@diviner_golden
Napisao si:
"meni kao korisniku je potpuno svejedno da li zvuk dolazi od jedne membrane ili dve ili sto ili ih pojačava voight-ova kutija.
naravno pod uslovom da sve radi kako treba... a test slušanja je pokazao da radi kako treba."
Uzvini, ali zaista ne razumem šta si hteo ovim da kažeš. Koje je poenta?
Ne interejute odakle zvuk dolazi-(izvor zvuka), samo da radi "kako treba?
Normalno je da će sve što može da radi - raditi, ali je pitanje šta za tebe znači "kako treba". Kako/čime to definišeš?
I buka je zvuk, ali nema muzike.
I sirena je zvuk, ali nema muzike.
A mi želimo da slušamo muziku, što vernije reprodukovanu, i uživamo u njenoj lepoti.
Da se prepoznaju instrumenti, njihova prirodna boja tona, i ljudski glasovi da su "ljudski", a ne da pevaju roboti, bez emocije.
Mnogi slušaju muziku preko mobilnog telefona, i uživaju.
Vole.
I ja nemam primedbi.
Ako bi počeli da komentarišu i porede zvuk iz telefona sa sistemima od komponenti, morao bih da reagujem.
Napisao si:
"ja govorim o upotrebi u kućnim uslovima i to u specifičnom režimu, mislim da je to bilo jasno. ne znam zašto ih porediš za "HE sistemima", a posebno ne znam zašto ih omalovažavaš.
navodiš isključivo mane kao da nemaju nijednu pozitivnu osobinu.
na kraju krajeva, mislim da bi i Marzoran ovaj setup bio zanimljiv (tiho slušanje koje ne gubi karakter)."
Kako ja da znam tvoje "uslove i specifični režim" da bih razumeo tvoje mišljenje i utiske o zvuku.
Moje izlaganje i poređenje, je na osnovu iskustva i slušanja sistema na audio sajmovima, gde su se izlagači maksimalno potrudili da prezentuju sistem i zvuk.
Ili kod nekog audiofila/prijatelja, koji ima sistem/komponente bolje od tvojih, ako ti to priznaš.
Ali to ne znači da će i zvuk biti bolji od tvog.
Poenta je da to shvatiš.
Ne sviraju komponente, već kako si sklopio sistem i ostvario sinergiju komponenti, koja je dala zvuk.
To je referenca.
Jedina nepoznanica je nivo mog znanja, kriterijuma i ukusa, i o tome se može polemisati.
Za tu polemiku, potrebno je da oboje u isto vreme slušamo isti sistem, i da ga komentarišemo.
Ni jednom nisam pomenuo nijednu firmu, niti sam poredio firme.
Nijednog učesnika u forumu, nisam uvredio, uključujući i tebe.
Samo sam komentarisao i iznosio svoje mišljenje.
Izlagao sam na akademskom nivou, principe kako odabrati komponente sistema, koji su kriterijumi, upoređujući ih sa vrhunskim sistemima.
Kad budeš čuo neki "referentni" sistem, bićeš u stanju da kritički doneseš mišljenje o svom sistemu, i to neće biti omalovažavanje, već istina i trenutno stanje.
Uvek se traže mane nekog sistema, jer uho to prvo detektuje.
Što manje mana, to je bolji sistem, i uživanje u muzici, "audio nirvana". Tu cena sistema nije bitna.
Ako slušaš samo jedan sistem, to je najbolje i bez mana, jer nisi čuo gore a ni bolje, pa neznaš.
"Tiho slušanje " je nedefinisan pojam, i nije validan za ocenu kvaliteta i karaktera zvuka.
Da objasnim termin "tiho slušanje".
Kod niskorezulutnih sistema, cenovni rang nije definisan niti bitan, na jednom nivou jačine zvuka,
koja ti u tom momentu prija, i to smatraš tiho, u jednom trenutku će te iznenaditi iznenadno visok ton/zvuk, koji će ti zasmetati, i odmah ćeš uzeti daljinac da bi snizio jačinu zvuka. Čim je taj ton/zvuk prestao, nećeš ništa čuti, i ponovo ćeš povećati nivo jačine zvuka, da bi čuo.
Ovaj fenomen je svako ko sluša muziku doživeo, i zna o čemu pričam.
To se zove "Tranzijent" - razlika između najtišeg i najglasnijeg tona/zvuka tokom reprodukcije, koji se čuju i isto vreme.
I tu padaju mnogi "referentni" sistemi. Iznenada nestaju nisko energetski tonovi/zvukovi, i ponovo se pojave kada prestanu visoko energetski tonovi/zvukovi, bas i mid bas.
Nisko energetski su visoki tonovi, koji povuku iz pojačala do 20% energigije/snage-(max. 20W) za reprodukciju.
Visoko energetski tonovi su bas i mid bas, koji povuku iz pojačala 80% energije/snage - (preostala snaga u pojačalu) za reprodukciju.
Ako se sva energija/snaga iz pojačala utroši kod finala nekog muzičkog dela, i to potraje 30 - 40 sekundi, napon u elektrolitima opadne više od 50% - 80%, i potroši za basove i mid bas, i za niskoenergetske tonove ne ostane ništa od napona, i oni "nestanu" - ne čuju se.
Zato je bitno da "zapremina" elektrolita bude što veća, preko 100.000 uF. Ispod toga nije dobro, i to košta.
Tu je napajanje najveći krivac, jer se elektroliti ne mogu brzo napuniti - (50Hz) i dostići 100% vrednosti projektovanog napona, da bi tranzistori mogli da rade punom snagom.
Kod visoko rezolutnih sistema, tranzijenti su uravnoteženi i prijaju, i sve se čuje. U isto vreme čuješ i timpane, duvačku sekciju, klavir, ali i harfu, zvončiće, triangl i ostale niskoenergetske tonove/zvukove.
Ja sam slušao sisteme na kojima se čulo i disanje, udisanje i izdisanje pijaniste kroz nos, dok "u transu" uzvodi klavirski koncert.
Takođe i udah trubača ili saksofoniste, pljuvačku pevača kako je guta (Šaban Bajramović), zvižduk u poblici (Hari Belafonte), (Adele in Carnegi Hall), ... i činele koje ne zvuče kao da "pržiš kobasice" u tiganju.
Ako sve ovo možeš da čuješ na "full-range" kutijama, kaži mi gde si ih kupio i odmah ću ih i ja kupiti. Ne jedan par. Odmah dva, za rezervu.
Kao što vidiš, pojam "tiho slušanje " ne postoji.
Postiji samo "prijatno slušanje".
Godine čine svoje.
Postoji još i samo GLASNO slušanje kada budiš komšije.
Ali se Led Zeppelin, AC-DC, Metallica, Dire Straits, ... mogu i moraju slušati samo tako - GLASNO.
Tada proradi krv u venama, i krenu suze na oči.
I većina počinje da svira gitaru "na prazno".
@Marzoran će se sam izjasniti. U njegovo ime ne mogu komentarisati tvoje pisanje.
PS. Opet je bilo malo duže, ali ne umem kraće da pišem. Šta ću.