Šta je novo?

Pomoc oko odabira hifi sistema

Kao što sam napisao,ne postoji referentni zvučnik,koji bi bio mera uporedivosti,kao što postoji referentni TV monitor,na kome koloristi prave film,pa se onda svaki komercijalni tv upoređuje sa njim.Taj monitor košta oko 30.000 evra,i tu nema placeba i fatamorgane,zato je Hi-Fi rupa bez dna.Samo oni iskusni audiofili,znaju gde je prava mera da se zaustave.

Годинама је Infinity IRS speakers важио за референтни звучник и све се упоређивало у односу на звук који они дају.

• Sad
Reagovanja: PPC
Годинама је Infinity IRS speakers важио за референтни звучник и све се упоређивало у односу на звук који они дају.
Ne moze se dati gori odgovor od ovog.

Referentni zvucnik itekako postoji, vecina studijskih monitora su referentni zvucnici tj. neutralni zvucnici tj. zvucnici koji se ne trude da oboje zvuk i priblize ga "masi" vec daju flat output koji je koristan profesionalcu. Kada imas flat output, lako ga je stelovati, kad imas "obojen" output onda moras da "provaljujes" sta mu elektronika radi na kom nivou, sto je potpuno besmisleno. Flat zvucnik ne zvuci "dobro" na 40-50-60 dB, studijski monitori su predvidjeni da se slusaju na referentnom nivou (ili da se razume psihoakustika pa da se ekvalizuju prema nivou) i tu zvuce najbolje. Vecina "HiFi" zvucnika nije ni zamisljena da daje flat output.

Причамо о хифи свету и уређајима, звучницима. Нико није поменуо студио опрему. То што ти половично прочиташ па из комплекса брже-боље нешто напишеш јадно је.
IRS је годинама био на врху свих хифи тестова и упоређивао се звук према њима када су се други звучници оцењивали.
Иначе не постоји референтни ниво мастеризовања музике. Једино код филмова због тачно одређеног нивоа јачине звука за биоскопску салу или кућно гледање.

Ne moze se dati gori odgovor od ovog.

Referentni zvucnik itekako postoji, vecina studijskih monitora su referentni zvucnici tj. neutralni zvucnici tj. zvucnici koji se ne trude da oboje zvuk i priblize ga "masi" vec daju flat output koji je koristan profesionalcu. Kada imas flat output, lako ga je stelovati, kad imas "obojen" output onda moras da "provaljujes" sta mu elektronika radi na kom nivou, sto je potpuno besmisleno. Flat zvucnik ne zvuci "dobro" na 40-50-60 dB, studijski monitori su predvidjeni da se slusaju na referentnom nivou (ili da se razume psihoakustika pa da se ekvalizuju prema nivou) i tu zvuce najbolje. Vecina "HiFi" zvucnika nije ni zamisljena da daje flat output.

Tačno, studijski zvučnici su se zvali "monitorima" i imali su sterilan zvuk. Za slušanje su bili bljutavi ali neophodni za studijsko štelovanje zvuka. KEF je imao i seriju koju je nazivao "reference", ne znam da li je opstala do danas.

Сваки бренд има неке своје "референтне" звучнике по називу. Прича је била стандард када је нешто изузетно па се по томе друго упоређује. Реално студијски монитор звучник даје сваки тон подједнако јер то значи приликом продукције, све се чује и уклапа. Само ту се користи. Имају своју намену. Звук који они дају није звук са концерта.
Много је овде "чистунаца". Звук звиси од наштелованог инструмента по нечијем укусу, од умећа свирања на инструменту, квалитета микрофона, затим укуса особе која продуцира албум и на крају (хифи) опреме за слушање музике. Свако у ланцу подешава по неком свом укусу и на крају шта је ту референтно? Једино да се мере тест фреквенције. :)

Причамо о хифи свету и уређајима, звучницима. Нико није поменуо студио опрему. То што ти половично прочиташ па из комплекса брже-боље нешто напишеш јадно је.
IRS је годинама био на врху свих хифи тестова и упоређивао се звук према њима када су се други звучници оцењивали.
Иначе не постоји референтни ниво мастеризовања музике. Једино код филмова због тачно одређеног нивоа јачине звука за биоскопску салу или кућно гледање.
Zvuk je zvuk, "hifi" ili studijski, apsolutno je svejedno. Jedno je polovicno citati, drugo je polovicno lupati gluposti bez osnova.

Referentni nivo je referentan jer je na tom nivou tvoj (ljudski) "input" (percepcija zvuka) skoro flat tj. linearan. Procitaj malo o psihoakustici i kako se tvoja percepcija odredjenih frekvencija menja u odnosu na njihov nivo, ta promena je sve samo ne linearna. Referenca se odredjuje prema coveku, ne prema tamo nekom "hifi" zvucniku "za koji su testovi rekli". Koji testovi uopste, od cega su se sastojali ti testovi, imamo li neke brojke? Kako objektivno ocenjujes bez brojeva? E moj ti.

Кажеш да је звук исти на студио или хифи опреми? Сви знамо да није.
Студијски албуми немају исти ниво гласноће, немају исти референтни ниво мастеризовања. Свако ко је слушао више од једног албума свестан је тога. Нема званичног стандарда по коме се музика снима, продуцира, мастеризује.
Референтни звучник је звучник који тренутно даје најприроднији могући звук.

Nema problema, daj mi jedinicu za "najprirodniji moguci zvuk" i metod kako da je izmerim. S obzirom da ne mozes imati objektivan sistem ocene bilo cega bez primene brojeva, molicu brojeve ili barem metod kako doci do njih.

A nema brojeva? Casopisi i "autoriteti" donose ocene kazes? A na cemu su se ti "autoriteti" poredili, ko je njih verifikovao? A casopise? A niko...

Ne bih te vise zadrzavao.

U breee...ala ti imaš krute stavove, brojevi, merenja, jedinice...

Pa nije cve u činjenicama - ima nečeg i u osećajima, pogotovo, da tako kažem - audiofilskim!

Evo, ja osećam da imam referentni zvučnik, sa najprirodnijim zvukom, trenutno...doduše nije infiniti, nego canton, al nema veze....

A zanimljivo je, takođe, da sam i pre ovih isto imao referentne zvučnike, samo su bili dynaudio.

A pre toga isto referentne, neke francuske, eno ih u prizemlju.

Ništa nikad nije mereno, nije upoređivano, ni kalibrisano, a čuju se strastbože...ja kad samo malkic pojačam ovi odma kažu - šta je ovo? Disko?

Skoro sam uzeo OLED LG 65 B3 pa bih hteo da sliku upotpunim kvalitetnijim zvukom. Zivim u stambenoj zgradi sa bednom zvucnom izolacijom, uglavnom gledam filmove/serije i streemujem Deezer i to uglavnom elektro, indie rock, synth pop, klasiku... Za streeming bi zeleo da zaobidjem TV, ali da resenje ne zahteva neko dzongliranje. Hteo bih puniji zvuk/bas, ali da ne gubim detalje da mogu da uzivam u muzici tokom dana, ali bez potrebe za extra snagom jer ne bi da ulazim u sukobe sa komsijama. Razmisljao sam o nekom pojacalu koje podrzava streeming i opticki ulaz (TV) sa dva zvucnika. Ulaganje oko 500±250, kakvo biste resenje preporucili?

Neko misljenje za kombinaciju Onkyo Integra A-8250 + Onkyo SC-570 MKIII (komplet reda velicine oko 200e). Da li ima neka bolja preporuka za pojacalo/zvucnike u tom cenovnom rangu ?

Za male pare nema dobrih trosistemaca, bez obzira na godište proizvodnje.
Potraži dvosustemce.
Uz to pojačalo bih stavio neke nemce ili dance: Magnat, Canton, Dali.... šta se uklapa u cenu.

Za male pare nema dobrih trosistemaca, bez obzira na godište proizvodnje.
Potraži dvosustemce.
Uz to pojačalo bih stavio neke nemce ili dance: Magnat, Canton, Dali.... šta se uklapa u cenu.
Jurim neke zvučnike, otvorio sam temu ali vidim da spominješ Dali i Canton imaš neki predlog do 200e
Hvala

Za koje pojačalo ?

Ako se zvučnici biraju za pojačalo onda ni zvučnicini pojačalo nisu dobri - zvučnici se biraju za prostoriju u kojoj će biti, eventualno za tip muzike i glasnoću na kojoj se uglavnom sluša.

Ako se zvučnici biraju za pojačalo onda ni zvučnicini pojačalo nisu dobri - zvučnici se biraju za prostoriju u kojoj će biti, eventualno za tip muzike i glasnoću na kojoj se uglavnom sluša.

Biraju se po velicini prostorije izmedju ostalog ali svako pojacalo i svaki zvucnik sviraju na neki svoj nacin i treba ih ako ne idealno onda koliko toliko uskladiti.

Otprilike tako treba gledati na stvari.
A pojačalo se onda mečuje sa kutijama.

Samo da javim da sam zavrsio sa dvokanalnim risiverom denon dra 900h I Dali Oberon 5.
Za sada zadovoljan, Dali iznenadjujuce dobar zvuk iz ovako malih podnostojecih kutija, I mislim da je bolja opcija od QA 3050. Rekao bih da traze bolje pojacalo.
Svakako ostaje ovako do daljnjeg.
Hvala na diskusiji svima.

Bravo zorane zubezeleni.
Uživaš malo, pa onda napred, u nove pobede, ili nazad, kako se uzme

Samo da javim da sam zavrsio sa dvokanalnim risiverom denon dra 900h I Dali Oberon 5.
Za sada zadovoljan, Dali iznenadjujuce dobar zvuk iz ovako malih podnostojecih kutija, I mislim da je bolja opcija od QA 3050. Rekao bih da traze bolje pojacalo.
Svakako ostaje ovako do daljnjeg.
Hvala na diskusiji svima.
U kom smislu bolje pojačalo? Denon nije ok?

Nazad
Vrh Dno