Šta je novo?

pomoc oko Ubuntu 8.10...

BattleNexus

Slavan
Učlanjen(a)
26.08.2007
Poena
319
Moze li mi ko pomoci kako da podesim internet konekciju u Ubuntu 8.10??? U pitanju je wireless konekcija... Hoce li moci raditi sa wirelles konekcijom??? Posto sam negdje procitao da trebaju posebni drajveri...

Ako kažeš koja je kartica u pitanju i kako se povezuješ na net (statička IP adresa, DHCP, PPPoE) možda možemo pomoći.

Staticka IP adresa, a ne znam koja je kartica u pitanju...***a :(...

Mislim da je pisano već ovde o tome, no nema veze. Daj izlaz komande lspci ovde. Za to je potrebno da postaneš root korisnik tako što ćeš u Terminalu ukucati su pa posle toga password za root nalog. Tako ćemo videti da li je kartica prepoznata, i ako jeste koja je.

Podešavanje neta:

Zapiši adrese provajdera negde i iz Terminala pokreni netconfig (ako ga nemaš instaliraj ga) i prati uputstva. Prvo kucaš svoju statičku IP adresu koju ti je dodelio provajder. Posle ide netmask koji treba da ostane 255.255.255.0 .Ako nisi dobio adresu gatewaya polje ostavi prazno (ili stavi 0.0.0.0 nemam pojma, uvek sam imao gateway). Kad te pita za nameserver kaži "Yes", i tu upiši DNS adresu provajdera.

Danas sam jedan wireless tako namestio na Linuxu, radi sve u 16. :wave:

Poslednja izmena:
Moram da se ispravim, pogrešio sam na par mesta. Previše sam navikao na Slackware, terminal i slično.

Ubuntu ima taj network manager koji je prikazan u formi 2 monitora, gore pored sata u trayu. Dvoklik na ikonicu otvara dijalog u kojem se podešava mreža slično kao na Windowsu. Sve što treba je da zapišete podatke i unesete ih na prava mesta.

Izvinjavam se ako sam nekoga bacio u infinite loop :wave:

Srecom pa sam na vrijeme pogledao poruku :)...

NekyBrate hvala puno... Uspio sam podesiti konekciju, sve radi i ovu poruku sam ostavio sa ubunta :D...

Odužio si svoj "dug", hvala na tome. Nadam se da će i ostale poruke biti sa Ubuntua (ili bilo kog drugog Linuxa), to mi je najlepše hvala. ;)

Na MSNu sam mu rekao kako mi je dužan jedno javljanje sa Ubuntua kad podesi konekciju.

naravno bice, bice... od danas samo surfam u linuxu :D...

Nazad
Vrh Dno