Šta je novo?

pomoc oko umrezavanja

marcobc

Slavan
Učlanjen(a)
28.08.2005
Poena
309
Treba da umrezim nekoliko racunara preko switch-a,ali bi da stavim da mi jedan racunar dinamicki dodeljuje ip-adrese ostalim. Probao sam da nadjem na netu neko uputstvo,al uzalud! Svaka pomoc bi dobro dosla

pa sta je problem podesiti DHCP server? planirs da taj "jedan racunar" bude na windowsu ili linuxu ?

Poslednja izmena:
marcobc je napisao(la):
Treba da umrezim nekoliko racunara preko switch-a,ali bi da stavim da mi jedan racunar dinamicki dodeljuje ip-adrese ostalim. Probao sam da nadjem na netu neko uputstvo,al uzalud! Svaka pomoc bi dobro dosla

Ja bi postavljaio staticke IP adrese ako je obična LAN mreža. Ako trebaju da idu na net preko jednog računara (preko ICS-a) onda taj računar mora da bude 192.168.0.1 (podesiće sam Windows), a onda ostali treba da budu na Auto i da dobijaju adrese od ovog prvog.

Uzgred, private opsezi su 10.x.x.x i 192.168.x.x (mada ja više volim ovaj drugi). Ja za poslednje 3 cifre uvek stavljam lokal od telefona za to radno mesto, lakše se posle održava mreža.

hvala na odgovoru,probacu! planiram da je taj 1 rucunar u win98,posto ce biti slabija masina

marcobc je napisao(la):
hvala na odgovoru,probacu! planiram da je taj 1 rucunar u win98,posto ce biti slabija masina

Win98 nema ugrađen ICS, tako da ćeš morati da koristiš externi program koji će da radi deljenje internet veze.

Ako mora Win98 moja preporuka je program WinRoute u nekoj starijoj veziji (koja radi na Win98).

Uzgred, "slabije mašine" su ko stvorene za linux i routing.

bar win 2000

uzmi bar win 2000 pod njime radi ICS, a i moze da ga gura 64mb rama i PII solidno

Win 2000

Da ovo je odličan predlog. Windows 2000 + SP4 (?) su dobro rešenje za ICS, a HW zahtevi su minimalni.

Vrh Dno