Šta je novo?

Pomoc oko Win XP sistema sa ogranicenim resursima

Solesoslav

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
20.05.2008
Poena
555
Naime, trebam da sredim rachunar
AMD Duron 750MHz
128MB SD RAM
ostale komponente su nebitne.
Na hard disku od nekih 20GB napravio sam jednu particiju poshto sam pomislio da ne vredi deliti toliko mali prostor i instalirao sam mu WinXP SP3 i AVG antivirus 2011 i rachunar je krenuo da se gushi. Page file potroshnja mu je bila oko 180-200MB pa sam odluchio da mu dodam moj rezervni modul od 128MB ne bi li mogao da radi, ali kada sam to uchinio on je samo povecao Page File potroshnju na nekih 270MB i nastavio da se gushi bez aplikacija. Rad na njemu je nemoguc, mislim treba mu desetak sekundi da startuje bilo kakvu aplikaciju, a i kada to konachno uchini rad u tim aplikacijama nije ni priblizno zadovoljavajucih performansi
Sad, ja imam rachunar
Intel Pentium III 800MHz
512MB SD RAM
koji radi odlichno, bukvalno leti, ne znam tachno koliko Page File troshi kao ni koliko CPU ali radi.
U shkoli takodje imamo rachunare slichnih komponenti koji troshe jedva neshto vishe od 100MB Page File-a, a kada sam pitao profesora kako je uspeo da ih natera da rade tako lepo on je rekao da nije on vec neki Mladen iz Zajecharskog Pakoma(inache ja zivim tu tako da mogu na kraju krajeva i da ga pitam, mada sumnjam da ce mi pokazati besplatno) i da je, koliko je profa shvatio, taj lik iz Pakoma u stvari iskljuchio neke nevazne WinXP servise ne bi li ubrzao sistem. Ti shkolski rachunari nemaju antivirus vec koriste Deep Freeze, neki program koji napravi sliku rachunara i nakon restarta vrati rachunar u takvo stanje bez obzira na bilo shta shto se radilo pre restarta(shtavishe taj lik nam je chak loshe konfigurisao taj program u shkoli tako da nemamo vishe ni jedan folder gde mozemo da save-ujemo file-ove a da se ne obrishu dok ranije taj program nije dirao celu D particiju shkolskih rachunara).

Sad ja vas pitam kako mogu da povecam performanse tog rachunara na neki prihvatljiv nivo. Na njemu bi se radilo uglavnom u MS Word-u 2003 i pristupalo mailovima.
Takodje me zanima da li ima neki antivirus koji je mozda bolje prilagodjen slabijim rachunarima od AVG Antivirusa 2011(mozda Panda, chuo sma da je Cloud based, shto sushtinski znachi da drugachije updatuje database i valjda, ako sam ja to dobro razumeo, ima smanjenu potroshnju sistemskih resursa u odnosu na druge rachunare).
Ako nishta od ovoga ne pomogne, zna li neko od vas kako da konfigurishem taj Deep Freeze da ne dira D particiju ne bi li omogucio kakav, takav rad na ovoj mashini.

P.S. Napravio sam video gde se vidi ponashanje rachunara kroz Task Manager(CPU i Page File usage) kao i podeshavanja virtualne memorije na rachunaru, video cu postaviti chim uspem da ga uploadujem.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Provericu. Inache instalacija je sveza, prvo sam bio odradio low level format preko Hiren's Boot CD pa sam onda instalirao Win.
P.S. Kako da testiram?
Malopre sam podigao mashinu u safe modu i tu koristi samo 43MB Page File-a, dok procesor stoji uvek ispod 10%(uglavnom je 1 ili 3 ali se na momente sa vremena na vreme popne na 5 ili 8), mislim logichno je da koristi manje resursa u safe modu, ali ovoliko?

Poslednja izmena:
Nisam ni rekao da nije sveža, možda su ti loši sektori na HDD-u.
Napisah ti, MHDD je program :)

Aha, mislio sam da je MHDD skracenica za naziv programa.

Malopre sam pogasio sve procese koji nisu bili u safe modu(ne rachunajuci antivirus koji zauzima 46.5 Page File-a) i trenutno rachunar koristi 260 Page File-a. Nisam josh krenuo sa gashenjem ovih Win servisa, ali nekako mi je mnogo velika razlika izmedju zauzetosti u Safe Modu i normalnoj zauzetosti. Takodje sada kada su pogasheni nepotrebni procesi CPU usage lepo varira izmedju 1 i 10%.

Samo da se upali rachunar pa cu pustiti taj MHDD.

Ne mogu da pustim test, iako sam mu podesio Primary granu na true i Autodetect na true ne mogu da pustim test. Kada idem Shift+F3 da izaberem Port a zatim F4 ne bi li zapocheo Scan, koji god Port da izaberem, nece da pusti scan i pokaze mi poruku: "This drive does not support LBA mode or not detected".
Inache pushtam program iz WinXP-a.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno