Šta je novo?

Pomoc oko ozbora spreya i nacin nanosenja

CheXy

Slavan
Učlanjen(a)
19.10.2005
Poena
319
Moze li mi neko preporuciti dobru firmu za Chrome Spray, ja sam uzeo PRISMA COLOR navodna iz austrije samo je bedak sto je zlatna nisam nasao srebnastu. Poceo sam da farbam i nije toliko lose.
Koliko treba da se saceka posto se ofarba, da li moze odmah posle prajmera da se nanese farba posto su mi u farbari rekli bolje odmah jer bolje drzi. Koliko se ceka za ceo proces sta sve treba da se ima da bi se ofarbalo lepo metalno (da li je potrebna osnovna boja), plasticno kuciste, i da li po ptrebno lakirati i koliko se ceka posle farbanja da se lakira??? Ja sam cekao 90min i cini mi se da je posle prskanja farba izgubila mirror efekat. POtreban mi je savet za pametno farbanje. Inace chieftec dragon kuciste hocu da farbam.

Izvinjavam se zbog greski u kucanju nisam imao vremena da gledam sta pisem, a sad se ubagovalo pa ne mogu da ispravim jer ladno nema opcija izmeni.

Poslednja izmena:
postoji opcija izmeni, samo je aktivna neko vreme, da li pola sata ili sat nisam 100% siguran.

Poslednja izmena:
Aktivna je 1h... ;)

Što se farbabja tiče:
Ako misliš da ofarbaš celu stranicu Chief-a sasprejom. to zaboravi, neće biti ravnomerno.
Ako farbaš plastiku (masku) onda ti je potreban prajmer (osnovna boja) za plasiku. Pre nego i nju nanese veoma je poželjno da malo išmirglaš tu plasitku na koju misliš da naneseš boju nekom finijom (vodenom) šmirglom, granulacije 400 (minimum, manje granulaije ostavljaju riseve).
Pranje (detaljno) pre farbanja je obavezno. Ako ostane prašine i masnoće ispod farbe, otpašće farba kad-tad, to je sigurno.
Metal (toliku površinu kao što je stranica) možeš da ofarbaš jedino pištoljem i kompresorom.
Mora se isto išmirglati ta stranica da "matira" prethodna boja, znači ne do lima nego samo da se skine lak / matira boja, naneti neka osnovna (poželjno nitro jer se brzo suše) boja i onda tek početi sa farbanjem.
Farbanje se vrši u nekoliko puta, svaku sledeću "ruku" započinješ kada prethodna samo što nije počela da se suši.
Recimo da krećeš od vrha, nađeš distancu sa koje da prskaš a da se boja ne razliva (ne počne da curi na tome što farbaš), znači ne budeš mnogo blizu, polako ideš od kraja stranice ka drugom i tako sve niže i niže dok ne dođeš do dna.
Kada si je prošao 1x, pitanje je samo (vremenskih ako farbaš napolju i sa nitro bojom) uslova kada započinješ drugu ruku.
Drugom polako ispravljaš šta si prvom promašio a trećom završavaš, prelaziš sve sa još malo veće razdaljine.
Na kraju sve treba da je idealno ofarbano, da je boja svugde ravnomerno nanešena.
To je suština.

Pozdrav!

Nemam kopresor za farbanje imam samo dve boce spreja chrome silver (konacno kupljen), znaci posle osnovne boje u tri sloja nanesem farbu i molim boga da bude super. Inace zivim na trecem spratu i mogu da farbam samo na terasi, juce sam farbao tako neke gluposti i primetio da ako hocu iole hrom sjaj moram u velikom sloju da nanesem farbe tj da isprskam je ako ne uradio tako mirror efekat gotovo da nema pa se plasim da ne krenem da budzim chiefteca i ne nanesem kako treba i onda sta sam uradio, mada ako uprospastim nesto mozda legne Mystiq 632 cini me se, TT.

sugestija
mozes da probas da uzmes lak sprej
ako ti se ne pojavi mirror effect

Ma moze sa sprejom bez problema da se odradi. Moras samo da probas na necemu prvo sa koje udaljenosti ces da naprskas boju, da ne dodje kao sto SuperStar rece do razlivanja boje. Gledaj da to odradis negde gde nema prasine preterano u vazduhu i takodje je ostavi da se osusi negde gde nece neka znatizeljna buba da sleti i overi sta se to radilo :D...a da, ako hoces neki bas, bas extra kupovno fabricki :p izgled onda ipak samo kompresor...

Poslednja izmena:
Posto je ideja bila super svi drugovi se popalili da uradimo kucista u hrom srebrnu sa nijansama crvene i crne posto (svi navijaci McLarena) jedan od njih ima buraza koji ima autolimarsku radionicu naravno da ima i sve spravice za farbanje, moje pitanje je sad da li sprej moze da se stavi na to cudo sto prska boju ili mora da se kupi bas farba ako mora ima li je i kako se zove posto ja je nisam nasao.

Mora da se kupi farba.
Hrom boju tražite, ništa specijalno, koriste se za farbanje felni... po farbarama a ako nema kod vas, pozovite Ehom u BG-u, poslaće vam sigurno. Znam mnogo farbara iz Vojvodine koji se snabdevaju kod njih...
Takođe, ako će te kupovati za više kućišta, toplo vam preporučujem da kupite komplet ceo "set", da vam ne prave oni farbu već da vam pošalju original od nekog poznatog proizvođača.
Takva farba se treba malo više razrediti pa sa razređivačem, računajte da umesto recimo 1L dobijate minimum 1.25L.
Lepo se svi istalite, podelite troškove, i verujem da neće da vas košta više nego duplo nego sprej rešenje a biće sigurno duplo kvalitetnije...
Pozdrav.

Nazad
Vrh Dno