Šta je novo?

Pomoc oko odabira konfiguracije

I17

Slavan
Učlanjen(a)
04.10.2007
Poena
301
Namena: Graficki dizajn, 3D modelovanje

Budzet: 600-700 e

Ponuda koju sam dobila od jednog domaceg proizvodjaca:

Cipset : Intel 975x
M.ploca : Intel 975 xbx2
Procesor : Intel Core 2 Duo E6550, 2.33GHz, 4MB
Memorija : 2048 DDR II, dual channel
H.disk : 250GB 7200rpm, S-ATA
Graficka k. : Asus GeForce 8600GT 256MB
Mreza : 1 Gbps LAN
Kuciste : Coolermaster Centurion 534 430W
+ int.zvucna karta, dvd-rw s-ata, modem 56K, mis, tastatura, av program

Malo sam proveravala cenu komponenti (makar onih koje su precizirane) i ova ponuda mi deluje preskupo.
Odlucila sam da je ipak bolje da sama sastavim konfiguraciju pojedinacnim odabirom komponenti pa me zanima koje mi mozete preporuciti (makar najbitnije), a da odgovaraju zahtevnosti rada i da se naravno uklapaju u cenu 600-700 eura?
Monitor i OS su izuzeti iz cene.
Hvala.

Gigabyte-p35-ds3 - 100-110e
2gb geil ddr2 800 - 70e
8600gt ili ati x2600xt - 90-100e
hard isti samo nek nije maxtor
kucishte ne bi menjao, imam isto i prezadovoljan istim [napajanje je ok]

cpu mozesh od 2xxx serije pa sve do 6xxx ili nekog quad-a cene su ti od 70e pa nadalje

Ostalo je ok

Poslednja izmena:
Slazem se sa staljinom. Stim, sto bih uzeo DS3R varijantu te ploce!

Pozdrav Coola,
Pogledah na sajtu specifikaciju za DS3R tamo pise
Integrated Intel® Graphics Media Accelerator 3100 (Intel GMA 3100)
pa ako znas nesto o tome...
thnx

Ok. Hvala na odgovorima, samo mi recite koja je bolja ploca od te 2 (DS3 ili DS3R)?
I za procesor se dvoumim
Intel Core2Quad Q6600 (Quad) Box, LGA775, 2.40GHz ili
Intel Core2Duo E6850 (Dual) Box, LGA775, 3.0GHz
(razlika u ceni izmedju ovih procesora je oko 15 e, tako da je zanemarljiva)

Koje se komponente bolje overklokuju?

Prvi navedeni procesor E6550 je već izuzetan za rad, pa i ploča je sjajna, čak i neki slabiji modeli sa P35 čipsetom, ali za 3D modeliranje je jako važna i grafička kartca odnosno njen interfejs, tako da ćeš daleko bolje modelirati sa nekom X800 256 bit. nego sa navedenim 128bit-nim karticama kao što su 8600FT ili 2600XT. Sačekaj 15-tak dana jer stiže nova isporuka 2900xt kartica koje će biti dosta jeftinije nego do sada, a one su ipak 512-to bitne, pa će računar sa takvim čudom da te košta ispod 900€ sa kupljenom Vistom.

Poslednja izmena:
Sad si me malo zbunio, a ja sam inace poznavalac hardvera ko moja baba...:).
Navedene ploce p35 ds3 i ds3r su jake ili ne (za moju vrstu posla)?

Za graficku znam da je isto jako bitan faktor za moj posao, ali opet moram malo i da budem ekonomicna sa komponentama i da gledam sta je najbolje uzeti u okviru cifre 600-700e, a ne sta je generalno najbolje.

Inace 3d modelovanje mi nije trenutno prioritetna okupacija, najverovatnije da nece ni biti u skorije vreme, ali sam ga namerno uvrstila u slucaju da se stvari promene (sto uopste nije iskljuceno), pa da ne bude kupila novu masinu koja ne moze da odgovori i na taj nivo zahtevnosti.
Vazan faktor mi je takodje kako ce se izabrane komponetne pokazati prilikom overclockovanja.

Sve P35 ploče imaju podršku za Exxxx i Qxxxx procesore, razlika je samo u dodatcima na njima. Navedene ploče su zaista babaroge ali je pitanje da li nekome treba ili ne takva ploča. Evo predloga:
CPU: Naravno E6550, možda i 'prenapucano' ali dobro za neki budući period (ako ga uporedimo sa E21xx ili E4xxx) - 11.650,00 din
RAM: 2x1024 DDR2 800 Kingston - masu predloga ćemo videti u vezi memorije, ali ako nećemo klokovati i želimo 100% siguran rad onda je to sigrno ova 2x2.600,00 = 5.200,00 din
HDD: 250GB WD S-ATA2 (samo da nije maxtor) - 4.300,00 din.
VGA: ASUS 8600GT 256DDR3 - 8.300,00 din.
CASE: CoolerMaster Centurion 534 380W - (nisam našao sa 430 ali ii ovaj je sjajan za ovu mašinu) - 6.150,00 din.
DVDRW: LiteOn LH-20A1S-18C (S-ATA) - 2.100,00 din.
Miš: Logitech RX300 premium optical mouse - 800,00 din.
Tastatura: Logitech Internet 350 - 850,00 din.
Modem: neki 56k (treba li ovo nekome?) - 450,00 din.
MB: GA-P35-S3L - Intel P35 + ICH9, FSB 1333/1066/800, 4xDDR2 (Dual Channel 1066/800/667 8GB Max), 1xATA133, 6xSATA II, Graphics slot PCI-Ex16, GigaLAN, 3xPCI, 3xPCI-Ex1, 12xUSB2.0, ATX, Audio ALC888 8-CH (reći će neko da ima boljih ali cena...) - 6.500,00 din.
to je 46.300,00 din bez OS. ili 595.00€ po kursu od 78din za 1€.
Windows Vista Home Prem 64-bit English 1pk DSP OEI DVD - najskuplje što sam video - 9.600,00 din ili oko 123€ po takođe donjem kursu.
Mislim da ti je domaći prodavac dao malo jaču cenu.

Ah da, ploče. Evo opisa dve pomenute i cena:
1. GA-P35-DS3 - Intel P35/ ICH9, FSB 1333/1066/800, 4xDDR2 (Dual Channel 800/667/533 8GB Max), 1xATA133, 6xSATA II, RAID, Graphics slot PCI-Ex16, GigaLAN, 3xPCI, 3xPCI-Ex1, 12xUSB2.0, ATX, Realtek ALC889A 8-CH - košta 7.600,00 din.
2. GA-P35-DS3R - Kao prethodna s tim da ima i firewire, košta 7.900,00 din.

Bogatije su sa opremom ali i nešto sporije u dualchanel modu. vrede tih 10-15€ više, ako ti takva ploča treba uopšte.

Hvala za detaljan i vrlo znacajan odgovor.
Aj' samo jos jedno pitanje posto se dvoumim oko jos 2 stavke, a to je OS i HDD.
Posto nisam nesto "naprzena" na Vistu (XP sp2 vec imam) dvoumim se da uzmem npr. 2 HDD i da tu Vistu stavim na jedan kao rezervnu opciju (ili 1 veci HDD, izdeljen na particije gde ce na jednoj biti Vista...mozda sad lupam jer za ovo drugo ni ne znam jel' izvodljivo).
Sta mislite o tome, i kako se slazu ta dva OS na istoj masini?

Trenutno ti Vista ne treba... Iako ti je kompjuter dovoljno jak! Ako vec kupujes 2 hdd-a, stavi ih u RAID!

Pa XP pro je čak skuplji od ove Viste koja je ipak neminovnost. Neće ti trebati deljenje particija, prosto se odluči za verziju Windowsa koju ćeš ubaciti i nećeš se pokajati, naročito zbog online podrške koju nudi Microsoft. Što se mene tiče i kupovina OS je lična stvar te tako možeš uštedeti neki novac pa i instalrati oba OS da vidiš koji ti više odgovara, čak za te probne stvari postoje i promo verzije tih OS-a od 30-tak dana. Imam legalne Win XP i office na poslu i kući već 3 god. tako da bi to ipak preporučio (makar OS) jer od tada niti me nešto naročito spopadaju virusi, niti sam imao problema sa računarima (da ne pričam o kućnom koji stalno trpi neke promene).

Pozdrav.

Pa gledam druze...Evo poslednji cenovnik "MK-racunari", pa onda "Monitor"...Ovo je vise slucajni uzorak ali nema neke razlike...Ako ima, uputi i nas neupucene:wave:
Bio bih ti zahvalan jer me veoma interesuje upravo ovakva konfiguracijija koju si preporucio gore...
Uzgred, video sam neki topik o referentnoj konf. za jul.Bilo bi dobro napraviti slicno i za trenutno stanje na trzistu.Mene licno interesuje masina za grafiku (+opcioni 3D ), dakle kao i devojku sa pocetka price...
Hvala.:)

Što se mašine tiče, to je u glavnom to, možda za neki ozbiljniji 3d rendering treba staviti 256bit grafičku, ali to tek kasnije kad se 'zahuktaju' radovi. Što se tiče računarskih firmi - nisam od onih koji imaju zadatak da upućuju ljude na određene firme, niti sam marketinška agencija - te stvari samo preko PM.

@vukasin-coral
Nisam ni ocekivao da budes marketinska firma...Radi se samo o tome da u ovolikom gradu covek tesko da moze da ide iz prodavnice u prodavnicu i uporedjuje cene ...Zato nam ostaje internet i skidanje najnovijih cenovnika...Nisam ja nikoga reklamirao vec samo izneo primer...
Ja se ne foliram, otvoreno priznajem da se u hardver slabo razumem i postujem misljenje svakoga koji o tome zna vise od mene ( a po tvojim postovima zakljucujem da znas mnogo).
Ne znam zasto, ali sam stekao utisak da si moje reci doziveo kao nekakvu provokaciju?!Zaista izvini ako je tako.Nikako mi nije bila namera...Samo tragam za informacijama...:)

Ne mogu da nadjem nijednu firmu koja prodaje/sastavlja komponente, a da ima na lageru sve sto mi je potrebno :mad:.
Ako neko zna firmu u kojoj mogu da kupim te komponente i da mi ih na istom mestu sastave (za DZ :D) molila bih da mi date informaciju. Ne znam kakva su pravila foruma, pa moze i na PP.

Hvala.

@I17
Da li si i sta kupila?Mene interesuje slicna konfiguracija ( u skoroj buducnosti) pa bih voleo da znam.

Inace, imam nedoumicu kada su u pitanju graficke.Ja licno sam skloniji Ati-ju ali sta je bolje resenje za ovakvu konf.?Dakle, (uglavnom) nista filmovi, nista igrice ..samo posao tj. grafika svih vrsta (moraju se ostaviti otvorene opcije).
Hvala.

@I17
Da li si i sta kupila?Mene interesuje slicna konfiguracija ( u skoroj buducnosti) pa bih voleo da znam.

Inace, imam nedoumicu kada su u pitanju graficke.Ja licno sam skloniji Ati-ju ali sta je bolje resenje za ovakvu konf.?Dakle, (uglavnom) nista filmovi, nista igrice ..samo posao tj. grafika svih vrsta (moraju se ostaviti otvorene opcije).
Hvala.

Nazalost jos nisam (iz xy razloga) pa ne mogu da ti prenesem utiske, al' cim obavim kupovinu pisem konfiguraciju, a kad dobro izmucim komp svojim vestinama :D prenecu i utiske.

No na pravom si mestu i verujem da ces dobiti prave savete oko komponenti.
Pozzzz.

Pozdrav svima!

Da ne bih otvarao novi post, postavicu pitanje ovde;). Konfiguracija je slicna kao sto se gore diskutovalo:

M.ploca : Gigabyte-GA-P35-DS3
Procesor : Intel Core 2 Duo E6550, 2.33GHz, 4MB
Memorija : 2 x 2048 dual channel Kingston KHX 800 Mhz DDR2
H.disk : 320GB 7200rpm SATA2 3200AAKS 16mb
Graficka k. : Asus EN8600GT 256MB
Optika : Pioneer DVDRW DVR 112D
Kuciste : Chieftec LBX-01B-B-B
Napajanje: 520W TRUST

Interesuje me da li bi ove komponente pruzile dovoljnu stabilnost i pouzdanost da se uzmu kao "da nazovemo" server?:type:

Poslednja izmena:
Za stabilnost i pouzdanost servera ti trebaju bar 2 hard diska koja ćeš konfigurisati u RAID. Možeš da koristiš ploču GA-P35-DS3R (R=RAID)

...jos nisam (iz xy razloga) pa ne mogu da ti prenesem utiske...

@I17
Чудо како су ти...x, y...z...(уброји ту сва слова и азбуке и абецеде)...разлози, рaширена појава?!И ја их имам неколико...
Пуно среће.А када га купиш...гази га до даске!Па јави да ли је прошао технички....:D
Поздрав!

Ako je server, ne mora 8600GT grafika. Moze i 8400GS, a moze i neka 7100GS!

Hvala Vam na odgovorima. Graficka je greskom dospela tu ona ide u drugi sistem, a drugi HDD vec imam. U svakom slucaju cu Vam javiti kako je proslo i testiranje, i rad baze i file transfer.

Pozdrav svima!

Ja jedino da dodam da ne vidim poentu uzimanja hard diska koji je manji od 500 giga :)

Vrh Dno