Šta je novo?

Pomoc oko konfiguracije

Dalibor44

Slavan
Učlanjen(a)
21.01.2007
Poena
300
Pozdrav,

Zapala me teska muka mene kao "strucnjaka" da pomognem kolegi oko kupovine nove konfiguracije.Naime,kupuje komp. sinu od 16-17 godina i treba mu za igrice.U prodavnici u kojoj je bio su mu ponudili sledecu konfiguraciju(do 500eur):

AMD S-AM2 ATHLON 64 3500+ 2.2GHZ,512KB L2 CACHE BOX
ASUS M2N-MX NFORCE 430,S-AM2,GEFORCE 6100,DDR2,GB LAN
DDR2 TRANSCEND 1GB 400 MHZ
SATA2 WD CAVIAR 160GB,WD160AAJS,8MB,7200 RPM
PCIE ASUS ATI RADEON X1600PRO/TD/256MB
DVD RW PIONEER 111D
JNC MIDI RJA-S65D 450W,USB
GVC 56K INTERNAL

Ovo mu izadje negde oko 520 eur.E sad mene interesuje kakva je ovo ploca?Da li biste je menjali za neku drugu u slicnom cenovnom rangu ili ce ona zadovoljiti potrebe?Cena je oko 5500din.Takodje nisam siguran ni za memoriju.U ponudi imaju i apacer 512mb 667 mhz.Da li bi bilo bolje staviti dve ovakve?I kao poslednje pitanje,da li je graficka(7200din) dovoljna za neku noviju igricu?Deranu se veoma svidja F.E.A.R.Molim pomoc,svaka sugestija je dobrodosla.

Hvala unapred!

Evo ovako:
Procesor: Dobar je, vrsice posao u ovakvoj konfigraciji
Maticna: Nije mnogo losa, ali bilo bi bolje da se uzme neka nForce 5, tipa M2N-E
Memorija: Menjati, nikako od 400MHz, mnogo je bolja varijanta od 667MHz
HDD: Isto kao i proc, u takvoj konfi vrsice posao
Grafika: Menjati, taj radeon je S H I T. Bolja kupovina za taj kes je Gainward 7300GT GLH koja je barem duplo jaca od te. Mozes da posaljes PP korisniku Fligh da ti kaze gde moze da se nadje za te pare (7200 Din)
DVD: Dobar je
Kuciste: Licno imama vrlo losa iskustva sa JNC-om, bolja varijanta je neko Aurora~Vito kuciste ili Codegen
Modem: To je svejedno...

Licno mislim da te kupovine sve odjednom nisu dobre, i da ako kupuje svaku komponentu posebno moze bolje da prodje...

mozhda ce mu taj sin malo po malo raditi i nesto drugo ne samo igrice..
al kad vec kupuje neka doda jos malo para pa kupi mnogo bolje...
moj prijedlog je da malo promijeni konfiguraciju bar tu koju su vam predlozili
ovako
proc ok..nije los
maticna preporucio bih vam dfi ili epox...asus nikako nesto ga ne volim 😀
CooLa je reko dobro za memoriju i ako imaju u ponudi kupite corsair neku
NIKAKO WD jer sam cuo da stare preprave ociste i vracaju u promet a preporucujem nesto od seagatea
grafika...hm ako je vec za igrice neka uzme nesto jace ati ne bih bas da sam na vasem mjestu,ljudi koji se bolje razumiju od mene neka vam predlozhe nekq
111...citah nekad u digitalu o njemu i nikako ga ne bih uzeo poslije toga ..npr NEC ND-4571A koji ja imam i dosta je dobar uz to i dosta tisi u odnosu na lg cd-rw koji imam od kad sam kupio PC
kuciste...puff sto znam..ja bih neko thermaltake😛
modem necu komentarisati...

ako nesto grijesim slobodno me ispravite al mislim da je ovo sto sam rek'o biti od pomoci 😉

pozdrav

prvo znas li ti koliko ti sin ima godina??? :d ( Naime,kupuje komp. sinu od 16-17 godina )... 😀 salim se, naravno...
jedino sto sam primetio da odudara je memorija ( minimum 533 MHz, ako bas ne moze nesto od 667MHz ) i graficka (slazem se sa CooLa-om da je 7300GT mnogo bolji izbor, pogotovo ako uspes da upecas ovu sa 256Mb i ddr3 memorijom, ako ne onda u svakom slucaju juri karticu sa ddr3 memarom... )...

@tihomir
To sto ti ne volis asusa, ne znaci da nije dobar, ja sam recimo uvek imao bolja iskustva sa njim nego sa abitom (mada ni sa njim nisam imao losa 😀).

I kingstonovi moduli na 667MHz nisu losi!

Moj predlog je ovako nesto,s obzirom na konf. koja ce se koristiti za igrice:

Graficka:Gigabyte GeForce 7600GT, PCIE16x, 256MB GDDR3, 128bit ~140EUR
HD:WD 160GB,SATA2, 7200rpm, 8MB buffer ~ 60 EUR
Mem:Apacer 1GB DDR2/667MHz/CL5 ~100EUR
Ploca:Gigabyte GA-M55S-S3, AM2, nForce550 ~83 EUR
Proc:AMD Sempron 3000+ Box, Socket AM2, 1.6GHz, 256kB cache, 64bit ~65EUR
DVD RW PIONEER 111D ~ 32EUR

Ukupno~480EUR + dati koliko je god moguce na napajanje(da bude bar 400W),a modem je tu pride (500 DIN.)....

Ova ploca je daleko,daleko, bolja od ASUS M2N-MX!Pisano je o njoj na forumu poprilicno.
Procesor je slabiji na ustrb bolje graficke kartice,ali je vise nego dobar,i dovoljan kada su igre u pitanju.

Poslednja izmena:
Za iste pare mozes da uzmes memoriju na 800Mhz sto je bolja varijanta, zatim HD sa 16 MB cacha, sto se tice maticne Gigabyte GA-M55S-S3 u svakom pogledu je bolja od asusove ploce (4 PCI- u vecini situacija jako bitna stvar, 8 USB, 2 Firewire) i bolji O/C mad asus ima bolje ploce za AM2 platformu ali i vece cene

U pravu si da cena nije ista ali razlika je 10e a ne 20 recimo TakeMS DDR2 800 kosta 110e u zavisnosti gde nabavljas ali tih 10e pa neka bude i 20e je u svakom slucaju bolje doplatiti jer se dobija vise jer memorija moze da istera na 2.1V celih 1066MHz ili 900 - 950Mhz bez povecanja napona.

Nazad
Vrh Dno