Šta je novo?

Pomoc oko oc memorije

• Začetnik teme Začetnik teme ExR
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ExR

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2004
Poena
650
Moze li mi neko objasniti sta znaci olabaviti memoriju i u kojim slucajevima to raditi . Pokusavam da clocnem bartona 2600+ pa mi nikako nisu jasna podesavanja memorije a prelistavajuci forum nisam mogao razumeti . Postignem 2300mhz sa podignutom voltazom za jednu vrednost ali posle nekog vremena pukne win . Kada stavim FSB na 200 mem. ide na 8.3.3.3 . Da li je to dobro ili ... ???
Barton2600+Box , AsusuA7N8x, 2x256mbKingston3200

Predpostavljam da imas Kingstone value memoriju. Moras znati nominalne latence svojih modula. Ako vec nisu eksplicitno ispisane na stikerima mozes ih saznati koristeci neki od programa koji je u stanju da procita SPD informacije. Najjednostavnije je da se posluzis CPU-Z programcicem. Vecina PC3200 modula ima bar CAS 3 4-4-8 ispod toga se nije islo. Uz povecanje voltaze se i takvim modulima mogu spustiti latence na bar 2.5 3-3-7. Najbrze postavke su 2 2-2-5 ali moduli koji mogu da rade sa ovako niskim latencama su prilicno posebni i mahom namenjeni entuzijastima a manje sirokom krugu potrosaca. Tvoji moduli bi morali da rade stabilno na nominalnoj frekvenciji 200Mhz sa latencama CAS 3 4-4-8. Ako imas problema sa stabilnoscu pri ovim podesavanjima onda ili moduli nisu ispravni ili si dostigao limite procesora.

Poslednja izmena:
Ne mozes je olabaviti vise od 3-3-3-8 (i ako moze bilo bi smesno na tako malom FSBu).
A to sto ti puca Win se verovatno desava zbog nemogucnosti proca da radi na 2300 i/ili niske voltaze. Na koliko ti radi magistrala pri 2300MHz (prilikom dizanja FSB dizes i takt memorije, pa mozda memorija ne moze da istrpi toliki FSB bez obzira na latencije; podrazumeva se sinhroni rad)?

ja sam probao na jednoj slicnoj platformi (Barton 2500+, Abit NF7, 1x256MB Kingstona ValueRam) i isla je na 200MHz FSB memorija 2.5,3,3,8 vDim na defaultu! mislim da iako je rec o 2x256MB bi trebali u dual-u i sinhrono da idu isto tako !

a da lepo ispitas kroz memtest86 do koje granice, sinhrono, memorija trpi podizanje FSB pa se prema tome upravljas ka procesoru?

kod mene 2x256 value kingstona radi stabilno na fsb 200 2.5-3-3-7
sa 2-3-3-7 radi, ali prime puca posle par minuta. to je sve na default voltazama, nisam pokusavao da dizem.

zokish je napisao(la):
a da lepo ispitas kroz memtest86 do koje granice, sinhrono, memorija trpi podizanje FSB pa se prema tome upravljas ka procesoru?

Koje od ovih opcija to radi?

1) Cache mode
2) Test selection
3) Address Range
4) Memory Sizing
5) Error Summary
6) Error Report Mode
7) ECC Mode
8) Restart
9) Adv. Options

Ovo su opcije u memtestu, a on vrti nekih 9 testova, a najcesce se javljaju greske u zadnja tri testa, pa mozes da postavis kroz opciju 2 koje testove zelis. Cak mozes da postavis latence posebno kroz opciju 9 pa da testiras bez stalnog resetovanja makine.
Po meni ovo je nekako najbrzi nacin (sa sto manje restarta) da se spoznaju mogucnosti memorije. Mada, odmah da dodam, cak i kad memtest prijavi greske pri odredjenom FSB-u ili latencama, Windows se moze podici, pa cak i odraditi neke manje zahtevne aplikacije.

Bilo je pre 3-4 meseca na forumu rasprava koji test na memtestu najbolje oslikava kvalitet memorije.

Nazad
Vrh Dno