Šta je novo?

pomoc oko kupovine laptopa... HITNO!

xWoLf

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
690
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. ADSL
opcija 1:
Acer TM4062 NLMi 512DDR II
CPU: Intel Centrino® Pentium® M 740 1.7GHz,
Chipset: Intel® 915GM Express,
Memorija:DDR II 512MB,
Monitor: 15" XGATFT,
SVGA: 64MB shared,
HD: 60GB,
CD: DVD-RW Dual DL,
Lan:UTP 10/100; WLAN 802.1 lb/g,
Modem: 56K
3xUSB, 2.91kg, 2hour batt.life
CENA: 90317 dinara

opcija 2:
Fujitsu Siemens Computers
Amilo A1650G S3400+/
512mb/
hdd: 60gb/
DVDRW/
monitor 15.4"/
XPH
grafika: ati radeon xpress200
CENA: 87940 dinara

opcija 3:
- GERICOM Blockbuster Advance
AMD2400
/512M/
60G/
DVDRW)
CENA: 71750 dinara

STA DA KUPIM?
po cenama najpovoljnija je opcija3, ali kapital koji imam je 91000 (nije bitno da li navedeno moze da se nabavi jeftinije ili da li su cene vece ili nisu od uobicajenih jer verujem da odstupanja nisu velika). Jednostavno rangirajte ih po kvalitetu, u smislu ako je cena bitna 60% a kvalitet laptopa 40%, sta je najbolje i zasto od ova 3. Ja bih uzeo Fujitsu Siemens, ali to samo na prvi pogled. Potreban mi je savet strucnjaka

unapred zahvaljujem

xwolf

Opciju br.3 - Gericom odmah odbaci, jer je najlosijeg kvaliteta od ponudjenih.
Opciju br.1 - bih takodje odbacio zbog sharovane grafike, a opet pitanje je zasta ce se racunar koristiti...

I na kraju ostaje opcija br.2 sa pretpostavljam wide screenom koji je po meni super stvar.

Dobro bi bilo kada bi nam rekao zasta ces koristiti racunar pa cemo onda moci i preciznije da ti preporucimo jedan od ova tri modela.

Pozdrav

pa ono to je racunar za firmu, nije za mene
i od javne nabavke i ponuda koje smo dobili - to je to
sad treba biti pametan i odabrati pravi ali to i dokumentovati razlozima
razlog dobar je fujitsu zato sto mi se svidja bas i nije neki razlog, hehehe.
otprilike u bodovanju je cena sa 60p i kvalitet laptopa sa 40p pa ono...
inace buduci (srecni) korisnik je glavni arhitekta opstine.
ono malo projektovanja, malo vise arhi keda sa 3d finalnim renderingom..
dosta nosenja po terenu, ustvari vise po raznim sastancima gde ce se prezentovati radovi i sl.

u vezi sherovane grafike.. zar onaj ati radeon iz opcije2 ne koristi glavnu memoriju. ili je onih 128mb njegova licna?

P.S.
SUTRA SE DONOSI FINALNA ODLUKA (u cetvrtak) tako da ko sta ima da kaze jos neka to uradi sada, u toku noci ili sutra pre podne... kasnije nece biti potrebno... da skratim: argumentovano: sta ne - zasto ne, sta da - zasto da
i to je to
:D

Poslednja izmena:
Ja mislim da je na svima grafika sistem shared memory tipa tako da odlucuje samo to sto ce biti setkano po sastancima i terenima za sta Centrino zbog jacine baterije i manje tezine (opcija 1) nema konkurenciju a tu je i brza DDR II memorija tako da... opcija 1 i necete se nikad pokajati!
Pozdrav ,)

nisam siguran za OS u opciji1.
licno mislim da je cena malo naduvana... al' dobro.

dalje, izgleda da se glavni problem iskristalisao - centrino ili amd_sempron???
tj odlucite se sta je bolje, jedni hvale opciju2, drugi opciju1.
zbog te dileme sam najvise i stavio na forum... ali ocekujem da se misljenja ne polarizuju 50%:50% oko sempron:centrino jer onda opet ne znam sta da uzmem?
btw opcija 3 je imala 4 pod opcije: osim gericoma bila su i 3 asus laptopa od kojih dva centrino jeftina po 600-700e i jedan jako skup od preko 105.000,00 din. a njega sam izbacio jer premasuje predvidjena sredstva...

i sta na kraju: sumnjivi centrino (*ebes dugovecnu bateriju sa cpu na 1.6ghz - jedino ako je kes tako bitan sto ga ima 1mb/2mb???) ili "mocni" sepron sa core na 2.2ghz inace poznat kao 3400+, verovatno i 64bitni ???

Ma nije isto 1,6 GHz Pentium M i Pentium 4 na 1,6 GHz!Pre bi se mogao porediti sa recimo 2,2-2,4 GHz Pentium 4 procesorom za desktop!Svakako uzmite ovaj Centrino iz razloga koje sam naveo jer vam je to za setnju po sastancima i teren najbolje i najbrze resenje!
Pozdrav ,)

Nema tu nikakve polarizacije. Poslusaj ti lepo cika Broza i lepo kupite Centrino platformu. Veruj mi da ne zelite Fujitsu Siemens u kombinaciji sa Sempronom.
Opet, posto je to sluzbeni laptop, prisustvo ili odsustvo OSa cini razliku tj pretpostavljam da cete morati da ga kupite.

Moja sestra je uzela Alilo 1650G sa Tuurion procesorom:
Amilo A1650G
* AMD Turion ML32 1.8GHz
* 512MB, 80GB, DVDRW
* 15.4TFT 1280x800 CrystalView
* ATI Radeon X200 128mb
* wireless,1394,citac kartica
* Win XP Home
*garancija 2 godine
i sada je oko 940e.
Ako hoces jos neki info javi se na pm.
Pozdrav!

@Broz
Vidim da ne volis Fujitsu, daj objasnjenje zasto je to tako, nista nam ne znaci samo tvoja izjava da treba da ti verujemo, ajde reci prvo u cemu je problem sa tim laptopovima. Daj nam tvoj ekvivalent, tj sta bi ti kupio umesto A1650.

odluka je pala i kupili smo fsc amilo 1650g sa sempron 3400+
*ebi ga, jednostavno najvise daje za pare, ja sam izmdju dugovecnosti baterije i sirove snage procesora uvek za ovo drugo, pogotovo sto i u kancelarijama za sastanke gde ce se davati prezentacije uvek ima prikljucak za struju, jos ako je za grafiku zaduzen ati - sta vise reci...

nego bih hteo pojasnjenje, vidim da se pod imenom amilo 1650g prodaju i turion amd procesori.
mozda sam neupucen... ali koja je razlika izmedju semprona i turiona? dali je turion punokrvni 64bit athlon a sempron je budzetski (nesto kao celeron kod intela) ???
u cemu je fazon ili je to isto (dva imena za istu stvar?)

Najprostije receno Turion je AMD-ov Pentium M,znaci malo trosi a puno daje ali je za razliku od Pentium M-a 64-bitni procesor!Bolje da ste uzeli njega,dobili biste bolji racunar al ajd sad.Videcete kad se budete setkali po terenu sta znaci kilo teze a sat krace (baterija).
Pozdrav ,)

SomiKnight je napisao(la):
@Broz
Vidim da ne volis Fujitsu, daj objasnjenje zasto je to tako, nista nam ne znaci samo tvoja izjava da treba da ti verujemo, ajde reci prvo u cemu je problem sa tim laptopovima. Daj nam tvoj ekvivalent, tj sta bi ti kupio umesto A1650.

Nije meni upuceno, ali gajim istu "ljubav" prema FS-u, pa mogu i ja da ti odgovorim. Jednostavno, ljudi kada kupuju laptop ponasaju se isto kao pri kupovini desktopa. Znaci daj procesor, memoriju, solidnu grafiku, veliki disk i dobio si dobar laptop. Problem je sto neke stvari na laptopu ne mogu da se menjaju. Konkretno FS ima istoriju losih laptopova, na maltene svakom je plastika krckala, slova se gulila na tastaturi, los sistem hladjenja, cesto je ugao vidljivosti bio medju najlosijim u klasi.... Jednostavno to je kvalitet otprilike kao Gery, samo sto je nesto poznatiji brand. Naravno oni imaju modele koji su bili solidnog kvaliteta, npr lifebook 7010(sad vec 8010), ali premalo da bi se ja odlucio na avanturu njegove kupovine, a i njihova cena uopste nije primamljiva. Kad se vec kupuju low-class laptopovi, iako opet iz mog ugla osim ako se ne uzima 50 komada i ne postoji dobar razlog za njihovu kupovinu, postoje bolji izbori od pomenutog FS-a (Acer, IBM R, LG....)

Pa dobro, verujem na rec. Samo ako nije problem dajte onda predlog ekvivalenta amilo 1650, sta bi vi uzeli za te pare?

Mogu samo da ti kazem ovo za sta vidim cenovnik. Acer 3022wlmi, skuplji 50-ak evra, ima x600 grafiku, ono sto sam ja video istog je kvaliteta izrade kao 1692wlmi, sto ce reci prilicno zadovoljavajuci. Kazem, treba pogledati i LG recimo, video sam samo nekog starijeg celerona, sasvim solidan, IBM R serija ako moze integrisana grafika, sa ATI-jem je preskup...

xpress200 vs x600 u kojoj su klasi jedan naspram drugog ako ih poredimo sa ati radeon karticama za desktop racunare?

xpress 200 je cini mi se integrisana grafika a jos nisam video integrisanu grafiku koja sluzi za neke jace poslove,vise je tu cisto da ima!Naravno da nije smece ali nije nista narocito a X600 ti je isti cip kao desktop X600 samo malo spustenog takta da se manje greje i to je to.
Pozdrav ,)

Bas ispade tesko informisati se o laptopovima, eto vi sad kazete da je bolji acer od fujitsu-a, a ja sto sam po raznim forumima nailazio na komentare su tipa da acer i gericom treba izbegavati jer su losi. Ispada da jedino valja sud onih ljudi koji bas poseduju model o kojem pricaju. Posmatrano ovaj post i ima jos jedan slican na ovom forumu, komentari korisnika a1650 su pozitivni, a sa druge strane preporuka ljudi koji ne vole fujitsu je acer, koji opet neki drugi ne vole. Prosto ne moze covek da bude pametan, suvise je izjava tipa bolji je intel od amd-a, zasto?-zato. Bilo bi lepo da neko da konkretan primer zasto zamera neki model, ili primer nekog modela koji hvali zasto je dobar. Ovako, ja sam trenutno jako zbunjen.

Denitea je napisao(la):
Ugao vidljivosti je odlican kod FS Amilo 1650. :) , a i ne greje se.

Verovatno neka varijanta super bright ekrana. Izmedju razlicitih proizvodjaca su sada razlike minimalne. Ne greje se jer je Turion. Nisam pomenuo taj model jer ga nisam ni video, moj komentar je bio za Amilo seriju FS-a od koje sam prodao desetak komada, na vecinu sam imao one zamerke koje sam pomenuo. Taj model moguce da je odskocio, ali ponavljam zbog reputacije koju su, barem kod mene, stekli ne bih kupio nijedan FS

Bas ispade tesko informisati se o laptopovima, eto vi sad kazete da je bolji acer od fujitsu-a, a ja sto sam po raznim forumima nailazio na komentare su tipa da acer i gericom treba izbegavati jer su losi. Ispada da jedino valja sud onih ljudi koji bas poseduju model o kojem pricaju. Posmatrano ovaj post i ima jos jedan slican na ovom forumu, komentari korisnika a1650 su pozitivni, a sa druge strane preporuka ljudi koji ne vole fujitsu je acer, koji opet neki drugi ne vole. Prosto ne moze covek da bude pametan, suvise je izjava tipa bolji je intel od amd-a, zasto?-zato. Bilo bi lepo da neko da konkretan primer zasto zamera neki model, ili primer nekog modela koji hvali zasto je dobar. Ovako, ja sam trenutno jako zbunjen.

Tu ljubavi nema..Mozesh koliko god hocesh da volish Fujitsu, ali Acer-ovi lapovi su prosto za klasu iznad i tu dileme nema. Prichamo naravno o Amilo serijama. On the other hand, Lifebook je neshto sasvim drugo, ali sa naravno i sasvim drugom cenom...

Tacno tako. Ponavljam, ni ja nisam neki ljubitelj Acera, ali nema uopste nije bitno koliko ja "volim" Acer kao firmu. Sa ovim zadnjim serijama su u toj klasi laptopova napravili bum, best buy su i u varijanti sa Pentium M, Turion i Sempron procesorima.

evo, ima dobra kupovina Gigabyte modela:

n512
celeron 1,4ghz (dothan 1mb l2)
i855pm chipset
256mb
combo toshiba
ati radeon mobile 9700 64mb (sopstvena memorija)
40 gb samsung na 5400 obrtaja
15" ekran sxga rezolucije 1400x1050
4xusb, s-video, modem, lan, firewire, citac kartica 3 u 1, pc card slot

i sve to za ispod 800e, tacnije 785e

Nudi sve sto prosecnom korisniku treba - office, net, multimedija, pa cak bez problema vozi RTL skijumping 2006 ili PES5, za ubijanje dokolice

e sad da ga je tesko pronaci tesko je, ali ko je uporan...

@Broz

Dosta sam pisao o tome i ne bih da se ponavljam niti da ponavljam sta su rekli ljudi pre mene. Reci cu samo ukratko da mi je kod laptopa pored onoga ispod haube najvaznije:
1. ono u sta gledam - ekran
2. ono sta pipam - tastatura

Fujitsu siemens amilo serija ima NAJGORE kuciste i NAJGORI ekran i NAJGORU tastaturu u toj klasi. Tu nema price. Njemu uz rame je i gericom sa takvim panelima da bi mene bilo sramota da to izbacim na trziste.
Acer ima ne za klasu nego za dve klase bolje panele.

Vrh Dno