Šta je novo?

Pomoc oko SSD-a, totalni pocetnik

Ikona

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
19.02.2008
Poena
154
Sutra mi stize OCZ Vertex 2.

Nikada pre nisam koristio ssd . Trenutni sistemski mi je WD Black kojeg sam s vremena na vreme defragmentirao, ponekad i formatirao.

Ploca mi je evga x58 sli le, ima 6 sata2 prikljucaka . Od toga su mi 3 zauzeta (jedan WD Black i 2x WD Green od 1tb) . Sutra ce dakle biti slobodna 4 prikljucka pre nego sto ubacim SSD.

1.pitanje je kakav raspored hardova da namestim, tj koji raspored sata prikljucaka da napravim?

2.pitanje je da li u BIOS-u treba da stavim IDE ili AHCI mode kada budem stavio ssd?

3.planiram da instaliram WIN 7 x64bit, da li je instalacija normalna kao i na obicnom hardu? (Tj da li je postupak, staviti SSD kao first boot i najnormalnije instalirati win? )

4.nakon instalacije sistema da li je i sta je potrebno uraditi sa ssd-om/sta instalirati/neki firmware, neophodan program?

5.Kako ga "odrzavati", tj kada vremenom uspori sta uraditi? Kakvu ulogu u takvoj situaciji igra "TRIM" i da li je to automatska opcija ili zahteva odredjen posao.

6.Da li se moze formatirati kao i svaki HDD ili sa formatiranjem "gubi" na necemu?

Znam da su pocetnicka pitanja, i da bih mogao da googlam, ali nisam pri kompjuteru, sve ovo je otkucano na brzaka, a sutra mi vec stize SSD i moram odmah instalirati sistem jer pc koristim za posao.

Hvala unapred, Nikola (Ixinho)

Ne moras da guglas, imas sve ovde na forumu u par tema, i ovom podforumu. ;)

Brljavi mi tapatalk pa se zato teze snalazim sa podforumima i sticky temama, jer ih nekako cudno prikazuje..

Sacuvajte vas SSD/ubrzajte sistem
Instalacija SSD

A. http://forum.benchmark.rs/showthread.php?248018-Instalacija-SSD-a
B. http://forum.benchmark.rs/showthread.php?239494-Sacuvajte-vas-SSD-ubrzajte-sistem

Ja licno bih procitao od pocetka do kraja te 2 teme, ali ne bih NISTA cackao u vezi ubrzanja i "cuvanja" ssd (tema B).

1. Stavi gde i kako hoces hardove ALI SSD PRIKOPCAJ NA 1. SATA KONEKTOR! (vidi u uputstvu ploce koji je 1. i na njega prikopcaj ssd, nema veze da li je sata6gb ili sata3gb (tzv sata3 i sata2) bitno je da je 1. sata konektor)

2. Obavezno ukljuci AHCI mod i budi siguran da si ga zaista ukljucio, inace ces imati dodatnog "cackanja" ili reinstalacija sistema!

3. Da sve ide poptpuno uobicajeno ("normalno"), s tim da se ne zbunis jer ce W7 da napravi jednu malu dodatnu particiju od 100Mb za sistemsku rezervu... (nebitno al da znas)

4. Samo drajvere od ploce i graficke i onda instaliraj Intel RST drajver (Intel® Rapid Storage Technology). Evo mozes ovaj najnoviji Intel RST 10.6.0.1022 recimo engleski (manji je od visejezickog)
http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?lang=eng&DwnldID=20215
Moze se kasnije instalirati neki najnoviji FW u slucaju da se pojavi, treba proveriti na sajtu proizvodjaca da li ima i videti koji je FW vec instaliran u ssd.

5. Izcitaj one dve teme s pocetka mog posta (A i B) tu ce ti se kasti. Ja svoj Mushkin koji je bio SF1200 ssd nisam "odrzavao". Usporio je kao i svi sf 12xx ssd-ovi, a usporava jer trim ne radi dobro pa memoriske celije prilikom brisanja sadrzaja sa ssd ne uspeva stici oznaciti kao prazne, ne upise za njih 0 umesto 1 i treba vremena prilikom narednog upisa u tu mem. celiju da se stanje iz 1 promeni u 0 ... Ima procedura za "nulovanje" ssd-a ali to znaci da treba ponovo instalirati sistem jer se tim "nulovanjem" naravno gube svi podaci. To nije nista drugo nego format ssd-a sa upisom 0 u sve mem. celije u ssd-u... Ne radi to jer ces ssd sf12xx usporiti za 1-2 sedmice maximalno! To je zaludan posao. Odlicno radi ssd i kad upis malo uspori.

6. Formatiras najnormalnije kao i bilo koji drugi hdd, kad je potrebno formatirati.

Hvala na lepom odgovoru :)

Samo jos jedno pitanje, jel se intel rst driver primenjuje na svaki ssd nevezano od kog je proizvodjaca?

Da.
Skini taj sto sam ti dao link ili ako je u nekoliko dana unazad izasao noviji i instaliraj, jedan restart i bice spremno za rad...

Nemoj primenjivati "ono" ubrzaj/sacuvaj... nema neke koristi od toga... ali procitaj da se uputis.

I jel se vremenom to "opadanje" odrazava vise na upis fajlova i na brzine istog ili na realan rad u smislu otvaranja programa/stranica/boot time-a ?

Da ne bude zabune, ovo sto je P307 rekao, konkretno kod SFa usporava se upis, sto vecina nece ni osetiti, a ono sto je najbitnije, citanje, ostaje na nivou. :)

Upravo sam digao sistem na vertexu 2, u device manageru stoji datum drivera 2006, moze li se to promeniti ili? (instalirao sam poslednje rst drajvere i najnovije drivere za chipset)

Poslednja izmena:
I kako da proverim da li mi je TRIM enabled? :)

Ovaj sam rezultat dobio nakon sveze instalacije win7 x64, instaliranih rst drajvera, drajvera za chipset i grafiku i nakon primenjenih ovih nekoliko tvikova koje svi preporucuju...ne deluje najsjajnije, al za prvi put sta da se radi :D

ajd za write, al zar ne bi trebao read da bude malo veci?

Prilozi

• Capture.PNG
    Capture.PNG
    80.6 KB · Pregleda: 64
ajd za write, al zar ne bi trebao read da bude malo veci?

Mislim da ne bi.
Izguglaj ima mnogo okacenih test rezultata za sve pa i taj ssd al to je tu, desno je "klub 60" a levo je cini mi se ok, ali proveri i sam.
Imas i temu o vertex 2 na forumu pa se tamo "konsultuj".
Ima i o kontroli trim-a pisano verovatno u one dve teme koje sam preporucio...

Ostavi ga tako i uzivaj...

To je polovan vertex2 ?

Poslednja izmena:
Nov je vertex2, neotpakovan je bio , al kupljen pre 8-9 meseci...sto mislis da je polovan?

proverio sam da l trim sljaka preko konzolne komande....

Lepo radi, bootuje se za 12,13 sekundi, sve je brzo, samo me zanimalo da se malo poigram sa tom sintetikom i vidim rezultate...

Hteo bih da uradim jedan "full format" iliti ovaj secure erase, i da ponovo instaliram win7 x64 bez RST drajvera i bez ikakvih tweakova da vidim kakvi su rezultati. Pretpostavljam da nije dovoljno samo da formatiram disk prilikom win instalacije...moze li smernica?

Ima negde u nekoj temi opisan secure erase, dat link za program kojim da se radi i opis detaljan, da li je u temi o instalaciji ssd ili u sacuvaj/ubrzaj ili mozda (manje verovatno) nekoj temi o nekom ssd ne secam se, potrazi na forumu pod "secure erase ssd"...

A sad se malo sam "pomuci", pa nadji i uradi...

Poz, da li si imao BSOD-ova za ovih nekoliko dana??? pitam zato sto i ja planiram kupovinu SSDa pa ne znam koji da kupim

Ocz Vertex2, Muskin Calisto deluxe i sl. su ssd sa sf1200 kontrolerom i oni nemaju problem bsod-a.
Svi SSD sa sf22xx kontrolerima imaju problem bsod-a.
Crucial C300, Crucial M4 (C400) , Intel 510, Intel 320 i sl. nemaju problem bsod-a jer imaju neki sasvim drugi kontroler...

hvala drugari

Nazad
Vrh Dno