Šta je novo?

pomoc oko satelitskog sistema

Matador

Čuven
Učlanjen(a)
17.01.2001
Poena
619
OK, posto sam u ovome svemu prilicno neupucen, potrebna mi je pomoc oko izbora satelitskog sistema koji bih izabrao za gledanje uglavnom evropskih kanala /dsf, eurosport itd./. E sad koji risiver mi savjetujete, koja kartica /da li ih ima koji podrzavaju vise kartica/, da li se kartice mijenjaju mjesecno/godisnje i koliko kostaju i koja je cijena samog sistema sa/bez motora.

Hvala

kao i bezbroj puta do sada savetujem Dreambox DM 7000s
Antenu uzmi ofset od 1.40m i mocices da hvatas vecinu satelita bez problema,uz naravno motor(marke Stab 18 ili 24"+pozicioner sa DISEQ komandama)
Dreambox ti uz odgovarajuci softver emulira i dekoder i karticu,dakle all in one.
Sto se tice cena antena,konvertera i pozicionera i motora,najbolje idi u Kopernikus za Zelenom vencu,a kad budes kupovao Dreambox dacu ti telefon lika koji ga prodaje

p.s. idi na search pisano je o tome dosta

Jeftinija varijanta ti je ss2 kartica. Kanale koje hoces da gledas imas na Astri i oni su neskremblovani dsf i nemacki eurosport. Za skremblovane kanale isto ss2 sa odgovarajucim softverom. Mozes uzeti i diseq motor i to je prava stvar. Ja trenutno gledam 17 satelita, od Hellassata do Hispanosata. Drembox ti je udobnije ali i skuplje resenje.

OK, koliko to sve kosta? Moze li malo pojasnjenje Dreamboxa?

Poydrav

Ne mogu da verujem da i dalje postoji misljenje da je kupovina risivera povoljnije i funkcionalnije resenje od pci dvb sat kartice za racunar. :wall:

Sve sto ste hteli da znate o Dreamboxu a niste imali koga da pitate

Matador je napisao(la):

Poydrav

Na internetu imas mnogo toga oko dreamboxa,pocni od www.satelitskiforum.com i www.dream-multimedia.tv
Ali ajde ukratko.Dreambox je evolucija klasicnog risivera,pre svega,on koristi Linux kao svoj operatiivni sistem i IBM procesor koji radi na 350 MHz.Za pojam racunara to je malo ali za funkcije koje dreambox ima ta brzina je sasvim dovoljna,odnosno dovljna da bude superiorniji od bilo kog risivera na trzistu.
Dreambox se proizvodi od kraja 2001 godine i aktuelna verzija(serijski broj pocinje sa 4XXX...)je 4.po redu.Prve verzije sa plavim LCD-om,su imale probleme sa napajanjem HDD-a,spor tuner i jos neke sitnice medjutim kod novih verzija(3 i 4) su ti problemi otklonjenji,i imaju citljiviji displej narandzaste boje(mada to i nije od neke presudne vaznosti jel).
Dreamobx u osnovnom pakovanju dolazi bez HDD-a.Vecina korisnika ugradi naknadno HDD(ovo vazi za najpopularniji model DM 7000s,onaj slabiji 5020s i 500 s nemaju mogucnost ugradnje HDD-a).Najnovija serija podrzava gotovo sve kapacitete HDD-a i vecinu na trzistu(sve Maxtore,WD,Samsunge...).
Dreambox ima nadogradiv softver.Da bi dreambox mogao da dekodira kanale(jos neotvara Videoguard) potrebno ga je umreziti sa racunarom koji ima pristup internetu.
Postoje 2.varijante,da manualno sa interneta skidamo "image" fajlove(lako su dostupni,napopularniji su RuDream imageovi),a postoji i mogucnost dreambox automatski skida imageove,ali za to je potreban stalni pristup internetu.Ipak velika vecina korisnika to rade manuelno.
Postoje 2.problema koja neke ljude mogu da odbiju od dreamboxa
1.to je sto su ti imageovi "neoficijelni"(piratski da se razumemo)pa garancija se u tom slucaju gubi.Doduse to vazi za normalne zemlje,ali kod nas to nije problem posto niko nece kupiti dreambox kako bi gledao samo free to air kanale.Doduse dreambox ima i slot za module,ali to verovatno koristi 0.0000...1% korisnika(nema potrebe).
2.Usled preterano cestih ubacivanja novih (citaj.neproverenih)imageova moze doci do problema u radu dreamboxa,najmanji problem je da se blokira privremeno,resenje je iskljuciti ga iz napajanja i ponovo ukljuciti.To je doduse najmanji problem,desi se da se dreambox uspori,a moze se desiti i da nemoze da bootuje sistem(Linux)pa cak i da daje "simptome" da je crko(naprimer gori displej ali nema signala na TV-u,ili cak da se ni displej neukljuci).
Problem se resava uglavnom flasshovanjem,sto nije ni malo jednostavan proces,tako da se preporucuje neakati mnogo uredjaj sa nekim neproverenim imageovima nego se drzati RuDreama i slicnih.

Doduse ovi problemi su retki i nastaju uglavnom nepravilnom upotrebom risivera,ipak prednosti koje sa ovim risiverom dobijamo su vise nego dovoljan razlog za kupovinu.
Dreambox ima softverske dodatke(plug in-ove) koji mogu da reprodukuju DIVX sa kompjutera na TV,moze da titluje filmove na stranim kanalim ubacivanjem .SRT ili .SUB titlova(dakle film na nekom kanalu je u to i to vreme,nadjemo odgovarajuci titl na internetu(na srpskom recimo) ubacimo u dream,sinhrozizujemo ga pomocu EPG-a sa pocetkom filma i uzivamo)...

Dizajn dreambox-a je malo spartanski ali je uklopiv sa drugim uredjajima na vasoj polici.Daljinac je po meni identican Echostarovim daljincima lepo lezi u ruci i funkcionalan je
ON screen meni na Dreamboxu je prilagodljiv,posto postoji bezbroj skinova
Cena dreamboxa DM 7000s kod nas je oko 380 eur(bez HDD-a naravno,dok je 5020 nesto jeftiniji ali nepreporucujem ga posto je on ogoljeni 7000s,bez mogucnosti ugradnje HDD-a,Imageovi mnogo redje izlaze...
Postoje i modeli 7050(direktni naslednik 7000s,sa malo brzim procesorom) i 7080(kao 7050+sa DVD rezacom)ali oni ce ko zna kada izaci na trziste,cena ce im biti sigurno nepristupacna,a i pitanje je koliko ce biti pouzdani,posto je aktuelni dreambox tek od 3.serije postao kompletan i bez posebnih bug-ova.
Uredjaji su "made in Germany" tako da nema sekiracije da je neki daleko istocni "nepostojeci"proizvodjac

Eto da se nemaltretirate sa pretragom neta ovo je nesto sto sam ukratko mogao da napisem o dreamboxu DM 7000s

Poslednja izmena:
mikele je napisao(la):
Ne mogu da verujem da i dalje postoji misljenje da je kupovina risivera povoljnije i funkcionalnije resenje od pci dvb sat kartice za racunar. :wall:

Kad budes probao i jedno i drugo, samo ce ti se kazati. Nema zujanja, nema startup, pali program, pa pukne windows... Ovako daljinski i klik. Komfor ima svoju cenu.

Matador je napisao(la):

Poydrav

Komplet: Sat. antena 125cm + Digitalni LNB + PCI DVB-SAT + 10m Kabla + Konektori
115 Evra

merlin je napisao(la):
Komplet: Sat. antena 125cm + Digitalni LNB + PCI DVB-SAT + 10m Kabla + Konektori
115 Evra

Moze i to,ali nikad nebih sa Dreamboxa presao na to

O cemu ti to pricas, druze?
Imam Nexus-a, Progdvb, stavio Progdvb u startup,ukljucim racunar, za manje od 2 minuta na drugom tv-u u sobi se pojavi slika, racunar ostane da "zuji" kako ti kazes u drugoj sobi i tako obicno ostane i ceo dan, a ja u dnevnoj sobi preko daljinskog menjam, snimam na dugme i to sve mnogo brze nego sa bilo kojim Dreambox-om, hakovanim Humax-om i tome slicnim. Isto to mozes i sa 3 puta jeftinijim Skystar-om 2, za koga sad imas i daljinski a i problem tv izlaza ne postoji ako imas osrednju dual display graficku. Windows ti puca? Reinstaliraj ga ili menjaj komponente.
A i zanima me kako ces svoj snimljeni materijal sa Dreambox-a da prebacis u Divx, narezes na dvd? Da li je lakse updateovati Dreambox sa problematicnim softverom ili sa interneta svuci stotinak kb kljuceva i softcam koji u cugu otvara 5-6 sistema a sve to preko obicnog copy/paste-a pa u folder programa? Mada priznajem, ima risiver neke prednosti: kada dovedes komsiju ili zensku koju treba impresionirati u dnevnu sobu verovatno ce pre da zine pred pljosnatom tamno sivom kutijom ispod televizora vise nego pred zujecom glomaznom PC sklamerijom koja jedva staje na radni sto. Pa ako je to komfor, verovatno i ima cenu , ali sto kaze ona stara sprska, "sto inteligentno kad moze komplikovano". Imas toliko sajtova na internetu i postova pametnih ljudi na ovom forumu u vezi ovoga da je bespredmetno da idem dalje.
A da,jel rekoste coveku koliko ce da ga kosta Dreambox, sa sve dodacima, u odnosu na ovih 115 evra odozgo?
OVER AND OUT.

Poslednja izmena:
mikele je napisao(la):
O cemu ti to pricas, druze?
Imam Nexus-a, Progdvb, stavio Progdvb u startup,ukljucim racunar, za manje od 2 minuta na drugom tv-u u sobi se pojavi slika, racunar ostane da "zuji" kako ti kazes u drugoj sobi i tako obicno ostane i ceo dan, a ja u dnevnoj sobi preko daljinskog menjam, snimam na dugme i to sve mnogo brze nego sa bilo kojim Dreambox-om, hakovanim Humax-om i tome slicnim. Isto to mozes i sa 3 puta jeftinijim Skystar-om 2, za koga sad imas i daljinski a i problem tv izlaza ne postoji ako imas osrednju dual display graficku. Windows ti puca? Reinstaliraj ga ili menjaj komponente.
A i zanima me kako ces svoj snimljeni materijal sa Dreambox-a da prebacis u Divx, narezes na dvd? Da li je lakse updateovati Dreambox sa problematicnim softverom ili sa interneta svuci stotinak kb kljuceva i softcam koji u cugu otvara 5-6 sistema a sve to preko obicnog copy/paste-a pa u folder programa? Mada priznajem, ima risiver neke prednosti: kada dovedes komsiju ili zensku koju treba impresionirati u dnevnu sobu verovatno ce pre da zine pred pljosnatom tamno sivom kutijom ispod televizora vise nego pred zujecom glomaznom PC sklamerijom koja jedva staje na radni sto. Pa ako je to komfor, verovatno i ima cenu , ali sto kaze ona stara sprska, "sto inteligentno kad moze komplikovano". Imas toliko sajtova na internetu i postova pametnih ljudi na ovom forumu u vezi ovoga da je bespredmetno da idem dalje.
A da,jel rekoste coveku koliko ce da ga kosta Dreambox, sa sve dodacima, u odnosu na ovih 115 evra odozgo?
OVER AND OUT.

Cenim ja tvoje misljenje i ja bi imao takvo misljenje kada bih koristio to sto i ti,a da uzivotu nisam koristio (niti video) Dreambox.
update:Dreambox DM7000s~370 eur ;Dreambox DM 5020~300 eur

Poslednja izmena:
Ljudi nema potrebe da rasprava ide u tom smeru, Čovek je pitao koliko šta košta i dobio informacije a mogao je i da zaključi kako funkcioniše i jedna i druga varijanta.
Svaka varijanta ima svojih prednosti i mana risiver je pogodniji za ljude koji se ne snalaze baš najbolje sa računarima i komforniji je ali je zato četiri puta skuplji. S druge strane nekome ko provodi dosta vremena ispred računara logičan izbor je SkyStar2 kartica, kartica koja pored cene ima i druge svoje prednosti. Na primer za ljude koji ne vladaju engleskim a gledali bi beki film postoji rešenje. Skineš sa nekog sajta titil i ubaciš ga direktno dok ide film bez potrebe da ga prvo snimiš. Ista kartica se može koristiti za satelitski internet.

merlin je napisao(la):
Ljudi nema potrebe da rasprava ide u tom smeru, Čovek je pitao koliko šta košta i dobio informacije a mogao je i da zaključi kako funkcioniše i jedna i druga varijanta.
Ja se povlacim iz diskusije
Skineš sa nekog sajta titil i ubaciš ga direktno dok ide film bez potrebe da ga prvo snimiš.

Ja sam to naveo i kao prednost dreamboxa

jedna jeftina, a kvalitetna solucija...

naci polovan Samsung 9500ViaCI...

zasto polovan? jer noviji nemaju mogucnost promene softvera preko RS232 kabla...imam ga, ljudi su napravili emilator firmware, tako da se i kljucevi direktno upisuju u risiver...brz, kvalitetan...
normalno, DremBox ima mnogo vise funkcija, etc...ali ako mozes da ga nadjes ;)

inace, o satelitskim sistemima i pratecim informacijama imas na: www.satelitskiforum.com

poz

deki30

Vrh Dno