Šta je novo?

Pomoc oko provajdera u manjem mestu kod Loznice

pavlla

Poštovan
Učlanjen(a)
03.12.2016
Poena
52
Zdravo svima,

Molio bih zajednicu za jednu pomoc ili predlog resenja problema.

Naime, kako se donela odluka odseliti iz Beograda u jedno manje mesto pored Loznice zanima me kog provajdera ili resenje predlazete za internet. Potreban mi je stabila i ne toliko brz internet protok 50-100mbs zbog posla koji obavljam online. Trenutno je u kuci adsl sa protokom od 20mbs ali pravi protok je 2-5mbs. Kontaktirao sam aktuelne provajdere i jedino Orion ima pokrivenost ali ne predlaze instalaciju opreme jer protok ne bi bio dobar. Razmatram opciju A1 wifi kucnog interneta sa neogranicenim protokm uz mozda novi najci ruter u odnosu na A1.

Molim vas za predlog nekog dodatnog resenja ili opreme kako bi jacinu i protok neta doveo na zeljenu brzinu. Za sve opcije i predloge sam otvoren,

Hvala

tema za A1 kućni net

što se Oriona tiče, pokrivenost čime?

Da li možemo znati naziv naseljenog mesta da bacimo pogled na mapu pokrivenosti mobilnih mreža na lokaciji?

U centru Loznice kod autobuske stanice meni je bolji Yettel od A1. Stare zgrade, debeli zidovi. Tako da najbolje probaš prvo mobilne operatere.
Ima li mogućnosti za Supernova kablovsku?
I ds, koje mjesto kod LO

tema za A1 kućni net

što se Oriona tiče, pokrivenost čime?

Tehnickim mogucnostima za instalacijom WiFi antene preko koje bi isao signal do 50mbs, ali nista od toga....

Da li možemo znati naziv naseljenog mesta da bacimo pogled na mapu pokrivenosti mobilnih mreža na lokaciji?

Mesto se zove Korenita, ulica Josifa Tronošca

Uzmite A1 kućni net, vidim da ste izuzetno blizu A1 bazne stanice.

Što se rutera tiče, Huawei B525 ili B535.

Tehnickim mogucnostima za instalacijom WiFi antene preko koje bi isao signal do 50mbs, ali nista od toga....

Mesto se zove Korenita, ulica Josifa Tronošca
Korenita je pored Loznice,kao i Fruška Gora pored Novog Sada...
Jel si u rupi nekoj il na bregu?
Imaš opciju samo a1,ali to uzimaš on line da testiraš.Ne verujem da ćeš izvući te brzine.
Ja sam 200 metara od pošte u Lo i još uvek na bakru...

Ako je slabašan signal postoje kvalitetne ekserne antene.

Kakav je A1 signal na telefonu tamo u selu kod vas? Može li neki speedtest na A1.

@pavlla za početak možeš da preneseš broj u A1 na prepaid do kraja meseca i dobićeš 6 meseci besplatnog Mega plana ili kupiš novu karticu sa mesec dana važenja istog.

U samom selu Korenita postoji mts i Yettel na jednom stubu BS a na stubu pored A1 BS.

Kako Yettel ima samo B20 single carrier za 4G, smatram da brzine nisu neke, pa bi Yettel zaobišao.
mts ima 3CA na baznoj stanici, ali oni ne nude stvarno neograničen internet.
A1 po onome što vidim ima 4CA na baznoj stanici što znači da ima dobar kapacitet. Prilično sam siguran da A1 kućni net treba da radi okej.

Korenita je pored Loznice,kao i Fruška Gora pored Novog Sada...
Jel si u rupi nekoj il na bregu?
Imaš opciju samo a1,ali to uzimaš on line da testiraš.Ne verujem da ćeš izvući te brzine.
Ja sam 200 metara od pošte u Lo i još uvek na bakru...
Upravo sam zato napisao i ulicu, na brdu sam, nisam u rupi :)

Ako je slabašan signal postoje kvalitetne ekserne antene.

Kakav je A1 signal na telefonu tamo u selu kod vas? Može li neki speedtest na A1.
Odradicu test veceras kada dodjem kuci i postaviti SC ovde.

U samom selu Korenita postoji mts i Yettel na jednom stubu BS a na stubu pored A1 BS.

Kako Yettel ima samo B20 single carrier za 4G, smatram da brzine nisu neke, pa bi Yettel zaobišao.
A1 po onome što vidim ima 4CA na baznoj stanici što znači da ima dobar kapacitet. Prilično sam siguran da A1 kućni net treba da radi okej.
To je, za promenu neki dobar znak. Sada, kako ce se pokazati sam ruter i da li mogu sim karticu ubaciti u neki jaci to ne znam da li je izvodljivo?

Evo i SC dva testa

Prilozi

• IMG-20250716-WA0021.jpg
    IMG-20250716-WA0021.jpg
    72.7 KB · Pregleda: 49
  • IMG-20250716-WA0019.jpg
    IMG-20250716-WA0019.jpg
    84.9 KB · Pregleda: 50
Upravo sam zato napisao i ulicu, na brdu sam, nisam u rupi :)

Odradicu test veceras kada dodjem kuci i postaviti SC ovde.
Testovi su dobri, ja bi uzeo doduše ipak 50/10 a ne 100/10 paket. Razlog je što tvoj telefon ima ipak 3CA ili 4CA. (Spajanje više nosioca 4G signala), te sabira brzine. Ruteri obično ili nemaju CA ili imaju 2CA, ili retko 3CA.
To je, za promenu neki dobar znak. Sada, kako ce se pokazati sam ruter i da li mogu sim karticu ubaciti u neki jaci to ne znam da li je izvodljivo?
Ako ZTE ruter kog dobiješ ne bude izvlačio dobre brzine (može da izvuče). Uvek možeš da uzmeš bolji ruter i da staviš SIM u njega.

Vidi da naručiš uslugu online ili preko agenta jer onda imaš 14 dana da se predomisliš.

Преко којег сајта гледаш?

Testovi su dobri, ja bi uzeo doduše ipak 50/10 a ne 100/10 paket. Razlog je što tvoj telefon ima ipak 3CA ili 4CA. (Spajanje više nosioca 4G signala), te sabira brzine. Ruteri obično ili nemaju CA ili imaju 2CA, ili retko 3CA.

Ako ZTE ruter kog dobiješ ne bude izvlačio dobre brzine (može da izvuče). Uvek možeš da uzmeš bolji ruter i da staviš SIM u njega.

Vidi da naručiš uslugu online ili preko agenta jer onda imaš 14 dana da se predomisliš.
Super, hvala na preporuci.

A da li postoji neki ruter, pored ona dva vec predlozena, koji ima izlaz za ethernet kabal da bih mogao pc direktno da povezem sa tim ruterom npr?

@pavlla A1 će ti dati ZTE MF296R koji podržava 2CA, verovatno će ti i on biti okej.

Taj ruter na sebi ima 4x1Gb ethernet priključka pa ni tu nećeš imati neke probleme.

Osim gore pomenutih Huawei rutera (oba imaju 4x1Gb ethernet takođe) i oba su 2CA, iskreno nemam iskustvo sa drugim, neka neko drugi pomogne :)

Smatram da bar paket 50/10 kućni net možeš da koristiš na tvojoj lokaciji. Za 100/10Mbps bi bio oprezniji da li će moći da izvuče tu brzinu.

@pavlla A1 će ti dati ZTE MF296R koji podržava 2CA, verovatno će ti i on biti okej.

Taj ruter na sebi ima 4x1Gb ethernet priključka pa ni tu nećeš imati neke probleme.

Osim gore pomenutih Huawei rutera (oba imaju 4x1Gb ethernet takođe) i oba su 2CA, iskreno nemam iskustvo sa drugim, neka neko drugi pomogne :)

Smatram da bar paket 50/10 kućni net možeš da koristiš na tvojoj lokaciji. Za 100/10Mbps bi bio oprezniji da li će moći da izvuče tu brzinu.
Mozda da potrazi nesto poput B818, on je 4CA ako mu je vec potreban..

Sa njim ima smisla i 100Mbps paket da koristi.

"LTE Cat 12 can aggregate up to three component carriers"

Teoretski bi imao 150+75+112 = 337Mbps ako bi se ruter zakačio na 1800+1800+2100 LTE nosioce, a ako BS podržava 256QAM modulaciju, onda i preko 400Mbps teoretskog kapaciteta u gluvo doba noći kad je BS potpuno slobodna. To ostavlja dovoljno mesta za padove do 100Mbps kolko bi imao "deklarisano" u paketu.

Sa tim možeš da očekuješ da i paket 100/10Mbps kod A1 kućnog neta radi zadovoljavajuće.

Ipak, na mobilnom netu ti ništa nikad nije garantovano, ali će ti svakako raditi mnogo mnogo bolje od tog bednog ADSL-a.

Ako ti treba više uređaja povezanih kablom na ethernet, trebaće ti i gigabitni switch. To nije skupo ima za manje od 1000 dinara da se kupi.

Vrh Dno