Šta je novo?

Pomoc oko kupovine harda

micairvas

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
13.01.2009
Poena
199
Poz, posto se najmanje od svih komponenti razumem u Hard diskove, hteo bih da mi neko preporuci neki brz hard disk sa kojem bi mi se podizao windows, i samim tim ubrzao rad racunara! Trenutno imam neki wd 500gb, testirao sam ga i iskreno ne znam ni da zakljucim da li je jako spor ili nije ;D Realno hard mi je najslabija karika u racunaru pa bih je menjao! Ovaj hard disk trenutno imam i menjao bi ga za neki znatno brzi!

Prilozi

• Untitled-1.webp
    Untitled-1.webp
    86.8 KB · Pregleda: 68
Recimo WD 640AAKS koji i nije znatno brzi ali jeste brzi od tvog.
Znatno brzi je WD Raptor ali je i znatno skuplji.
Ili mozes da uzmes dva WD640 i da ih stavis u RAID.

Prilozi

• Novi wd-1.webp
    Novi wd-1.webp
    82.7 KB · Pregleda: 45
Poslednja izmena:
Recimo WD 640AAKS koji i nije znatno brzi ali jeste brzi od tvog.
Znatno brzi je WD Raptor ali je i znatno skuplji.
Ili mozes da uzmes dva WD640 i da ih stavis u RAID.
Zanimljivo,... reci mi koja je cena za taj WD a koliko za raptor, zanima me uglavnom koliko se krecu cene polovnih na forumu, ne bi bas kupovao nove u radnji!

Raptori su dosta skupi, cenu nekog WD 640 ne mozes da pazaris raptora 160GB, tesko ces naci i polovne.... Raptor se vrti na 10 000 obrtaja, a standardni hardovi na 7 200. Ako hoces znatno ubrzanje, koje mozes da osetis u svakodnevnom radu, kupi 2,3 ista harda, pa ih baci u RAID kao sto ti je rekao terzazak

Raptori su dosta skupi, cenu nekog WD 640 ne mozes da pazaris raptora 160GB, tesko ces naci i polovne.... Raptor se vrti na 10 000 obrtaja, a standardni hardovi na 7 200. Ako hoces znatno ubrzanje, koje mozes da osetis u svakodnevnom radu, kupi 2,3 ista harda, pa ih baci u RAID kao sto ti je rekao terzazak

Iskreno ni ne znam sta znaci raid 😀, predpostavljam da diskovi obavljaju zajedno funkcije koje inace obavlja jedan disk, i samim tim se ubrzava proces citanja? I jel moram da kupim u koliko hocu taj raid identican disk kao moj (ista oznaka) ili mogu i neki drugi od 500gb?

Iskreno, kad se već toliko ne razumeš, šta uopšte pokušavaš 😛

- Raptor je brži, ali je skup, a kapacitet mu je smešan.
- Brži disk u istoj tehnologiji, npr. neki WD black, čisto sumnjam da ćeš u realnom životu osetiti ikakvo ubrzanje.
- SSD opet skup a mali kapacitet.

Tako da ti je moj savet da pare lepo potrošiš na nešto drugo.

Nema toliko brzog disk-a da ti to u nekom realnom radu osetis i kazes "vauu znatno je brze".
SSD je pravi upgrade ali to je jos uvek uzasno skupo i smesnog kapaciteta kao sto je vec i navedeno.

Ukoliko ti ne treba vise prostora, ostavi sve kako jeste.

Nazad
Vrh Dno