Šta je novo?

Pomoc oko optimizacije sistema

Mihailo17

Zapažen
Učlanjen(a)
06.01.2025
Poena
2
Dobar dan svima!
Pumpa 16kw monoblok split sistem Bergen 16Pd/NhH-M sto je isto sto i Gree samo prepakovano.
Imam problem sa optimizacijom toplotbe pumpe vazduh voda koju sam instalirao 30Oct2024
Grejem oko 90m2 podnog grejanja
Temperaturu u sistemu sam podesio na 38 jer ne postiže 21.5 stepen koliko sam zadao na termostatu. Kuća ima korektnu izolaciju, termoblok širine 20cm kamena vuna 10cm i cigla na pola ~15cm.
U kući od potrosaca su bojler koji se pali noću samo, kombinovani zamrzivac TV i šporet, koji ovaj mesec smo uključili 4 puta.
Prvi račun za struju sa grejanjem je iznosio pozamašnih 22.000 od kojih je recimo oko 17.000 grejanje dok je sada stigao račun enormnih 32.000 i sumnjamo na optimizovanost sistema za grejanje.
Molim za pomoć jer ovo nisam ni u najluđim snovima zamišljao, zato sam se i odlucio za toplotnu pumpu jer su mi svi rekli da će to da bude najisplatljivije.
Unapred hvala!

Polaz nije idealan, pogotove ne za podno grijanje ali nije ni ekstremno visok. Kako su ti na krivulji podeseni backup grijaci da se pale?
Ja bih za pocetak provjerio taj parametar, snizio par stepeni polaz i nastimao da se pale grijaci na nizim temperaturama.

Eh da nez ko ti je dimenzionirao sistem ali 16kw na 90 kvadrata je ludilo. To kad vidim vjerujem da tu svasta nesto ne stima

Nemam odgovor. Mogu samo da podelim moja iskustva. 100m2 radijatorskog predimenzionisanog grejanja, 50m2 podnog na TP voda voda i dosta više potrošača je koštalo 12000 u novembru. TP jeste voda voda ali je on off i nema pametan sistem upravljanja. Sam podižem i spuštam temperaturu na TP.
Kada temperatura u sistemu 38 pod je na 28 a prostor 23 i to u spoljnjem minusu.

Nemam odgovor. Mogu samo da podelim moja iskustva. 100m2 radijatorskog predimenzionisanog grejanja, 50m2 podnog na TP voda voda i dosta više potrošača je koštalo 12000 u novembru. TP jeste voda voda ali je on off i nema pametan sistem upravljanja. Sam podižem i spuštam temperaturu na TP.
Kada temperatura u sistemu 38 pod je na 28 a prostor 23 i to u spoljnjem minusu.
Hvala!
Tako sam nešto i ja planirao da mi dolaze računi 100 do max 150€
Kad ono međutim…
Polaz nije idealan, pogotove ne za podno grijanje ali nije ni ekstremno visok. Kako su ti na krivulji podeseni backup grijaci da se pale?
Ja bih za pocetak provjerio taj parametar, snizio par stepeni polaz i nastimao da se pale grijaci na nizim temperaturama.

Eh da nez ko ti je dimenzionirao sistem ali 16kw na 90 kvadrata je ludilo. To kad vidim vjerujem da tu svasta nesto ne stima
Ja na ovoj jedinici nemam opciju tog grafikona morao bih da proverim kako doći do tog podatka.
Pumpa je dimenzionisana za oko 200m2 jer ću posle da povezem i za potkrovlje.
Kada se izgasi pumpa potrošači su na 0.12kwh a kad se upali na 1.9kwh
Prosek sam uhvatio na nekih 7,8 sati
To je znak da ne da troši, nego ubija!

Poslednja izmena:
Kakva je izolacija krova? Indirektno zagrevaš i sprat, to je sigurno deo razloga za toliku potrošnju, ali i za 200m2 ne bi trebalo da je tolika potrošnja. Ako nemaš izolaciju krova/tavana, to odmah pod hitno rešavaj, i to čak možda postavi izolaciju na ploču između prizemlja i sprata, pa kada budeš opremao i useljavao sprat prebaci tu izolaciju na krov/tavan. Ako nemaš izolaciju mislim da ti 50% toplotne energije ode u nebo.

Kakva je izolacija krova? Indirektno zagrevaš i sprat, to je sigurno deo razloga za toliku potrošnju, ali i za 200m2 ne bi trebalo da je tolika potrošnja. Ako nemaš izolaciju krova/tavana, to odmah pod hitno rešavaj, i to čak možda postavi izolaciju na ploču između prizemlja i sprata, pa kada budeš opremao i useljavao sprat prebaci tu izolaciju na krov/tavan. Ako nemaš izolaciju mislim da ti 50% toplotne energije ode u nebo.
Nemam izolaciju na krovu samo je podaščan krov
Hvala na savetu poslušaću, za stavljanje izolacije između ploča prizemlja i sprata.
Međutim sumnjam da je to razlog za toliku potrošnju.

Tebi TP troši 2kwh u proseku. Neka moja računica je broj kWh * 13 dinara i to je približno tačno.
Možemo da nagađamo ali predpostavljam da je sve urađeno kako treba sa obzirom na spoljnu izolaciju. Probaj da izmeriš temperaturu poda. Trebalo bi da bude do 29 stepeni najviše. Preko toga se ne preporučuje i pri ovim toplim danima to je mnogo.

Niskotemperaturna grejanja su poprilično inertna. Upališ TP na prvi nagoveštaj hladnoće i ugasiš je u aprilu.

Hvala!
Tako sam nešto i ja planirao da mi dolaze računi 100 do max 150€
Kad ono međutim…

Ja na ovoj jedinici nemam opciju tog grafikona morao bih da proverim kako doći do tog podatka.
Pumpa je dimenzionisana za oko 200m2 jer ću posle da povezem i za potkrovlje.
Kada se izgasi pumpa potrošači su na 0.12kwh a kad se upali na 1.9kwh
Prosek sam uhvatio na nekih 7,8 sati
To je znak da ne da troši, nego ubija!
Pardon 2.9kwh ne 1.9

Ako se misli na parametre delta T grejanja je na 7stepeni sto znaci da on pali grejač kada je temperatura u sistemu za 7 manja od zadate

Nemam izolaciju na krovu samo je podaščan krov
Hvala na savetu poslušaću, za stavljanje izolacije između ploča prizemlja i sprata.
Međutim sumnjam da je to razlog za toliku potrošnju.
Unesi na ovom linku podatke o kući.

Uporedi varijantu sa i bez izolacije krova, ja sam na brzinu uporedio gubitke na 0 spoljašnjoj temp, unutra 22, bez izolacije gubici na krovu 5.3kW, sa 15cm izolacije 0.5kW. ostali gubici okvirno 3.7kW, tako da ti na taj tavan odlazi bukvalno više od pola potrošnje. Koliko sutra vidi da se raspitaš šta možeš da nabaviš za izolaciju i koji je rok da se dostavi, ima i tema ovde na forumu za izolaciju tavana. Vunu možeš sam da odradiš, koliko god da staviš nije mnogo, ima puno članova koji su stavljali po 30cm.

Da ne bude da te ubeđujem, pogledaj tu temu pa onda dalje radi, ali 99% ti je to razlog, sa time pada potrošnja ozbiljno na dole.

Unesi na ovom linku podatke o kući.

Uporedi varijantu sa i bez izolacije krova, ja sam na brzinu uporedio gubitke na 0 spoljašnjoj temp, unutra 22, bez izolacije gubici na krovu 5.3kW, sa 15cm izolacije 0.5kW. ostali gubici okvirno 3.7kW, tako da ti na taj tavan odlazi bukvalno više od pola potrošnje. Koliko sutra vidi da se raspitaš šta možeš da nabaviš za izolaciju i koji je rok da se dostavi, ima i tema ovde na forumu za izolaciju tavana. Vunu možeš sam da odradiš, koliko god da staviš nije mnogo, ima puno članova koji su stavljali po 30cm.

Da ne bude da te ubeđujem, pogledaj tu temu pa onda dalje radi, ali 99% ti je to razlog, sa time pada potrošnja ozbiljno na dole.
Imam vune sto mi je ostalo
Koliko sutra ću da krenem to da radim
Hvala!

Moze li neko na osnovu ovih podata da mi objasni koliko struje troši?IMG_7960.jpeg

Nazad
Vrh Dno