Šta je novo?

Pomoc oko prelaska na VoIP

freemind

Slavan
Učlanjen(a)
30.05.2004
Poena
319
Hteo bih da u potpunosti zamenim koriscenje skupe usluge koriscenja fiksne telefonije telekoma srbije i da se prebacim na koriscenje VoIP-a.
Izabrao sam Skype za opeatera(ako postoji bolji preporucite mi). Sad ono sto me zbunjuje je to da Skype-ov cenovnik ima 2 razlicite cene za isto podrucje "excl. VAT" i "incl. VAT", koja je razlika izmedju ova 2? Takodje sam pogledao cene tarifa na sajtu telekoma srbije. koje su u krajnju ruku dosta konfuzne. Prvo navode da ima 5 tarifnih zona, a da ne navode koje su to zone uopste i koja podrucja te zone obuhvataju, a cene su objavljene samo za 2 zone. Sta je to uopste "Mesni saobracaj - 1. Zona", "Medjumesni saobracaj - 2. Zona", "Razgovori obavljeni u okviru iste mrežne grupe", "Telefonski razgovori između mrežnih grupa"
Vi koji se u telekomunikacije razumete bolje, molio bih vas za pomoc zato sto sam frustriran jer znam da mogu da prodjem povoljnije, samo bih zeleo da znam koliko je to povoljnije?
Unapred Hvala

Poslednja izmena:
VAT je na srpskom PDV
znaci ona cena koja ima incl. VAT je cena koju placas.

У основи скајп као замена за фиксни телефон, то јест као замена за позиве ка фиксној мрежи није НИКАКО повољнији од телекома нит на релацијама 011 ка 011, то јест у оквиру исте мрежне групе - нит на релацијама типа 011 ка некој другом, фиксном, мрежном префиксу - то су ти међумесни позиви типа 011 ка 035 или 015 или 026...
подела на зоне у оквиру исте мрежне групе је ткз. подела на центар и околна насеља - конкретно 'ужи' Београд спада у једну зону, док Умка, Остружница, Сремчица, Лазаревац, Барајево и слична насеља по ободу града спадају у другу зону (фора као код ГСП-а две зоне код куповине маркица и карата)
Слаб саобраћај је у термину од чини ми се 9 увече до 7 или 8 ујутру и од 3 до 5 поподне (до пре пар година је била фора да је у слабом један позив тарифиран само са једним импуслом без обзира на временски интервал па се онда лакше финансијски подносило остајање на нету целе ноћи те мирцовање и сличне ствари које су се могле радити на модемској/дајл-ап/ вези -ех кад се сетим времена од пре 10 и више година:))
Остало је јак саобраћај, то јест интервал импулса иде двоструко брже
цене су ти на
http://www.telekom.nadlanu.com/PRIVATNI/Halo.aspx?ac=solo&br=13

Мана скајпа је да ти неће омогућити локални број у Србији како би те родбина, пријатељи и компанија/остала буранија могла нормално окретати, тако да ће, ако те желе добити, морати више потрошити. Слаб уплоад ка нету такође убија квалитет везе и слично...

Моја препорука ти је да заборавиш на скајп као решење за фиксни фон, ем је скупо ем је непрактично. Значи не слажем се да је телеком скуп у погледу фиксне телефоније за услуге на територији државе - типа претплата је око 200 дин у Босни је око 550, Хрватска преко 900 дин., импулс је такође међу најјефтинијим у Европи за локалну мрежу и томе слично - И да се разумемо - Ја не волим телеком (до пре 6 месеци сам био двојник између осталог) и могао бих их цео дан пљувати за разноразне ствари, а овим постом сам само покушао да објасним неке ствари

Negotivim ni ja telekom

Samo nesto da naglasim, pored VoIP-a ja cu da nastavim da koristim Telekom Srbija ali samo za dolazne pozive i nastavicu da placam pretplatu od 270din, a odlane pozive bi obavljao iskljucivo preko VoIP-a! Ako se isplati naravno!
Znaci nema jeftinije alternative za fiksnu telefoniju u vidu VoIP-a?
A sta je sa Sezampro-om?
Sad kako sam ja izracunao Skype se jedino isplati uzimati ako dosta zovesh sa fiksnog na mobilni jer je cena jednog minuta kod TS u jakom saobracaju cak 262 dinara a kod Skype-a 22 dinara!!!
Ali nemogu da verujem da je cena razgovora obavljenih u okviru iste mrežne grupe 0.517din po minuti kod TS-a a kod Skype-a cak 10.058!
Mislim da onaj cenpvnik od TS-a nije potpun, jer kao sto si rekao da recimo razgovori obavljeni u okviru iste mrežne grupe uzmimo npr mreznu grupu BG-a 011 koja bi trebalo da se deli na vise zona opet kao sto si ti naveo, a u cenovniku POSTOJA SAMO JEDNA ZONA. KAKO JE TO MOGUCE???
Znam koliko su bezobrazni iz TS-a i ne bi me cudilo kada bi probali da sakriju ovako nesto!

Poslednja izmena:
Voip je jeftiniji jedino ako pozivas inostranstvo ;)

Mislim da onaj cenpvnik od TS-a nije potpun, jer kao sto si rekao da recimo razgovori obavljeni u okviru iste mrežne grupe uzmimo npr mreznu grupu BG-a 011 koja bi trebalo da se deli na vise zona opet kao sto si ti naveo, a u cenovniku POSTOJA SAMO JEDNA ZONA. KAKO JE TO MOGUCE???
Znam koliko su bezobrazni iz TS-a i ne bi me cudilo kada bi probali da sakriju ovako nesto!

Ranije su postojale dve zone u mesnom saobraćaju, ali je sad sve svedeno na jednu zonu... isto je da li zoveš Terazije ili Lazarevac..

Vise ti se isplati da odes kod mobilnog provajdera i uzmes najjaci postpaid paket (ili neki u skladu sa tvojim potrebama) nego da koristis VoIP.

Vrh Dno