Šta je novo?

Pomoc oko sklapanja HiFi sistema

ericm

Slavan
Učlanjen(a)
26.06.2011
Poena
395
Moja oprema  
CPU & Cooler
10980XE & D15s / 9900K & U12A
Matična ploča
Rampage VI Extreme Encore / Z390 Phantom
RAM
4x16GB TridentZ / 2x16GB TridentZ
GPU
4090 TUF OC / 3080 TUF OC
Storage
990 Pro 2TB / 970 Evo Plus 500GB
Zvuk
Bose Companion 3 / Audioengine A2+
PSU
Dark Power Pro 12 1500W / SF750
Kućište
5000D Airflow / NR200
Monitor
AW3418DW / VP349
Miš & tastatura
Lamzu Thorn & Tofu65 2.0 / Skoll & Leopold FC660C
Ostale periferije
PS5, Steam Deck OLED
Laptop
MBP 14" M3 Pro
Mobilni telefon
S23 Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Sklopio bih kvalitetniji HiFi sistem za novi stan. Dnevna soba ima oko 24 kvadrata ali bih voleo da se fino cuje na terasama i u drugim sobama.
Za sada sam odlucio da ce kutije biti Sonus Faber Lumina III, planiram neki Thorens gramofon ali jos ne znam koji bih model a kasnije bih dodao i odgovarajuci subwoofer.
Slusali bi se vinili ali bi svakako preovladao digitalni zvuk (telefoni, komp, laptop) jer je veci izvor muzike. Voleo bih da povezem i TV zbog mozda nekog filma, playstationa...

Dolazim do problema jer nisam siguran sta mi je od komponenti potrebno.
Da li da uzmem kvalitetan DAC i pojacalo ili mi treba risiver i nesto drugo?
Nisam vezan za brend i nemam neki odredjeni budzet. Zelim da sklopim nesto kvalitetno da traje dugo.
Kupovao bih novo i verovatno jednu po jednu komponentu, u zavisnosti od cene.

Hvala unapred.

Ako ti je izvor zvuka streaming service, najbolje opticki izlaz iz tv u stereo risiver. Retki su koji imaju integrisan dac i opticki, a da nisu surround. Recimo NAD koji ja imam. A imao je i Sony i Denon i Yamaha par modela.
Mebi i dalje završavaju posao bose am5 series III zvučnici, iako vremešni. Mada ti sa Faberom pucaš mnogo iznad.

Прошетај се до хифи продавница, ако немаш људе у близини и послушај системе. Доста новијих појачала има уграђен дак, неки и стример али је упитан квалитет истих. У преводу, увек боље засебне компоненте, осим ако не идеш на скупље уређаје тј вишу класу. Требаш да чујеш и сам провалиш шта ти прија. Ниси рекао буџет а од тога све зависи.
Хоћеш све у једном и да не размишљаш - девиалет.

@nagard
Ja imam Bose Companion 3 Series II preko 15 godina i to radi kao ludo.
Ali bih za novi stan voleo da imam konkretan HiFi sistem jer napokon imam mesta za to.
Da, surround mi ne treba, zelim 2.0/2.1 sto jednostavniji sistem sa sto manje komponenti i kablova a da bude kvalitetno.
Po tvom misljenju mi je dovoljan dobar risiver? Uz njega neki DAC, pojacalo?
Voleo bih da imam sve potrebne konekcije na uredjaju da u buduce mogu jos nesto da nakacim po potrebi a a je dovoljno jak da gura pomenute zvucnike.

@gvlada
To svakako, prvo planiram da obidjem 4audio i svakako cu pitati u radnji za savet i preporuku ali bih da se pre toga ipak malo informisem jer sam iskreno laik.
Znam da je bolje ici na posebne komponente, samo da saznam sta je sve potrebno.
Sto se budzeta tice... 264k su zvucnici, njihov subwoofer je od 100-150k, gramofon do 100k. Zavisi koliko mi je ostalih komponenti potrebno (risiver/pojacalo/dac...) ali bih izdvojio po 150-200k.
Devialet mi se ipak cenovno ne uklapa :)
Ako imas neku konkretnu preporuku za uredjaje koji bi mi trebali u ovom cenovnom rangu (risiver/pojacalo/dac) pomoglo bi mi ako napises.

Denon AVR-X2600H
Monitor audio silver (bronze, ako je budžet ograničen) 5.1.2
Dali Oberon 5.1.2 ako uslovi dozvoljavaju.

Dolbi atmos setap srdačno preporučujem.

Прошетај се до хифи продавница, ако немаш људе у близини и послушај системе. Доста новијих појачала има уграђен дак, неки и стример али је упитан квалитет истих. У преводу, увек боље засебне компоненте, осим ако не идеш на скупље уређаје тј вишу класу. Требаш да чујеш и сам провалиш шта ти прија. Ниси рекао буџет а од тога све зависи.
Хоћеш све у једном и да не размишљаш - девиалет.
A da pitas mozda coveka dal moze da odvoji 5.000 evrica + za Devialet :)

A da pitas mozda coveka dal moze da odvoji 5.000 evrica + za Devialet :)
Погледај цене по компоненти, звучника, суб и сл. Уместо дак, стример, појачало или рисивер по 200,000 дин ето један девиалет. Скоро био један за 2к е на КП.
Неће суроунд, хоће стерео. Сви авр отпадају, а стерео рисивери реално нису нека понуда. За филмове боље да набави атмос соундбар, даће бољи доживљај од стерео система за филм.

Sve se slazem s tobom, ali ako on tvrdi da je frisak, mozda ipak da prodje skolu koju smo svi mi zaludni audiofilicari prosli kroz mnogo godina.
Nikad nisma verovao u preskakanje gomile stepenika...... svaku skolu treba platiti, a narocito HI FI. Do Devialeta treba svakako mnogo vise stepenika da se prodje, zar ne :)

Видећемо када (ако) се поново јави.

Da, surround mi ne treba, zelim 2.0/2.1 sto jednostavniji sistem sa sto manje komponenti i kablova a da bude kvalitetno.
Kupiš dinaudio bežične zvučnike, ako hoćeš da uštediš XEO, ako hoćeš da potrošiš FOCUS.

I ne treba ti dac, ni pojačalo, ni kablovi, a možda ni vufer.

I mirna bačka.
Zašto baš Thorens gramofon?
Verovatno jer Thorens pravi dobre gramofone,
I lepe,
A i dobro zvuči kad se izgovori...torens...

Thorens je nekada bio pojam za gramofone i studijsku opremu, đavolski skupi pa su samo radio stanice njih furale. Sećam se u Radio 202 kod Minimaksa sam ih viđao. Mi, ostali diskotekdžkije, smo morali da se zadovoljimo sa Lenko i Dual gramofonima. Koliko se sećam, Thorens gramofoni su prvi ili među prvima imali direct drive linearne motore i dinamički "floating", stabilizovane plattere. Džaba sve ručice i glave ako se prenesu vibracija sa plater-a. Za kućnu upotrebu, Aiva je bila pojam.

Hvala svima na diskusiji, konkretnim pitanjima i predlozima uz izvinjenje sto malo kasnim sa javljanjem.

Denon AVR-X2600H
Monitor audio silver 5.1.2
Dali Oberon 5.1.2 ako uslovi dozvoljavaju.
Dolbi atmos setap srdačno preporučujem.
Hvala lepi. Lumina zvucnici su 4Ω a Denon 8. Imas li mozda neku adekvatnu preporuku za risiver od 4Ω?
Ne bih isao na 5.1.2 setup. Verujem da to zvuci odlicno ali tv bas retko gledam pa ostajem pri stereo setapu. Za sada sam eliminisao i kutije sa bass reflexom na ledjnoj strani jer bih da zvucnike priblizim sto vise uz zid.

Ako gledaš risivere, onda ti ne treba pojačalo a možda ni DAC jer većina novih risivera ima i DAC u sebi.
Ok, hvala, razgledacu i neke bolje risivere.
Na osnovu čega je odluka za navedene zvučnike?
Koliki je prostor predviđen za muziku?
Zašto baš Thorens gramofon?
Koliko ploča imaš trenutno?
Proveri kakve audio konekcije ima TV (optika, analogni, Arc)
Zato sto su Lumina V skuplji :)
Svidjaju mi se estetski, kompaktan dizajn, bogat prirodan zvuk a posebna prednost je sto imaju bass reflex na dnu pa mogu da ih vise pribijem uz zid.
Soba je oko 24 kvadrata, zid na kome ce biti HiFi sistem i tv je sirine oko 4 metra, zid iza gde je garnitura je 6,6m. U nastavku je jos jedna soba od oko 17,5 kvadrata. Imam 3 terase pa bih voleo i tu da slusam muziku. Ne planiram da pravim koncert, bitan mi je pre svega kvalitetan zvuk ali i da moze nekad posteno da se "odvrne".
Za Thorens sam cuo da je jako dobar i kvalitetan. Takodje mi se estetski uklapa uz setup jer opremam ceo stan pa imam plan za sve.
Ploce su mi sada najmanji problem, imam 10ak komada ali njih cu lako da nabavljam.
Tv uzimam na kraju, gledacu svakako da ima sve od konekcija sto meni treba.

Погледај цене по компоненти, звучника, суб и сл. Уместо дак, стример, појачало или рисивер по 200,000 дин ето један девиалет. Скоро био један за 2к е на КП.
Неће суроунд, хоће стерео. Сви авр отпадају, а стерео рисивери реално нису нека понуда. За филмове боље да набави атмос соундбар, даће бољи доживљај од стерео система за филм.
Ono sto sam video od ponude u pomenutoj radnji se krece od 10k € pa na gore sto mi je iskreno puno.
Svakako cu da istrazim detaljnije u vezi devialeta pa mozda nadjem nesto adekvatno od njih.

Kupiš dinaudio bežične zvučnike, ako hoćeš da uštediš XEO, ako hoćeš da potrošiš FOCUS.
I ne treba ti dac, ni pojačalo, ni kablovi, a možda ni vufer.
Hvala ali bih ipak klasican HiFi setup bez bezicnih stvari.

Не постоје звучници који добро раде близу зида. Ниске фреквенције се простиру у свим правцима. Ако планираш ипак близу, не гледај квалитет тј скупоћу већ само изглед.

I meni se čini, no dozvoljavam da sam stekao pogrešan utisak, da se ovde uređaju biraju po estetici i brendu, a ne po funkcionalnosti i zvučnom karakteru.

U svakom slučaju, samo napred.

Ok, nisam mislio bukvalno da ih zalepim za zid. Bice dovoljno mesta da se odmaknu koliko treba. Ali koliko sam gledao i citao, mogu vise da se priblize zidu u odnosu na kutije sa bass refleksom pozadi.
Ikreno me je privuklo to kod Lumina zvucnika.
Mozda previse gledam estetiku ali opremam novi stan od nule pa gledam sve da skockam kako treba.

Jedno laicko pitanje, za zvucnike od 4 oma moram gledati risiver/pojacalo od 4?
Pojacalo koje je deklarisano na 8 oma ne podrzava automatski i 4?

@vladimirperic
Pa nisu ove kutije uopste lose. Ne biram nesto sto je lose samo zato sto je lepo.
Verujem da postoji veliki izbor svega i da moze da se sastavi lep, sveden i kvalitetan setap.
Ne bih da zvucim kao neko ko je vec doneo odluku jer se stvarno ne razumem u materiju. Puno mi znace preporuke i saveti jer i dalje razmisljam sta da uzmem i ne bih da donosim nagle odluke.

Jasno, i potpuno si slobodan u izboru, na kraju ti ćeš slušati i gledati to što kupiš.

Nego, jel taj đavolčić nije bežični, il sam ja opet pobrkao nešto?

Što se tiče pojačala i zvučnika, 4 i 8, oma, nemoj mnogo da brineš...
Ukoliko ih koristiš, da kažem normalno, svaka kombinacija će da radi.
Ukoliko imaš nameru da simuliraš disko klub, i najuparenija kombincija ti nije nikakva sigurnost.

za zvucnike od 4 oma moram gledati risiver/pojacalo od 4?
U principu - da, trebalo bi da pojačalo ima podatak za snagu za zvučnike od 4 oma jer takvi zvučnici znaju da imaju impedansu i do 2-3 oma što predtavlja ozbiljan zadatak za pojačalo.
Najbolje bi bilo da se vidi dijagram impedanse za izabrani zvučnik pa da se na osnovu takvih podataka bira adekvatno pojačalo.

@vladimirperic
Koji djavolcic? :)

Radnja koju gledam je na 10ak min pesaka od mene pa cu videti sutra da skoknem malo do njih.
Javljam sta su oni preporucili pa da uskladim njihove i vase preporuke.

Nije, ima klasicne ulaze pozadi. Ne verujem da to moze bezicno. Mada iskreno volim da sve bude na kabl.

Na kraju mozda uzmem i njega, onu osnovnu verziju koja kosta tricavih 6k €.
Posto vidim da je all in one uredjaj i moze da se uzme na rate.

Poslednja izmena:
Ček malo, koji je to tačno model?

Ja nađoh neki fantom i tamo piše prenosni blutut zvučnik.

Nije, da ne linkujem, idi na 4audio sajt i ukucaj Devialet Expert 140 Pro, on je najjeffiniji. Vodi se kao streamer koji ima sve u sebi.
Phantom je njihov bt zvucnik koji nema veze sa ovime sto ja sklapam.

Mislim da je predlog bio da phantom zameni bas sve komponente 😅

Ma jok, znam da je ovo bolesno dobar zvucnik ali zelim HiFi sistem :)
To mi je bas dugogodisnja zelja i moram da ga sklopim.
To ce biti mozda i do kraja godine kad sve u stanu skockam jer imam prioritete ali obavezno slikam i javljam sta sam napravio.

Ako mora hajfaj, onda devilajet nema mane.

Tek sada sam shvatio da je to, ustvari, pojačalo...

Za sada je favorit iskreno. Nisam to razmatrao do sada.
Istrazicu dodatno pa nakon toga idem da poslusam i donesem sud.

Сонус Фабер старији је појам за новије моделе. Контактирај БМ и питај шта имају од Франко Серблин звучника (оснивач СФ који је продао бренд па основао нови). Тамо можеш наћи и опрему, види... http://www.bm.rs/

Nazad
Vrh Dno