Šta je novo?

Pomoc oko konfiguracije

Djuka83

Slavan
Učlanjen(a)
29.01.2007
Poena
304
Dobri ljudi pomagajte i savetujte sta da kupim. Sastavljam neku konfiguraciju i za sada imam neko resenje, i naravno nedoumice. Evo spiska komponenata sto sam sastavio do sada:
procesor: q6600
maticna: Asus P5K Pro
RAM: 2x2gb Gail na 800Mhz
Hard: WD 500GBAAKS, SATA II
Graficka: Palit HD4850
Optika: Pioneer DVDW
Monitor: Asus 22 MW221U
Kuciste: Cooler Master elite 420W

Da li je ovo napajanje dovoljno?
Sta mislite o maticnoj ploci, da li je ova dobra ili ima neka bolja u ovom cenovnom rangu?
Dvoumim se da li da uzmem q6600 ili E8500, sta mi savetujete? ( cena im je ista)
Hvala unapred

Dobri ljudi pomagajte i savetujte sta da kupim. Sastavljam neku konfiguraciju i za sada imam neko resenje, i naravno nedoumice. Evo spiska komponenata sto sam sastavio do sada:

Sta mislite o maticnoj ploci, da li je ova dobra ili ima neka bolja u ovom cenovnom rangu?
Dvoumim se da li da uzmem q6600 ili E8500, sta mi savetujete? ( cena im je ista)
Hvala unapred

Sve zavisi od namene? Mislim da je u svakom slucaju bolje da dodas za recimo Asus P5Q Pro i neko jace napajanje, kao i 640GB WD.

Koristio bi racunar za obradu digitalne fotografije (photoshop, elements, itd.), i igrice :D
Sto se tice hard diska ovaj od 500gb mi je sasvim dovoljan.
Maticna P5Q pro je dobra, to mozda i promenim, sacekacu jos neko misljenje (nadam se da se JoKa nije uvredio). Da li je ploca p5q pro bolja za OC od p5k pro?
Sto se tice napajanja sta predlazete i koliko ce to jos da kosta?
Sta mi savetujete u vezi procesora?

Chieftec 550W - bestbuy.

preporuchio bih ti, malo chudan izbor za Case/PSU -

tajvanska firma Linkworld, sa veoma puno pozitvinih review-a po netu, pruza mega jeftina kucishta sa napajanjima od 520W, evo pogledaj tri modela:

http://www.itsvet.com/proizvod/linkworld-313-06u-520w/comp_comp_case/324/541
http://www.itsvet.com/proizvod/linkworld-323-20ua-520w/comp_comp_case/324/520
http://www.itsvet.com/proizvod/linkworld-323-03ua-520w/comp_comp_case/324/554

idealno reshenje, za neku money save varijantu, i za neki base desktop.

Jeste malo cudan izbor case-a, al kapiram sto si mi preporucio. Svidja mi se ovo kuciste sa drugog linka. Sta mislis da li dobra kombinacija to kuciste i ovo napajanje sto si mi napisao (Chieftec 550W)?
Sta mi savetujete oko izbora procesora? Citao sam na ovom forumu da je E8500 bolji za igre od q6600, ali i da klokovani q6600 nije za bacanje i da moze vrlo lepo da radi. Sta je po vama bolja kupovina, sa obzirom na namenu racunara. Da li je velika razlika u kvalitetu i brzini izmedju ova dva procesora, tj. da li se ta razlika moze osetiti u radu?

Ja sam nedavno, ugradio P5K, e2140 klokovan na 2.66, 2 gb rama, HDD, DVD/RW, Radeon 2600XT i TV karticu u ovo kucishte http://www.itsvet.com/proizvod/linkworld-313-06u-520w/comp_comp_case/324/541 napajanje je bilo sposobno da pogura to sve i da iz njega izlazi malk vazduh. Po meni napajanje je neki malo bolji kinez, al nisam siguran da bi bash bilo dosta za Quad.

Shto se tiche kucishta sa drugog linka, ja sam ga video uzivo i po meni je ruzno. E sad shto se tiche E8500 vs. Q6600. Photoshop i igre bash ne iskorishcavaju 4 jezgra, a E8500 moze da se nasvira na 4ghz. Jeste da bilo koji CPU da uzmesh necesh pogreshiti ;)

Poslednja izmena:
Pronasao sam neku kombinaciju za kuciste i napajanje, pa recite sta mislite.
Kuiste: FRONTIER ATX MIDI 400W - HA-11-ABK/BK, i zamenio bih napajanje i stavio bih Chieftec GPS-450AA-101A 450W (ovo napajanje ima stvarnih 450w i citao sam da su ljudi kacili i po 2HDD, C2D, 2 rezaca itd. i da je super radilo). Takodje bih stavio u kuciste i jedan ventilator 120mm pozadi da obezbedim dobru cirkulaciju vazduha (napred vec ima isti takav ventilator).

Pronasao sam neku kombinaciju za kuciste i napajanje, pa recite sta mislite.
Kuiste: FRONTIER ATX MIDI 400W - HA-11-ABK/BK, i zamenio bih napajanje i stavio bih Chieftec GPS-450AA-101A 450W (ovo napajanje ima stvarnih 450w i citao sam da su ljudi kacili i po 2HDD, C2D, 2 rezaca itd. i da je super radilo). Takodje bih stavio u kuciste i jedan ventilator 120mm pozadi da obezbedim dobru cirkulaciju vazduha (napred vec ima isti takav ventilator).

Chieftec iz GPS serije bash nema onoliko vati koliko pishe na njemu. Ja sa imao GPS 400 koji je imao 300-350w. Za tvoju konfiguraciju bi bilo najbolje da uzmesh Corsair VX450, sa tim napajanjem ces biti miran.

Poslednja izmena:
Ja sam vise za E8500, ni sam vise ne znam zasto (jedan forum kaze jedno, drugi drugo...)

Ja bi ti chak predlozio E7200 koji ja imam, solidno se klokuje, a razlike u performansama su male.

results_sandra1.png

results_sandra2.png

results_sandra4.png

results_cinebench1.png

results_everest1.png

results_everest3.png

results_nuclearus1.png

results_3dmark1.png

results_3dmark2.png

results_crysis.png

Poruka za clana activated1, to napajanje koje si mi predlozio (Corsair vx450) ne mogu nigde da nadjem, ima samo od 550W al ono kosta 80 evra :S:
Sto se tice klokovanog E7200 ok, ali ako kupim E8500 i njega kloknem trebalo bi da dobijem jos bolje performanse i vecu razliku izmedju ova dva procesora, jel da? Posebna prica je sto bi kupovinom E7200 usmeo da ustedim nekih 50-60 evra.

(cisto da napomenem da nisam dobar poznavalac hardware-a, te stoga izvinte na glupim pitanjima, ako ih uopste i ima)

Pazi, ja sam moj E7200 drzao na 3.8ghz bez problema, mozda je mogao i vishe na nekoj druoj plochi. Generalno dobri primerci Wolfdale procesora idu izmedju 3.6ghz i 4.2ghz u kucnim uslovima sa prosechnim vazdushnim hladjenem. Moje mishljenje je da bi sa E8500 izvukao 4ghz, sa E7200 3.6-3.8ghz ako je dobar primerak moze i vishe. Shto es napajana tiche, poshto nema Corsaira onda idi na Chirftec GPS 550W ili LC Power 550W trebali bi da zadovolje tvoje potrebe.

Poslednja izmena:
Pazi verujem da bi to napajanje bilo dovoljno, al mislim da je to na granici. Drugarica je nedavno uzimala sebi slichan komp i uzeli smo joj Cooler Masrer Extreme Power 500W. Al ako uzmem u obzir da pola firmi gura slichne mashine na kineskim napajanjima onda je taj Chieftec odlichan ;)

Da li je bolja da uzmem ovo: CHIEFTEC BH-01B-B-B 400W ili da kupim neko lose kuciste (nem' vise kinte, ***) i dobro napajanje (Chirftec GPS 550W ili LC Power 550W)?
Sto se tice procesora uzecu najverovatnije E8400.

ja sam onaj linkworld predlozio sa razlogom - em nije kinez (tajvanac je) em UZ KUCISHTE dobijesh 520W - za 40 evra.

Igore shto se kvaliteta lima tiche priznajem Linkworld ima neshto deblji lim ne uvija se ko papir kao kod KME-a, al taj PSU nije ni video napajanje od 520w, a kamoli da on ima toliko. Od tih jeftinijih napajanja Codegen je najbolji i MS Industrial to su te varijante za 20e 500w napajanje al naravno ni ta napajanja nemaju 500w, mislim da je neko probao Codegena i daizvlachi oko 350w.

Poslednja izmena:
Tamo gde bih ja kupio racunar nemaju linkworld kucista, a malo mi truba da nabavljam kuciste sa strane pa da ga nosim u firmu gde cu kupiti ostatak kompa. Al videcu nesto...

Jedno off topic pitanje. Kad bi hteo da overkloknem procesor, da li mi trebaju dodatna hladjenja za procesor ili neki kuleri u kucistu,nesto trece mozda? Pricam o mojoj buducoj konfiguraciji navedenoj na pocetku, stim sto je sada procesor E8400 i napajanje chieftec 450 full.

Jedno off topic pitanje. Kad bi hteo da overkloknem procesor, da li mi trebaju dodatna hladjenja za procesor ili neki kuleri u kucistu,nesto trece mozda? Pricam o mojoj buducoj konfiguraciji navedenoj na pocetku, stim sto je sada procesor E8400 i napajanje chieftec 450 full.
Jao Djuka brate:lupko:,pa ima hiljade postova o tome.
Pretrazi forum malo.

Hvala unapred

Moj savet ti je da ne potcenjujes napajanje. 420W je malo iskreno. Radice ti, ali pri nekom opterecenju vecem (kad igras igrice) moze da dodje do problema restartovanje recimo, i onda moras novo da kupujes.

Imas ANTEC SONATA i microsystems, 100 evra kosta kuciste sa 500W napajanja, eto to bi bio minimum. Mozes i zasebno da uzmes napajanje, LC power, iako marka nesto nije popularna, ja je koristim i sasvim sam zadovoljan. Nije bucno, citao sam neke pozitivne kritike, a sasvim pristojna cena. Imas u imtelu 600W za svega 60 evra. U svakom slucaju ispod 500W nemoj ni da pomisljas, i takodje gledaj da napajanje ima "active pfc" .

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru, uzeo sam OCZ 500W StealtXStream, rekli su mi da ce biti doboljno, a i citao sam na ovom forumu da je sasvim solidno napajanje i da je best buy za 50 evra. Racunar treba da mi stigne sutra.

Vrh Dno