Šta je novo?

Pomoc oko skripte za Ubuntu

Johnny_z11

Slavan
Učlanjen(a)
24.04.2011
Poena
215
Drugari, treba mi pomoc. Treba da napisem skriptu koja treba da instalira 4 programa na Ubuntu. Pojma nemam odakle da pocnem (za Linux sam n00b iskreno :p), niti sam video skriptu koja radi ovako nesto, niti sam nasao na netu.
Jel moze neko da mi pomogne oko ovog, da mi napise neki kratak primer, ili slicno?

Hvala unapred :D
Pozz ;)

Svaka skripta je u osnovi skup naredbi koje bi unosio u terminal. Za tebe predlog, pošto ni sam nisam nikad pisao skripte:

Skini bilo koju shell skriptu, počinje sa #! /bin/bash i otvara se osnovnim tekst editorom, i pogledaj šta i kako. Nakon toga pročačkaj Ubuntu wiki u potrazi za instalacijom paketa iz terminala, ubaci te naredbe u tvoju skriptu i eto ga.

Druga stvar je da li treba da instaliraš .deb pakete iz lokala, ili da povlačiš sa neta, koristeći wget recimo. To je malo komplikovanije, ali izvodljivo za 2-3 sata od početnika koji nije nikad video, do skripte koja radi posao.

:edit:
Osnovni primeri : http://floppix.ccai.com/scripts1.html

Hvala Neky na odgovoru. Pogledacu ;) U medjuvremenu mi drugar nas'o neke korisne stvarcice pa cu taman sve to lepo da uklopim. Pozz ;)

A kad završiš podeli rezultate;)

Nazad
Vrh Dno