Šta je novo?

Pomoc oko struje

Jeremy

Čuven
Učlanjen(a)
15.11.2003
Poena
620
Naime imam sledeci problem. Kad ukljucim sporet slika na monitoru pocinje da treperi tj. pomera se, vibrira (pomera se jako malo u stranu i prilicno brzo, prakticno se vidi samo kod teksta) i to treperenje se krece u talasima (mada je vise na levoj strani). Ako je ukljuceno vise ringli i rerna onda je jos vise izrazeno. To je pocelo od letos, a od kad sam poceo da se grejem (TA pec, 2 kom) nema nikakvih promena. Kad ukljucim pec koja je pored nista se ne desava, reaguje samo na sporet koji je u kuhinji. Probao i ostale dve uticnice u sobi, ali isto. Ni menjanjem rezolucije ili osvezavanja monitora nista se ne dobija.
Jedan tv serviser mi je rekao da je to zbog toga sto struja pada ispod 50Hz, a to nijedan UPS ne resava. Pa me zanima da li se neko sreo sa slicnim problemom i kako ga je resio. Tj. da li ipak moze neki UPS da pomogne, ili jos bolje neki drugi uredjaj.
Pozdrav

Definitivno nije zbog pada frekvencije iz dva razloga:
1.) Na to ne bi mogao utjecati niti jedan potrošač u kući, pa bi izgledalo nasumično
2.) To se u NE SMIJE dogoditi!

Meni to najviše sliči na loše uzemljenje i proboj izolacije u štednjaku (sporetu), a ako sam u pravu onda ti nije samo komp u opasnosti već i život!

I ja mislim da je najverovatnije loše uzemljenje (ili možda čak i nula!!!) šporeta.

Identican problem imam i ja sa sporetom.Ja sam na spratu i u sobi gde mi je racunar je uticnica iz koje ide struja za donji deo kuce.E sad,kad se dole upali jedna ringla nemam nikakve simptome.Kada se upale dve ringle imam identicne simptome koji su gore opisani.Probao sa raznim kombinacijama ringli i bez obzira koja je upaljena sve je ok ali kada se dve upale ne valja.Kad upalim moj sporet,sve je ok.Znaci problem je samo u tom sporetu dole,ostali uredjaji ne stvaraju nikakve probleme.
E sad...ovo se sve desavalo letos i u tom periodu mi je crkao monitor i napajanje i tek kad sam stavio crt monitor umesto ovoga sto je crkao video sam te talase sa leve strane.Dok napajanje i monitor nisu stigli sa garancije kupio sam ups i sad nemam vise problema,tj. ne vidim na tft nikakve talase iako to ne znaci da je problem sam od sebe iscezao.
***,moram da vidim sa nekim za to uzemljenje ili nulu.
p.s. softver od upsa prikazuje stabilan napon.

Zaboravih da napomenem da sam u medjuvremenu i sporet promenio (mislim od letos), a uzemljenje tj. uticnica je takodje ok, bar mi tako kazu:)
A MrBlc rekao bih da nisi odavde, pa ne znam da li ces razumeti. Ovde kad neko kaze "To se NE SME dogoditi" odgovor je "Srbija" (verujem da ce u dogledno vreme rec Srbija uci u svetske recnike kao neki sinonim za gore opisanu situaciju). Drugim recima sa strujom u Srbiji se svasta moze dogoditi! A za odgovor pod jedan se slazem, ustvari i meni to izgleda logicno, a ne ono sto mi je majstor rekao. Zato sam i postavio pitanje i ovde.
Hvala svima a najvise scouser-u, i jos jedno vrlo vazno pitanje za njega: sta taj UPS koji si uzeo ima od dodatnih dzidza bidza (mislim na AVR i slicno), tj. reci mi samo model molim te, pa da probam neki slican ako ne i taj...

re:

Pozdrav,
Bice da je ,kako si vec i dobio odgovor, "nula" krivac za taj problem [i ja sam imao nesto slicno]. Po meni,bi to trebalo brzo resiti jer ako je "losa" nula,postoji mogucnost da preko nekog jakog potrosaca dobijes drugu fazu i tako u nekom momentu budes prikljucen na 380V. Problem je najverovatnije u razvodnoj tabli [posto je u uticnici sve u redu,kako si rekao].E sad da li u stanu [ili kuci] ili kod samog brojila,to bi trebalo neki elektricar da otvori i resi.

Slobodno pozdravi tog serviserajer je covek :wall: !!!
Kao prvo kada bi se frekvencija promenula i za 1Hz sve bi ti se po kuci poraspadalo, a da i ne spominjemo to da frekvencija i napon/struja nisu u direktnoj sprezi te da bi to uradio morao bi gadno da se pozabavis generatorima elektrodistribucije :D

Zaboravih da napomenem da sam u medjuvremenu i sporet promenio (mislim od letos), a uzemljenje tj. uticnica je takodje ok, bar mi tako kazu:)
A MrBlc rekao bih da nisi odavde, pa ne znam da li ces razumeti. Ovde kad neko kaze "To se NE SME dogoditi" odgovor je "Srbija" (verujem da ce u dogledno vreme rec Srbija uci u svetske recnike kao neki sinonim za gore opisanu situaciju). Drugim recima sa strujom u Srbiji se svasta moze dogoditi! A za odgovor pod jedan se slazem, ustvari i meni to izgleda logicno, a ne ono sto mi je majstor rekao. Zato sam i postavio pitanje i ovde.
Hvala svima a najvise scouser-u, i jos jedno vrlo vazno pitanje za njega: sta taj UPS koji si uzeo ima od dodatnih dzidza bidza (mislim na AVR i slicno), tj. reci mi samo model molim te, pa da probam neki slican ako ne i taj...
UPS APC 650VA BACK 650EI,obican Apc UPS,kazem, ne znam da li je on pomogao ili se problem nekako resio sam od sebe.Dovodio sam majstore koji su lepo merili napone svuda po kuci i sa upaljenim i sa ugasenim sporetom i napon je stabilan.Menjao uticnice i opet isto.Sporet je kombinovani,struja-gas,Gorenje.
I koji je sad zakljucak,sta moze biti to:uzemljenje ili nula?Sta je sa razvodnom kutijom?Ajde neka neko tacno opise sta moze biti da iscimam majstora i da mu tacno kazem sta da radi.
hvala.

@nsviper
Ma on mi prica da ovi iz EDB to namerno rade jer bla, bla truc... to sad i nije bitno. A kao sto rekoh ja se ne razumem u to i njegova prica mi nije bas verovatna. A iskreno ni tvoja, pa vecina uredjaja radi na struji od 50-60Hz, a mislim da mnogim uredjajima to nije narocito ni bitno pa nesto ne verujem da bi se sve poraspadalo pri promeni od 1Hz.

zelko.d sad si me zesce istripovao, ako moze jos detaljniji info. Jer ako meni i scouser-u uleti 380V ne verujem da ce nam UPS pomoci, sutra cu da dovedem elektricara da to resi.

heh... ne... Nas standard 220V/50Hz, a americki standard 110V/60Hz
Frekvencija je nesto cime se ne sme igrati jer dolazi do pomeranja faze uredjaji - postaju nestabilni... Prvo i najvise to osete elektromotori, pa onda elektronika, dok sijalica verovatno ne bi ni "primetila". Elektromotori pocinju da bruje, da se pregrevaju i na kraju crknu [reda par minuta ili sati], tako da elektrodistribucija MORA da isporucuje ugovorenu frekvenciju[MAKSIMALNA GRANICA TOLERANCIJE JE +-0.5Hz], dok za napon imas +-5[10]% takodje po ugovoru [mada je ta druga stavka kod nas jako relativna!]. Za ovu drugu stavku postoji mnogo faktora koji uticu kao na primer kvalitet instalacija, udaljenost od trafoa itd... a problem koji se kod tebe javlja je direktno vezan za losu instalaciju kod tebe u kuci/stanu!

Da ne spominjemo sinhronizaciju sistema, gde ceo elektrodistributivni sistem radi na 50Hz i u slucaju da se neki generator asinhronise, automatski se izbacuje iz mreze DA NE BI POREMETIO I OSTALE GENERATORE U MREZI, tako da DA, ono sto sam napisao nije nagadjanje, nego cinjenica, a ono sto ti je onaj "maIstor" rekao je cist idiJotluk jer do kraja nismo u interesu mi kao krajnji korisnici/smrtnici, vec infrastruktura EPSa!

Poslednja izmena:
re:

Ako je losa ili "slaba" nula [tj veliki prelazni otpor u njenom dovodu ] dolazi do POVECANJA napona prilikom ukljucenja jakih potrosaca. Jer svi potrosaci koriste po jednu fazu [ili sve tri faze] i tu jednu jedinu nulu.
Ja sam imao to [znaci nije rekla- kazala]. Bio je los kontakt ,a kasnije je i otpao , glavne nule za sva cetiri stana u mojoj zgradi. I desavalo se da ,koji god potrosac 200-300w pa navise ,se ukljuci, sijalice u stanovima malo bljesnu jacim sjajem [mereno 235-240V]. Moj UPS APC je malo -malo ukljucivao korekciju prenapona.
Posle dvodnevne pretrage od strane ljudi iz Elektrodistribucije [koje sam davio sa tim jer znam da to ne moze do veka da traje i pretpostavljam kakvo ce da bude finale] nasli su to gore spomenuto, ali dobro "prikriveno" a najvaznije je da smo svi u zgradi dobijali neku "sirotinjsku" nulu od komsije kome je neki elektricar "nulovao" bojler u kupatilu [spojio nulu i uzemljenje zajedno na masu grejaca]. Prakticno nas je to spasilo,ali je ta nula [zica od 2,5mm] bila dovoljna da u letnjem periodu funkcionisu uredjaji u zgradi. Naravno , uz prenapone, koji nisu bili kriticni i uredjaji su ih podnosili.
Slicno je imao i moj skolski [i on je na forumu] kada su im zamenjivali brojila u zgradi.
U jednom momentu nije bilo nule,ukljucen sporet i kompjuter dobio 380V. Rezime: napajanje i ploca.
Eto toliko sto se tice toga,pa ako ne pomogne ,ne moze da skodi.
Pozz

Puno hvala, identican problem imam i ja. Razgovarao sam sa covekom koji je budzio uzemljenje posto ga ranije prakticno nije ni bilo (zgrada je s pocetka `50 -ih). I on mi je rekao da je uzemljenje lose. Dobro da sam bar saznao definitivno sta je!
Hvala svima
Pozdrav

Vakvu temu sam trazio, i ja imam slican problem.

Izmegu nule i uzemljenje ima napon od nekih 8V.

Inace struju sam uveo na novo u 2000 godinu i od tada imam problema.

Dosad jedino dobro objasnenje dobio sam od jednok penzionisanog elektro inzinjera koji je radio u Distribuciji Struje. On mi je rekao posto zivim pored reci i imam vode vec na 3 metara u zemlju, a blizu je transformator moje uzemlenje(koje je dobro izvedeno, nova instalacija) dobija napon od loseg uzemlenja u transformatora. Problem je jako izrazen u kisnim danima kao sada.

Inace dosada mi je pregoreo jedan TV, jednu Graficku i saraund zvucnike. Sve kada sam ih povezivao, a bile su ukljucene. Zvucnike kada sam pogresio i dodirnuo kuciste kada sam ih povezivao sa kompjutera.

Ono sto me interesuje dali ako kupim UPS mogu da resim taj problem i koji tip da bude.

re:

Pa, nesto mi i to lici na problem za Elektrodistibuciju .
Ja bi prvo sredio to sa uzemljenjem,pa tek onda kupovao UPS ,posto i on trazi kvalitetno uzemljenje.
Od Ups-ova je po meni APC Smart-Ups serija najkvalitetnija [imam ga], ali je mnogo skuplji u odnosu na konkurenciju. E sad,sto je neko rekao u prethodnim komentarima to nije graficka kartica pa da se menja svakih par meseci,vec kupovina na malo duze staze,odnosno ivesticija koja stiti komp i monitor.
Pozz

Vrh Dno