem da tebe niko ne moze da ubedi da kupis nesto sto ne zelis, a to bi trebalo da je slucaj i sa svima ostalima. Ovo se ne odnosi samo na kupovinu racunara i racunarskih komponenti nego i na sve ostalo.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Ortak je sklopio konfu za 800e i doneo mi da vidim, kad ono pljacka.
Naime s754 konfa sa tako nekom 9600 ili slicno 17crt i tako to zastarelo... ne mogu da se setim tacno.
Za te iste pare zavrsio sam mu 21 crt |nije hteo tft 19|, atlon am2, i 7600gs tj. savremenu konfu :) mislim da bas o ovome prica abacus tj. otimanje-uvaljivanje ne upucenim ljudima.

Slazem se sa tim da bi trebalo biti nekih vidova obavestenja sto u novinama sto po forumima, ali opet onaj koji nema pojma o HW-u ne kupuje novine te vrste niti posecuje forume tako da je sve ovo dzaba :)

Upravo tako. Informisanog kupca ne mozes da "prevaris", jer zna po sta je dosao, tacno zna sta hoce da kupi i to je to. Uloga prodavca u toj varijanti se svodi na: "imam ili nemam, sve to sto trazite i to mogu da vam prodam po toj i toj ceni".

A ako kupcu nije dovoljno stalo da se informise pre nego sto nesto i kupi, onda i ne treba da se zali nakon obavljene kupovine.

Nepravde je bilo i bice je,narocito na ovom podrucju gde je tehnicka obrazovanost ljudi na tuzno,bednom nivou.Sve sto predlaze abacus je jako lepo i posteno,ali neodrzivo,kao komunizam recimo.A i svo sto bi se ovde napisalo u pokusaju da se narod "obuci" da razazna nepravdu u svetu tehnike je krajnje besmisleno zbog toga sto ce ovde stavove iznositi ljudi koji su inace,manje ili vise upuceni na nepravdu u nacinu na koji se u zemlji prodaje tehnicka roba.Cak i casopisi koji se bave pracenem trendova u proizvodnji racunara ne bi bili dovoljno merodavni da uticu na svest ljudi,kada te casopise i onako kupuje i prati samo odredjena kategorija ljudi,i nikada nisu ni pisani za siroke narodne mase.A pogotovu kada se uzme u obzir da je televizija postala vodece mesto sa koga se moze uticati na svest nacije,a znate kakve su firme koje koriste takav sistem vrednovanja,i pune glave naciji koja sedi i uziva,pa se i usmerava da razmislja u stilu sladunjavih nota(i politika,i muzika i serijski ili dramski i filmski program ili sta vec...) koje im se namecu.Ja prosto ne verujem da je to ono sto narod "iste",vec to je ono sto mu se servira i dovodi ih u ubedjenje da je to ono pravo.
Nazalost,ali sve je uzalud.

Poslednja izmena:
Cekaj, ne mozes ti nekom pomoci ako taj neko ne zeli da mu se pomogne. Tamo gde ja radim u ponudi imas konfiguraciju sa integrisanom via plocom, 256MB DDR400 memorijom, sempronom 2800+ s754 i sl. i kosta 250 evra pored toga ima konfiguracija sa Sempronom 3000+ AM2, PCIx grafickom 7300GT ili sl., 512 MB DDR2 i sl i kosta 360 evra. Koliko god ja neko ubedjivao da uzme ovu drugu konfiguraciju (naravno i vise se zaradi na skupljoj konfiguraciji) zato sto je bolja savremenija i postoji mogucnost upgrade vecina se pre odluci za jeftiniju konfiguraciju i sta sada. Jel po tebi sada svi treba iz ponude da izbace takve konfiguracije i da prodaju samo ove savremenije i skuplje zato sto je to bolje za kupce. Evo ti samo jedan banalan primer, hoces da kupis kompjuter malom detetu od 6-7 godina s ciljem da se upozna sa kompjuterskom tehnologijom i da nauci neke osnovne stvari (tom detetu ce sigurno trebati par godina dok ne pocne da se bavi necim ozbiljnijim i zahtevnijim), da li bi pre uzeo komp od 250 ili 350 evra i koja ce biti razlika izmedju njih za par godina kada to dete bude imalo vece prohteve u pogledu komjutera. Ili npr. neka starija osoba hoce kompjuter radi interneta, multimedije i nekih office aplikacija, sta je po tebi bolje uzeti neku konfiguraciju za 250 evra ili neku za 350 evra i mislis li da ova sa integrisanom grafikom i sa 256 MB DDR400 nece moci to da podrzi i koja ce razlika biti u realnom radu izmedju ove dve konfiguracije pri tome. OK, slazem se da nije u redu kada neko uvaljuje i prodaje po nerealno visokim cenama nesto sto je zastarelo ali moras priznati da ako se prodaju po realnim cenama te konfiguracije imaju svoju svrhu. Sto se tice igrica ja sam se prijatno iznenadio kada sam video sta sve moze da se pusti na jednoj integrisanoj konfiguraciji sa 256MB DDR400 i sa Semronom 2800+ s754 i mislim da su te igrice i vise nego zadovoljavajuce za jedno dete do 10-ak godina starosti (ove igrice sto zahtevaju 1GB+ memorije i najmanje 7600GT grafiku i neki ekstra CPU su vise pravljene za matore nego za klince). Sve u svemu prevaranata je uvek bilo i uvek ce ih biti i protiv njih se treba boriti ali to nema veze sa prodajom konfiugaracija koje su "zastarele" posto i one imaju svoju svrhu i te kako. Pozdrav.

P.S. Po meni je mnogo veca prevara prodati konfiguraciju od 1000+ evra koja je ekstra savremena i moderna nekom klincu koji nece koristit ni 1% njenih kapaciteta narednih par godina (a dotle ce i ona biti zastarela) nego tom istom klincu prodati konfiguraciju za 200-300 evra pa makar ona bila i sa ddr400 i sa AGP VGA gde klinac opet nece koristiti ni 10 % kapaciteta iste.

Sto se tice igrica ja sam se prijatno iznenadio kada sam video sta sve moze da se pusti na jednoj integrisanoj konfiguraciji sa 256MB DDR400 i sa Semronom 2800+ s754 i mislim da su te igrice i vise nego zadovoljavajuce za jedno dete do 10-ak godina starosti (ove igrice sto zahtevaju 1GB+ memorije i najmanje 7600GT grafiku i neki ekstra CPU su vise pravljene za matore nego za klince). Sve u svemu prevaranata je uvek bilo i uvek ce ih biti i protiv njih se treba boriti ali to nema veze sa prodajom konfiugaracija koje su "zastarele" posto i one imaju svoju svrhu i te kako. Pozdrav.

Dete od 10 godina vec zna sta hoce da igra... i sta je videlo u nekoj igraonici... dobro netreba mu sad dati konfiguraciju od 1000+ eura... vec nesto solidno sto moze barem da potera sadasnje igre na medium setovanjima i ako moze da se uglavi neki tft monitor zbog zdravlja... al sta da prodavci rade sa zaostalim komponentama... da ih bace... mozda da ih poklone.... u kakvom ce onda gubitku biti prodavac... Ja sa vremena na vreme sastavim po neku konfiguraciju, radim za proviziju kod neke firme, i prvo sto pitam kupca je za koliko para hoce kupi komp... i ja sastavim konfu najbolje za te pare... al ima i onih koji hoce npr... dual core, 1gb memorije, graficku, hard disk, kuciste i tft monitor za 400eura sta reci tom kupcu... ili kad ti naidje pametnjakovic koji je toboze procitao negde da se amd procesori mnogo greju i nece da cuje za jeftiniju varijntu... mislim sta reci njima...

Sve što ste rekli je istina, ali tužna realnost je da su ljudi potpuno neupućeni u problematiku, pa onda nije ni čudo što trgovci koriste priliku i uvaljuju sve i svašta i to po kojim cenama!
I kad ih posavetuješ retko ko hoće da posluša i da za svoj novac kupi nešto što koliko toliko vredi, mada, uglavnom takvi taj isti računar od 250-300 eura ionako ne iskoriste ni 10%, pa im je i to previše.
@Abacus - lepo od tebe što se trudiš, ali ovo što pokušavaš je borba sa vetrenjačama. Za Suboticu si 100% u pravu, situacija kod nas je očajna, a da li možeš da zamisliš kako je tek u mnogo manjim mestima gde imaš možda 2-3 prodavnice i kraj?

jos jedna ovakva tema...dokle?

Neko je ovde pomenuo da je tehnicko znanje nasih ljudi na jako jadnom nivou, slazem se sa tim, a tehnicko znanje prodavaca je na jos jadnijem nivou :D, ljudima treba reci da je minimalna AMD konfiguracija danasnjice...ali zaista minimalna recimo X2 3800+, AM2 Ploca, 1gb ddr2 800 memorije, 7300GT sa 256DDR3, 250gb hard, napajanje od 40 eur i neki 17" tft monitor, to sve zajedno ne sme da kosta vise od 600 eur (sto i ne kosta), a u Intel varijanti tu je sve to isto sem sto je ploca neki I965P i C2D6300, sto povuce za sobom jos 100 eur razlike i to je to. Kada mi dodje neki pametni klinac ili matorac pa mi prica kako je to profi racunar i kako je to superhight tech za njega i njemu treba nesto jeftinije jer to su rekli u SK (najgorem mogucem casopisu na ovim prostorima)

Ja vidim da neki ovde Bartone 2500+ u konfiguraciji sa diskom od 80gb i 17" crt monitorom prodaju po toj ceni, mislim da i Benchmark sa svojim priceless Bartonima (cak i danas) doprinosi prilicnoj pometnji u definiciji sta je ovog momenta OK a sta nije i da bi moderatori prvo ovde isto kao sto brisu poruke korisnika koje ne korespondiraju sa pravilnikom isto tako morali brisati takve *****luke koji ne korespondiraju sa realnoscu.

Jedina stvar u ovom trenutku koju kupci trebaju da znaju je da im vise ne treba CRT nego TFT monitor i da nikako ne uzimaju masine sa manje od 512MB RAMa. To su dve stavke na njihovom buducem racunaru oko koje ne moraju da lome glavu.
Ostalo je pocetnicima nebitno. Da li je procesor s754 2800+ ili x2 4200+ oni to nece ni osetiti jer za njihove potrebe - a i bar jos 80% ljudi koji poseduju racunare ovo sasvim upotrebljiva osnova.

Problem ovakvih tema na benchu je sto se non stop ponavljaju iako pola ljudi ovde ne moze da sagleda situaciju objektivno, nego celu stvar posmatraju iz ugla bench korisnika koji ne prelazi ni 5% ljudi koji poseduju racunare. Nemojte se loziti da ljudima treba jaca grafika od 9250 ako kuci samo surfuju, gledaju filmove, slusaju muziku i ponekad odigraju neku prostiju igricu.
Pola ljudi vec znaju kakav im racunar treba, a druga polovina to sama uvidi posle jednogodisnjeg ili dvogodisnjeg koriscenja racunara. Ko ni posle 2 godine koriscenja racunara ne zna sta mu treba - i u koji finansijski okvir moze da se uklpoi - taj je dileja i ne bi bi trebao da se uzima u ovu "analizu".

Jedini razlog za bunt mogu da budu prodavci koji kompove koji vrede 500e prodaju za 900, ali naplatiti racunar po realnoj ceni pa makar on bio i sa s754 nije uopste prevara - malo ste se zaneli ...

Pa evo ja prvi sad treba za kancelariju da uzmem jedan kompjuter na kome ce uglavnom da se vrti office i internet... I sta sad - za to mi sad treba
ecimo X2 3800+, AM2 Ploca, 1gb ddr2 800 memorije, 7300GT sa 256DDR3, 250gb hard, napajanje od 40 eur i neki 17" tft monitor
???
Ma dajte - spustite se malo na zemlju...

P.S.
Svi procenti i cifre su navedeni odokativnom metodom ;)

Poslednja izmena:
stormwatch153, tvoj predlog AMD konfe kosta barem 700€, po odokativnim maloprodajnim cenama

evo, ja za jednu firmu predlazem barebone AM2 Semrpon... aj me ubedite da toj firmi treba jace od toga ;)
sta vas briga za neupucene kupce i pokvarene prodavce? da li gubite nesto?

stormwatch153, tvoj predlog AMD konfe kosta barem 700€, po odokativnim maloprodajnim cenama

Imas odokativne lose cene :D

evo, ja za jednu firmu predlazem barebone AM2 Semrpon... aj me ubedite da toj firmi treba jace od toga ;)
sta vas briga za neupucene kupce i pokvarene prodavce? da li gubite nesto?

Mene jako briga jer smo mi takav mentalitet da ce mo da kupimo ***** a onda posle da kukamo kako smo izmedju malo skuplje prsute i minimalno jeftinijeg govneta izabrali ***** iako smo mogli izabrati prsutu i lepo ce mo ici redom od coveka do coveka koji se bavi racunarima i deklamovati mu svoju tuznu pricu od reci do reci. To me podseti davno kada sam prodavao po oglasima jedan mx440...mislim da je to bilo 2003. ili 2004. tip nije hteo da kupi 5 eura skuplji od mene jer je nasao jedan poluispravan (nije radio ventilator) i nije imao tv-out :D (hahaahaaha)....ali se setio ipak da zove mene da mu dodjem i da mu ga namestim jer onaj od koga je kupio nije hteo da mu se javi na telefon. Da li ti je to dovoljan razlog?

@srga

Podigni se ti malo vise iznad undergrounda :D

stormwatch153, evo da pogledamo prema Imtelovom maloprodajnom cenovniku (cene su zaokruzene na 0 ili 5):
procesor 130€
ploca 85€ (recimo toliko, da ne biram sad neku odredjenu plocu)
1GB DDR2 800 120€
7300 256MB 100€
Maxtor 250GB SATA 75€ (zar hardovi nisu jeftiniji?)
DVD RW 35€
kuciste sa napajanjem nek bude 80€ (ti rece da napajanje kosta 40€, necemo takvo u "losije" kuciste)
TFT 17'' 180€ (mada bolje uzeti onaj od 200)
tastatura+mis nek bude 20€

to sve skupa dodje...825€
u pravu si, imam odokativno lose cene ali ipak bolje od tvojih ;)

e,sad,drugo pitanje, nisi se zapitao zasto sam predlozio Sempron a ne X2 CPU? zato sto nema potrebe i ne opravdava toliku razliku u ceni (mislim na potrebe firme, ne na stanje na trzistu)
s druge strane, zasto uopste preporucivati X2 kad nije vecina softvera prilagodjena (odokativna procena) za 64bit a kamoli za dual-core?
sve ovo sa stanovista prosecnog korisnika

taj slucaj sa grafickom koji si imao nema blage veze sa mojim Sempron predlogom

i, jos uvek mi nije jasna svhra ovakvih tema
ako vas smaraju neki likovi zbog krs kompova lepo udrite cenu ili kazite da se ne razumete i da vama sklapa neki Baja iz Malog mokrog Luga
ja sredjujem samo jednoj porodici komp zato sto nisu pali s kruske i zato sto zovu (sto se kompa tice) samo onda kad ne znaju da rese problem (a to je retko kad, izmedju moja dva dolazenja srede gajbu pa se ja gotovo uvek iznenadim i zaboravim da sam dosao zbog kompa)

u prethodnoj poruci zaboravih da navedem da se slazem sa Srgom

Poslednja izmena:
Znaju ljudi da je BMW dobar. Chrysler takodje.
I pored toga najprodavaniji novi automobili su zastava10, nova lada, i dacia logan.
Ista je stvar sa racunarima. Traze ponudu za dobre gejmerske konfiguracije, a onda kupe (za 400e manje) "pentium pet", za 200e na 24 rate.
Pole toga se vrate i ocekuju da uradim "magic touch" i ugradim do 10e komponenti da bi gothic radio bez seckanja.
Problem je sto i BMW i Dacia imaju izbazdaren brzinomer do 220km/h. Nekome ko jos nije kupio treba plasticno objasniti razliku. Onaj ko je vec kupio krs, hvalice svoju masinu i nece priznati da je uludo bacio pare, i to se zove preporuka. Svi ce hteti da imaju to sto on hvali.

stormwatch153, evo da pogledamo prema Imtelovom maloprodajnom cenovniku (cene su zaokruzene na 0 ili 5):
procesor 130€
ploca 85€ (recimo toliko, da ne biram sad neku odredjenu plocu)
1GB DDR2 800 120€
7300 256MB 100€
Maxtor 250GB SATA 75€ (zar hardovi nisu jeftiniji?)
DVD RW 35€
kuciste sa napajanjem nek bude 80€ (ti rece da napajanje kosta 40€, necemo takvo u "losije" kuciste)
TFT 17'' 180€ (mada bolje uzeti onaj od 200)
tastatura+mis nek bude 20€

to sve skupa dodje...825€
u pravu si, imam odokativno lose cene ali ipak bolje od tvojih ;)

:D :D :D Ovo sam cekao, malo si se presao prijatelju, ajde pogledaj onaj oglas u Hot hardware sobi koji odrzavam vec skoro pola godine (Lepe cene odabranog hardvera) i videces da su te cene u Imtelu cista preterivanja.

E,sad,drugo pitanje, nisi se zapitao zasto sam predlozio Sempron a ne X2 CPU? zato sto nema potrebe i ne opravdava toliku razliku u ceni (mislim na potrebe firme, ne na stanje na trzistu) s druge strane, zasto uopste preporucivati X2 kad nije vecina softvera prilagodjena (odokativna procena) za 64bit a kamoli za dual-core?
sve ovo sa stanovista prosecnog korisnika

Pa zbog cene, pogledaj oglas i sve ce ti biti jasno pa onda prvo skoci sledeci put pa reci hop.

stormwatch153, jedno pitanje: GDE KUPUJU racunar prosecni ili novi korisnici (potencijalni, kako su nazvani u ovoj temi)?
to sto nas nekoliko zna gde da kupi hw po nekim "normalnijim" cenama (ispod maloprodajnih,je li?) ne znaci da zna i buduci kupac koji prvi put kupuje komp (ne da ne znaci nego stvarno ne zna)

da li su u Imtelu naduvane ili sasvim dobre maloprodajne cene nije tema

sta ja trazim u ovakvim temama?

Poslednja izmena:
:D :D :D Ovo sam cekao, malo si se presao prijatelju, ajde pogledaj onaj oglas u Hot hardware sobi koji odrzavam vec skoro pola godine (Lepe cene odabranog hardvera) i videces da su te cene u Imtelu cista preterivanja.
Evo ja sam pogledao i opet cena ide oko 650 eura i to bez periferija i modema.I u pravu je momsab,sta,kao kupci ce kada odluce da kupe racunar prvo pohrliti na benchforum u hothardware sobu i tamo videti cene.Malo sutra...prvo ce otici u neku radnju koja im se ,verovatno,najvise vizuelno dopada ili ima dobru reklamu na lokalnom radiju i tamo ce traziti pentium 4 za 400 eura sa pdv-om, pa kad za mesec dana ne budu mogli da teraju ni jednu od novijih igrica ko im je kriv.Protiv prevaranata sam uvek bio ali ostaje ono staro pravilo...koliko para toliko muzike.

Evo ja sam pogledao i opet cena ide oko 650 eura i to bez periferija i modema.I u pravu je momsab,sta,kao kupci ce kada odluce da kupe racunar prvo pohrliti na benchforum u hothardware sobu i tamo videti cene.Malo sutra...prvo ce otici u neku radnju koja im se ,verovatno,najvise vizuelno dopada ili ima dobru reklamu na lokalnom radiju i tamo ce traziti pentium 4 za 400 eura sa pdv-om, pa kad za mesec dana ne budu mogli da teraju ni jednu od novijih igrica ko im je kriv.Protiv prevaranata sam uvek bio ali ostaje ono staro pravilo...koliko para toliko muzike.

@both

NE NE I NE! Danas kada kupujes racunar onda ocekujes i da ce noviji naslovi raditi normalno na masini koju nisi malo platio, to sto se prodaje po kompjuterskim radnjama kao GAMERS CHOICE je obicna prevara.

Pozdrav svima.Odmah da kazhem da clan stormwatch153 nije merodavan za davanje cena za krajnjeg kupca jer nabavlja delove iz HU i skida AFA-u i to su vishe neke diler cene nego cene za end usera,iskreno.Poenta pokretanja teme je bila,je li da se probudi svest nekih ljudi koji mogu da utichu na referencu kako na forumu tako i u popularnim chasopisima.Pitanje je : shta bi falilo da neko od moderatora ili neko drugi radi taj posao tj. da u nekoj od soba imamo kao sticky 2 ili 3 konfiguracije max-aktuelne u nekom cenovnom rangu? Varate se da obichni ljudi ne znaju za ovaj forum.Chak iako ne znaju mnogo bi bilo lakshe da se mozhe odshtampati direktno sa foruma i pokazati zainteresovanom kupcu preporuka sa NAJFORUMA u Srbiji.Stavite sebe u ulogu prodavca i shvatite koliko bi vam bilo tada lakshe.Ne bi bilo toliko prevare verujte.Isto tako pogledajte koliko ljudi se javlja sa pitanjim tipa : "konfa do 500 eura"; "konfa do 700 eura ";"konfa do ... eura"; i tako do unedogled svaki mesec isto_Ovako kada bi imali gde na forumu da vide preporuku za taj mesec ili nedelju....ne bi gubili vreme na objashnjavanje.

Poslednja izmena:
@both

NE NE I NE! Danas kada kupujes racunar onda ocekujes i da ce noviji naslovi raditi normalno na masini koju nisi malo platio, to sto se prodaje po kompjuterskim radnjama kao GAMERS CHOICE je obicna prevara.
Pa dobro,ajde daj mi racunar koji ce za 400-450 eura da tera normalno najnovije igrice i ja cu ga odmah kupiti.Uostalom,ko ovde prica o gamers choice???

Chitam ovo i nerviram se. :)
Ne mogu da shvatim da je nekim ljudima Beograd ceo univerzum odnosno da ne vide dalje od sopstvenog nosa. Ovo trabunjanje oko cena racunara i komponenti je stupidno. Cene koje vi navodite mozda vaze na nekim mestima u Beogradu ali za ostatak Srbije sigurno ne.Beograd je milionski grad samim tim je promet veci a cene nize.Sve vece firme-uvoznici se nalaze u Beogradu pa su troskovi transporta daleko manji od nekoga ko se nalazi u unutrasnjosti. Porediti cene hardwera u recimo Imtelu sa cenama neke firme u Vranju je nerealno.

Navescu vam faktore koji uticu na formiranje cene neke komponente ili konfiguracije.
1. Rabat kod uvoznika.
2. Troskovi transporta.
3. Troskovi zakupa poslovnog prostora.
4. Lokacija prodajnog mesta koja je srazmerna troskovima zakupa.
5. Porezi i doprinosi
a) Porez na dodatnu vrednost 18%
b) Porez na licni dohodak vlasnika-preduzetnika 10%
c) Porez na na zakup poslovnog prostora 20%
d) Doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje preduzetnika i zaposlenih.
e) Porez na dobit 10% (ako se ne varam)
6. Licni dohodci zaposlenih
7. Naknada za vodjenje poslovnih knjiga
8. Naknada za utrosenu elektricnu energiju.
9. Naknada za komunalne usluge ( voda , smece)
10. Naknada za internet usluge
11. Naknada za telefonske usluge
12. Troskovi marketinga (Oglasi, reklame itd.)
13 Troskovi za potrosni materijal (toneri, trake za fiskalnu kasu, papir itd.)
14. Troskovi toplog obroka zaposlenih
15. Troskovi prevoza zaposlenih (opciono)
16. Ulaganje u osnovna sredstva za rad ( police, fiskalne kase , gprs terminal, vozila za transport robe itd)
Valjda nisam nesto preskocio.

Koliko robe neko treba da proda da bi poplacao sve ovo a da mu se radnja nalazi u nekom mestu koje broji stotinak hiljada stanovnika ili manje i uz to bude konkurentan ili bar jednak sa cenama neke "jache" Beogradske firme ili shvercerima sa Hot hardware-a?

PS. Izvinjavam se "normalnim" Beogradjanima na grubom startu u pocetku ovog posta ;)

Poslednja izmena:
provizija koju uzmu banke za promet gotovog novca , kartica pogotovo i bezgotovinskog placanja, ili jos gore za kreditiranje kupca....katastrofa

zaboravio si troskove reklamiranja, taksu za istcanje firme, adsl ( za firme 2x skuplji) grejanje
....

Evo, ja obecavam da cu tetki od 56 god (kojoj treba komp da bi primala mail od brata iz Australije) umesto konfe od 150e koju sam joj obecao (sa sempronom i 754 plocom) da uvaljam neku c2d+975 konfu za jedno 995e. Svasta.
Slazem se da ima prodavaca koji naplacuju gomilu para za krs i usput jos tvrde da su to mega giga masine, protiv toga se zaista treba boriti informisanjem kupaca (mada bi ih ja najradije namazao katranom, posuo perjem i stavio naopacke na mazgu).
Ipak, ubedjivati ljude da ne kupuju nesto sto sami hoce, za svoj sopstveni novac, su corava posla. Naravno, treba uvek realno objasniti sta im prodajes i izbeci situacije 'zasto ovaj gaming kompijutor od 300 eur koji sam kupio kod vas zapinje kad mali oce da potera oblajvion?'.

Nazad
Vrh Dno