Šta je novo?

Pomoc oko setupa risivera i televizora

Shimec

Slavan
Učlanjen(a)
26.06.2007
Poena
445
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5800X3D & DeepCool LS520SE
Matična ploča
MSI B550 Gaming Plus
RAM
2x16GB DDR4 3600MHz
GPU
Palit GameRock RTX 4080 OC
Storage
Samsung 860EVO 500GB, Samsung 970 Evo Plus 2TB, Kingston KC3000 1TB
Zvuk
Logitech G Pro X Wireless & HyperX Cloud AlphaS
PSU
NZXT C850
Kućište
MS Industrial Titan II Pro
Monitor
ASUS VG32VQ & Samsung 65" S90C OLED
Miš & tastatura
Logitech G502 Lightspeed & Redragon Vishnu
Ostale periferije
PS5
Laptop
Dell Precission 7760
Mobilni telefon
Xiaomi 13T Pro
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch 6 Classic 47mm
Xiaomi Mi Air Purifier 3C
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav svima,

Pre svega, nadam se da je pravo mesto da postavim par pitanja oko setup-a. Ako nije, zamolio bi moderatore da premeste na odgovarajuce mesto.

Dakle, situacija je sledeca:
Imam sistem 5.0 pasivnih zvucnika i risiver Pioneer VSX-919 AH. Dok sam imao stari 1080p televizor, sve je radilo bez problema - kompjuter bi HDMI kablom prikljucio na risiver i onda sa risivera izveo sliku na televizor.

Problem nastaje kada sam uzeo 4K televizor. Ako bi ostavio setup kao sto jeste, sa risivera ne bi dobio 4K sliku, pa sam odlucio da kompjuter spojim direktno na TV sa HDMI kablom.

Sada postaje problem zvuka. Posto risiver nema ARC, ne mogu HDMI kablom da vratim zvuk na risiver (mogu samo pomocu optickog kabla).

Razmisljam da je mozda najbolje resenje da zamenim risiver (posto sam ovaj ionako obecao sestri za njen novi stan kada se bude useljavala).

Moje razmisljanje da mi ne treba 4K risiver, nego da mi je dovoljno da uzmem neki koji ima ARC. Na taj nacin bi sliku sa kompa na TV jos uvek vukao direktno a onda bi sa TV-a izvukao zvuk na risiver sa ARC kanalom. Da li dobro razmisljam, ili sam se ja nesto lose prekalkulisao? Da li mozda da trazim neki risiver koji ima mogucnost passthrough-a slike, pa da kompjuter i PS4 (ili 5 kada stigne) spojim direkno na risiver i onda passthrough slike na TV a zvuk da odma uzima sa izvora?

Ili imate neki treci savet? Ne bi bas da dajem ogromne pare za risiver ako ne moram. Do nekih 200e polovan bi bio dobra solucija, samo da moze da mi resi problem, tj. da mi slika ostane u 4k (ili 1440p u 120HZ posto TV to podrzava) a da mogu da sprovedem zvuk na zvucnike?

Jos jedna opcija o kojoj sam razmisljao je da sa kompa spojim analognim kabolivma sa zvucne kartice zvuk na risiver, ali to podrazumeva razvlacenje 3 nova kabla, a iskreno bi to izbegao.

Ako imas graficku sa dva HDMI izlaza - sliku saljes preko jednog na TV, a zvuk preko drugog na AVR.

Ja ovako radim vec 3 godine, ali to radi samo sa Nvidia grafičkim, barem je tako bilo pre cirka 3 godine kad sam kupio GT 1030, mozda su drajveri promenili nesto. Dakle, HDMI 2.0 direktno u TV, a DVI izlaz (preko pasivnog adaptera) u stari AVR koji "razume" samo do 1080p. Sekundarni monitor staviš u 1080p, podesiš na Extend i poređaš ih tako da virtuelno stoji gore levo u odnosu na primarni monitor, da se dodiruju samo ćoškovima, kako ti miš ne bi bežao na tu drugu sliku.

Kažem da ovako radi samo sa Nvidia zato što samo sa Nvidia drajverom se oba video izlaza vide kao posebna zvučna karta, pa izabereš da ti je AVR primarni audio izlaz, a kad je AVR ugašen, TV ti postaje primarni izlaz pa tako ne moraš da pališ AVR osim ako baš nećeš 5.1 zvuk. Na AMD ryzen APU (200GE) mi ovo nije radilo iz nekog razloga, ne sećam se kod. Mislim da je zvuk uvek išao isključivo na primarni izlaz.

Radi mi savršeno. Čak i HDR radi na TV-u, a na AVR istovremeno idu i TrueHD ili DTS MA zvuk što, jelte, ne može kroz ARC (može eARC, ali to imaju samo novi risiveri). Jedina, uslovno rečeno, mana je što grafička, čim mora da "tera" dva desktopa različite rezolucije, nikada ne ide u najniže power stanje, pa se relativno malo više greje kad je uključen AVR. Apsolutno, GT1030 je jako mali potrošač, pa to i ne smeta.

Nazad
Vrh Dno