Šta je novo?

Pomoc oko Samsunga 940n

NaZGuL

Slavan
Učlanjen(a)
23.02.2007
Poena
309
Kupio sam novi monitor Samsung 940n (TFT naravno), prikljucio sam ga zajedno sam starim koji je isto 19", i sad pustio sam film da vidim kako izgleda, i na starom je sasvim normalna slika tj odlicna kopija filma, a na novom je puna kockica kao i slika na desktopu!!

Sad mi nije jasno jer to normalmo (mada mi sumljivo) ili nesto nije uredu??

glupo pitanje

Da li si stavio native rezoluciju na tft-u [1280x1024] ?

naravno da nije normalno ili nisi stavio na 60hz ili je neispravan monitor ili driver za graficku nije instaliran ili win nije prepoznao monitor pa instaliraj driver za njega.

ako mislite na meni monitora jeste podesen na tu rezoluciju, drajveri za graficku su instalirani jen nisam primetio neki problem na starom monitoru,, a i prepoznao mi je win monitor tj instalirao sam njegove drajvere, sto se tice ozvezenja jer mislis na podesavanju u monitoru ili settings-u na u kopjuteru!?

u settingsu mi osvezenje stoji na 120, a pokusao sam da stavim na 60 i cini mi se d aje gora slika!!

Pa ne treba da stoji 120Hz, nego 75Hz za tvoj monitor (kolko ja znam), ali koja ti je rezolucija, ako je ona 1280x1024, i drajveri ako su redu, onda je to sto primecujes normalno, zbog tft-ja.

D-SUB je i sad sam stavio na 75Hz, cini mi se da je bolje ali i dalje ima sitinih kockica, moda je teko jednostavno na TFT-u, jer cuo sam nesto da ako je slabija rezolucija filma nego sto je od monitora to se javlja, a na ovim starijum se to nedesava jer kao mogu da se prlagodjavaju rezoluciji filma dok TFT ne moze, sad koliko je to tacno ne znam!! U svakom slucaju hvala na pomoci...

...moda je teko jednostavno na TFT-u...

Da, tako je na TFT-u. TFT ima "bolno" ostru sliku, pa se sva moguca divx/xvid "ostecenja" vide, koja se inace, zabasure na CRT-u ili jos vise na TV-u.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Kockice od kompresije na divx-evima mozes da ublazis smanjenjem rezolucije u plejeru (na primer u bs playeru) ...ako ti je native rez monitora 1280*1024 ti podesis da ti film pusta u 1024, na primer...razlika u kvalitetu prikaza se primeti...posto TFT onda zamuti sliku.

i dalje tvrdim da je neispravan monitor, nemoguce je da na CRT bude super a na TFT toliko lose

Pa u svakom slucaju covek moze da startuje Photoshop ili neki programcic za testiranje/kalibraciju monitora...nesto sa 32bit paletom boja....iz mog iskustva sa prelaska sa crt-a na tft mogu da primetim da je gledanje divx-a ma kakvog kvaliteta na TFT-u jednostavno razocaravajuce iskustvo....ali zato DVD, i HD materijal pogotovo...to je druga prica.

a moguce je i da mu divx radi akceleraciju i deblocking i de ringing samo na CRT-u...posto inace moze samo na jednom izlazu da radi...(ako je overlay) E sad kako to podesiti ne znam dok ne sednem za njegov komp :)

Poslednja izmena:
Ma sa monitorom ti je sve u redu, problem je definitivno softverske prirode.
Sam TFT daje mnogo ostriji prikaz slike nego CRT, gde ce ti i divx koji je izgledao savrseno na CRT-u izgledati kockasto na TFT-u, normalna pojava.
Ljudi bi ostali na divx formatu da je dovoljna i zadovoljavajuca kompresija a HD nebi ni postojao. :D

Tipa smallville, sezona 5, poslednjih par epizoda sam gledao na CRT-u, kompresovani HD, i uzivao u slici, presao na TFT i smorio se, reko u ovo sam gledo i divio se :D

Poslednja izmena:
bez obzira da li je okej monitor ili ne gledao sam na TFT divx vise filmova i ako je dobar rip cak je bolja slika nego na CRT koji sam imao ranije, i nemojte vise da raspravljamo oko TFT i Divx jer na TFT je uvek bolja slika , naravno i medju TFT ima losijih i boljih modela

Izgleda da sam se navikao pa vise te razlike i neprimecujem cak i kad odem za drugu komp gde mi je taj stari CRT smeta mi uzasno sve mi nekako tamno i bezveze! Nego ajd da neotvaram drugu temu da vas pitma jer moguce da pocen da treperi slika zbog toga sto su zvucnici blizu monitora? A ako nije moguce jer imate predstavu od cega to moze da bude, recimo da mi na mom kompu pole 4 dana koriscenja pocela da treperi ja ga prikljucim n taj drugi komp, kad ono ne treperi!! Pa mi je pala neka ideja reko mozda je zbog zvucnika...

Vrh Dno