Šta je novo?

Pomoc oko Wifi ruter-a

stefan1km

Cenjen
Učlanjen(a)
14.12.2010
Poena
169
Molim za predlog bezicnog rutera koji ima poprilicno dobre karakteristike jer treba radit za jednu firmu u kojoj se ljudi bezicno cesto kace zgrada je velika pa i domet treba da je dobar , cena nije izuzetno bitna , ali pozeljno je da je povoljna , da ima mogucnost da se poveze sa adsl modem-om i da prenosi wifi signal hvala unapred

Za tako nesto juri Cisco rutere i njihova poslovna resenja...

Tebi prijatelju ne trebaju ruteri nego access pointi. Posto koliko shvatam ti nema sta tu da rutiras, nego samo hoces na vec postojecu mrezu dodas mogucnost wi-fi pristupa (verovatno je u pitanju jedan subnet). Ako je velika zgrada tesko da ces uspeti sa jednim AP-om da je celu pokrijes.

Nije ti bas najpametnije da kupujes TP-Link, jeste da je jeftin, ali daj nesto malo vise para za iole ozbiljniji brend. Mozes da pogledas ovako nesto:
http://www.dlink.com/products/?pid=741
http://www.dlink.com/products/?pid=697
Verujem da nemate potrebu za cisco uredjajima, jer verovatno necete koristiti ni deseti deo onoga sto ste platili, niti cete znati da podesite i administrirate to sto ste kupili.

Postavlja se pitanje bezbednosti, ali to je vec druga prica. Hint: RADIUS

D-Link je taman toliko ozbiljan brend koliko i TP-Link :)

Sve u svemu neki jeftini access point ce odlicno da odradi posao.

Pa ako je taj adsl modem ujedno i ruter onda moze AP, ako nije onda mora ruter... DLink nije nista kvalitetniji od TPLinka... Po meni za posao, ako se gleda kvalitet, ili Cisco (Linksys kao jeftinija varijanta) ili Netgear

@Stefan

Pogledas ovde npr. sta ti najvise odgovara, koliko kosta i da li mozes da nabavis...

http://www.cisco.com/cisco/web/solutions/small_business/products/wireless/index.html

http://www.cisco.com/cisco/web/solutions/small_business/products/routers_switches/index.html

Posto je Cisco kupio Linksys mozes da pogledas i njihove serije kucnih APova ili rutera...npr: http://goo.gl/4j7MX , http://goo.gl/hC7ja , http://goo.gl/mj69y

Hvala vam , mislim da cu uzet DAP-1360 Wireless N Range Extender

Ljudi, NetGear je strasno nabaviti u Srbiji, evo ja cekam vec 6 nedelja da mi dodju pet mreznih komponenti za jednu lokaciju (2 x AP, 1 x Router, 1 x Switch, 1 x Media Server) a naravno da sam avansno platio :) Retko ko da ih ima na stanju, ako ga uopste neko i ima.

D-Link je s druge strane nesto lakse naci, a kvalitetni je taman toliko koliko je skuplji od TP-Linka, bar se kod mene u praksi to pokazalo.

Linksys nije Cisco sta god oni na njega lepili, cak sam imao dosta bolja iskustva dok su lepili samo Linksys na njega. Bilans u poslednjih godinu dana je dva ADSL rutera crkla (jedan se pregrevao pa kada se ohladi nastavi da radi, drugi izdahnuo), tri switcha ispustila dusu tacno po isteku jednogodisnje garancije (jedan i dalje radi ali su mu zveknuli GB portovi, druga dva su bila kompletno Gigabitna 24 portna i oba su izdahnula kompletno).

Cisco je odlican, izmedju ostalog donosi mi pare, i najmanje me boli glava kad radim sa njim, ali njega obicno uzimaju oni koji znaju sta hoce a za to su spremni da plate i vecu cenu (sto samog hardware, sto same administracije). Mogu da ti predlozim i takvu konfiguraciju gde ces i taj ADSL modem da izbacis i stavis u Cisco router ADSL WIC. Ali recimo da bi koristio u potpunosti QoS onda ne moze ipbase ios, nego moras jos malo da doplatis . Evo ti primera i same kartice http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16833120563&Tpk=WIC-1ADSL Po nacinu na koji je postavljeno pitanje, verujem da bi samo ovaj WIC probio kompletan budzet ;)

Nazalost, kod vecine prodavaca lager i ne postoji, tako da je cesto situacija, daj sta das :(

Netgear se i meni pokazao veoma dobrim, mnogo pouzdanijim od ostatka ekipe (linksys, d-link, tp-link).

Linksys sam voleo u doba legendarnih wrt54g/gl i budzio na njih sta god mi padne na pamet (mislim da mi se jos uvek negde vucara jedan sa ishakerisanim sd card slotom, serijskim portom i open-wrtom).

Cisco? Sa protokom vremena sve mi je mrskiji, iz raznoraznih razloga koji prevazilaze temu ovog thread-a. Odavno nikome nisam preporucio njihovu opremu - tu su Juniper i HP ako individua zeli zaista kvalitetnu opremu i spremna je da odresi kesu.

Iskreno ne znam kakva je trenutna situacija sa Juniperom u Srbiji.

Prvi kontak mi je bio kada sam na insistiranje nadredjenih iz Belgije morao da uzmem Juniper opremu za komunikaciju sa njima, kao i za uredjaje iza koga ce stajati odredjeni serveri, mada koristimo Cisco za neke nase lokalne stvari. Tada sam imao gomilu problema, ne sa samom opremom koja je sjajna, nego sa nestrucim kadrom koji je tu opremu u tom trenutku prodavao. Nadam se da je situacija po tom pitanju iole bolja, jer definitivno zasluzuju bolje.

Mene je u tom trenutku asociralo na nacin na koji je SAP radjen u Srbiji, odlicno (i skupo) resenje, ciju implementaciju ljudi nisi nikako mogli da odrade kako treba. Valjda je Simpo medju prvima krenu da ga uvodi, a ishod je po saznanjima koje imam bio tragikomican.

To je bila ona filozofija daj nesto da prodam i da uzmem pare pa cemo da vidimo posle.

Kopao sam dosta po netu i nisam nista bolje nasao od DAP-1360 Wireless N Range Extender, mislim za ove pare sta mislite da uzimam ovu masinu ? :D :d

A recimo za wriless ap u hotelu od 4 sprata kakav mi ap preporucujete ?

Ako zelis da pokrijes ceo hotel trebace ti vise od jednog AP-a. Nema teorije da ti samo jedan uredjaj pokriva 4 sprata zgrade, sa ko zna koliko zidova i sl.

Sto se tice konkretnih modela tu se nista bitno ne menja. Jedino mozes da zapnes i nadjes jace uredjaje, mada postoje propisi koji ogranicavaju snagu (dal' bese 100 ili 200 mW vise i ne znam).

hmm pa kad vec ne moze unutra moze spolja , bolje da probija 2 3 zida nego 6 ima li neko takvo resenje ?

OVAKO narode treba mi znaci ruter koji baca domet do 30 metara u visinu i sirinu nekih manje od 15 , bez obzira na zidove kojih ima negde do 10 (5 dole 5 gore ako ga stavim na sredninu hotela) , hotel znaci nije velik mnogo ..

Poslednja izmena:
Stefane u prvom postu si napisao da novac nije problem... Ako je takva situacija, zasto lepo ne angazujes neku firmu koja se time profesionalno bavi i ne resis problem na taj nacin ili uzmi Cisco opremu prema potrebi (ne verujem da ces tu pogresiti)...
I jos jedna bitna stvar...nigde nisi napisao da li je taj ADSL modem ujedno i ruter ili je samo modem bez mogucnosti rutiranja paketa?

Ovaj problem se nikako ne može rešiti jednim wifi uređajem a takođe se ne može rešiti na forumu bez konkretnijih informacija tipa: koliko ima tačno nivoa koje treba pokriti, koliko soba/potencijalnih korisnika, od čega su zidovi, kakav je uređaj na ulazu (ADSL usb modem, ruter) itd.

Tek kada pokretač teme ozbiljnije postavi pitanje sa svim neophodnim informacijama i obavezno postavi skicu prostora/hotela koji treba pokriti wifi signalom može očekivati i nekakav odgovor.

Eto kao sto mozete videti , zgrada (hotel) je cetvorospratni , hodnici su mali i sve je to dosta zbijeno , nije mnogo prostrano , izgleda sve kao neka veca kuca ja mislim da bi 2 = 3 rutera resila problem , (a to je da se ljudi (gosti) kace bezicno sa svojim laptop-om , mobilnim telefonom il tome slicno ) Modem ima ruter u sebi rec je o HG520c uredjaju

Prilozi

• 29052011283.jpg
    29052011283.jpg
    835.6 KB · Pregleda: 30
  • 29052011288.jpg
    29052011288.jpg
    542.3 KB · Pregleda: 27
  • 29052011294.jpg
    29052011294.jpg
    667 KB · Pregleda: 27
  • 29052011285.jpg
    29052011285.jpg
    678.9 KB · Pregleda: 24
  • 29052011286.jpg
    29052011286.jpg
    665.9 KB · Pregleda: 22
Sa obzirom da već imaš ruter potrebno ti je da na hodniku svakog nivoa imaš po jedan AP, a pošto imaš 4 sprata tj. 5 nivoa sa prizemljem trebalo bi da 5 AP-a reše stvar. Uz to bi ti trebao i jedan 8-portni switch preko kojih ćeš povezati AP-ove jer na ruteru imaš samo 4 LAN porta.
Mada bi verovatno moglo da se ide na varijantu pokrivanja više nivoa jednim AP-om i u tom slučaju prizemlje i prvi sprat, pošto sa slika vidim da su značajno prostraniji od ostalih nivoa, pokrivaš sa po jednim AP-om na sredini tih nivoa, a spratove od 2. do 4. sa trećim AP-on na hodniku 3. sprata neposredno pored ulaza u sobe. Napomenuo bi da sam pre za soluciju da wifi signal ne prolazi kroz podne/plafonske ploče koje su u našim krajevima uvek od armiranog betona koji dosta slabi signal.
Pošto broj korisnika verovatno neće biti značajno veliki možeš koristiti i jeftinije uređaje tipa D-Link ili čak Tp-Link, nemoj samo da kupuješ najjeftinije modele bilo kog proizvođača i ne bi trebalo da bude problema.

Hvala Vuce , sta mislis o TL-WA901ND-PoE ? nije mnogo skup 3 da kupim i resim problem

Taj model AP-a bi trebao da ima solidnu zonu pokrivenosti signalom, dosta bolju od klasičnih sa jednom antenom. Dodatna prednost je što stiže sa PoE injektorom tako da do njega dovodiš samo jedan LAN kabl preko koga ide i mreža i napajanje. Ali svakako se na licu mesta moraš poigrati sa rasporedom AP-ova kako bi im pronašao optimalan položaj u objektu. Razmisli i da angažuješ nekoga sa bar malo iskustva u wifi mrežama da ti pomogne u realizaciji.

Nazad
Vrh Dno