Šta je novo?

Pomoc oko rutera

ZLI

Čuven
Učlanjen(a)
30.08.2002
Poena
620
Dosao sam u posed ASUS RX3041 rutera sa 4 porta i 1 wan , potrebno je povezati dva kompa da sheruju fajlove, stampac i adsl internet , nezavisno da li je ovaj drugi komp upaljen.

E sad ne znam mnogo o ruterima i molim za pomoc,
1. nisam siguran da li se adsl modem kaci u ruter pa sa rutera na kompove ili ne
2. ako se kaci modem na ruter ,moj modem ima usb izlaz na kablu i nemogu da ga prikacim tako, da li da jurim odgovarajuci kabl ili drugi modem ili nesto trece...
3.koji kablovi su mi potrebni za povezivanje kompjutera i rutera crosover ili oni drugi
4.na ruteru ima 4 porta lan 1,2,3,4 i jedan wan, u koji da ukljucim modem a u koje kompjutere
5.koje da stavim fiksne adrese za kompove i koji getaway

Izvinjavam se na noobs pitanjima ali nemam iskustva sa ovim i nemam uputstvo za ovaj ruter
hvala unapred

1. Modem nakačiš na WAN a računare na LAN portove.
2. Moraš da nabaviš modem sa LAN portom.
3. Straight ali može i crossover, svi noviji ruteri imaju detekciju kablova.
4. Vidi pod 1. :)
5. Gateway ti je adresa rutera, obično je to 192.168.1.1 (možeš je i promeniti ako baš želiš) ali proveri u uputstvu od rutera. IP adrese računarima dodeljuješ iz opsega 192.168.1.2 do 192.168.1.254, naravno ne računajući adresu rutera.

E sad, tako povezano će oba računara moći da idu na internet bez obzira na to koji je uključen a koji nije. Što se deljenja fajlova tiče, normalno je da oba moraju da budu uključena :)
Što se tiče štampača...ako je neki network printer, njega isto povežeš preko rutera kao i računar, a ako je običan štampač (što pretpostavljam da je slučaj) imaš varijantu (skuplju) da sa printer serverom nakačiš štampač na ruter ili (jeftiniju) da štampač instaliraš na jednom računaru pa da ga sharuješ, ali tada taj računar na koji je priključen mora da bude uključen ako hoćeš nešto da štampaš sa onog drugog računara.

Sad imam dilemu da li da trazim adsl modem sa utp izlazom (gde koji koliko) ili da batalim sve i kupim neki ruter koji ima modem u sebi itd..
A da li bi mogao da nadjem kabl koji spaja modemski izlaz (neki port kao na stampacu) a na drugom kraju da bude utp ? da li je to moguce i ima li negde takvih kablova/
pozdrav

Pošto već imaš ruter, najjednostavnije ti je da kupiš modem sa LAN portom. To je ujedno i najisplativije u tvom slučaju. Moja preporuka je US Robotics, potraži malo po firmama, a ako se ne snađeš pošalji mi PM.

Nazad
Vrh Dno