Šta je novo?

Pomoc oko kloka Q6600?

Bigmag

Slavan
Učlanjen(a)
02.02.2009
Poena
304
Kao prvo pozdrav svima (prvi mi je post pa smatram, da je shodno tome i uljudno da vas pozdravim...;) )

Znam da je za ovu problematiku vec bilo dosta tema samo na ovom forumu (verujte mi na rec da sam ih iscitao sve, dobro ako ne sve onda vecinu...:) ), ali opet hteo bih da se posavetujem sa vama oko samog kloka q6600 (citao sam i tutorijal o kloku Intelovih procesora koji me je prosvetlio blago receno, svaka cast autoru pomenutog tutorijala), ali kako vec rekose neki ljudi sa ovog foruma 'svaka konfa je prica za sebe' i ona druga koja mi se posebno svidela ide nesto na foru 'ko pita ispada glup 5 min, a ko ne ostaje glup ceo zivot'....;) Sad kad sam vam se dovoljno nastekao, mislim da je krajnje vreme i da predjem na pitanja...:D

Zapravo ovo mi je prva konfa bazirana na Intelu (prethodne su sve bile AMD), tako da nikad nisam radio klokove, a i nikad nisam imao priliku da sam sastavim masinu kao sto sam uradio sa poslednjom (kad kazem 'sam' mislim sklopio hardver u kuciste, a ne ispisao komponente na papiru...:p , pa se ujedno i zbog toga pribojavam da li sam sve to uradio kako treba).

Kad sam sve sklopio instalirao vistu i pokrenuo cpu-z primetio sam da mi procesor radi na 2.1ghz, i da u idle ide na 1.6ghz, zahvaljujuci jednom clanu foruma MarkomaniaX je u pitanju (hvala jos jednom), iskljucio sam C1, a (eist) nisam naso pa sam nesto ispodesavao i iz nekoliko puta komp se konacno startovao i sad radi ovako ko na prilozenim slikama.

Posle procitanog tutorijala o klokovanju (pomenutog na pocetku) shvatio sam da nesto ne stima i da mi fsb i ram nisu u odnosu 1:1, sad kako sam ja skontao trebao bi da podignem monzilac na 333x9=3000 i onda bi mi fsb bio 1600 ako se ne varam, sto bi mojoj ram memoriji koja je na (4-4-4-12) 800mhz tada odgovarlo zar ne, (800x2) i onda bi bili 1:1?

Dalje nisam siguran da li treba da ostavim pod Robust graphics booster [auto], da li bi trebao da menjam nesto na PCI express frequency[mhz] posto je i ona setovana na [auto]?

Zbunjen sam i oko napona, jer je on u BIOS-u postavljen na normal (1.325v), a cpu-z i everest ocitavaju 1.28v dok u core temp isto prikazuje 1.325v, Da li bi tu oko napona trebao da menjam nesto, (jedino sam za memoriju povecao napon na [+0.2])?

Temperature se krecu u idle otprilike tu kao na prilozenom, dok u load idu do 50 prva dva jezgra, a druga dva do 45 otprilike posle 2 do 3h igranja GTAIV...:)

I jos samo da vas pitam da li je uopste moguce drzati procesor na 3GHz za svaki dan (24/7) na BOX kuleru dok, se ne skrpe parice za neki ozbiljan kuler?

Mislim da je to to za sad (znam da sam smorio sa ovim romanom samo tako, i da ce polovinu vas da mrzi da procita sve ovo, ali prvi mi je post tako da mora da nadoknadim izgubljeno....:D ) molio bih za vase expertsko misljene o ovom mom problemu...:wave:

Prilozi

• CPU-Z ram.jpg
    CPU-Z ram.jpg
    33.8 KB · Pregleda: 91
  • img Core Temp.jpg
    img Core Temp.jpg
    30 KB · Pregleda: 91
  • img CPU-Z.jpg
    img CPU-Z.jpg
    47.3 KB · Pregleda: 116
  • MIT.jpg
    MIT.jpg
    151.6 KB · Pregleda: 85
  • MIT2.jpg
    MIT2.jpg
    132.6 KB · Pregleda: 88
Dobordosao :)

Za 1:1 odnos treba ti FSB 400 (tj. Bus speed sto pise u CPUz ), Rated FSB je druga stvar, ne FSB.

3GHz ne bi trebalo da bude problem sa box-om. Sad, ukoliko zelis 1:1 morao bi da ides na 8*400 pa bi to dalo 3.2GHz ili 400*7 sto bi bilo 2.8GHz.

PCIe frequency ostavi na auto, ili sam stavi na 100.

Sto se tice napona, svaka ploca ima pad napona pod sto pod opterecenjem sto pod idle-om tj. "mirovanjem".

Pa je zato napon nesto nizi od onoga sto je setovano u BIOSu.

Ti bi mogao pokusati tih 3.2GHz, prvo vidi da samo stavis FSB na 400, multiplier na 8, RAM na 800MHz. Ostalo ne trebas dirati. Ukoliko boot-uje, upali IntelBurnTest za pocetak i stavi da prodje 10 puta. Ukoliko prodje, trebalo bi da je ok za pocetak. Ako nema boot-a ili padne test, stavi voltazu u BIOSu na ~1.35v ili koliko vec da dobijes realnih ~1.3v ( po CPUz )

Prvo, hvala na dobrodoslici... :)

Iskreno sam se nadao da cu da cujem tvoje misljenje, i evo sta sam uradio nisam ga popeo na 3.2GHz probao sam nekoliko puta dizao napon malo, malo menjao latencije ali nista, pa sam probao na 2.8Ghz i uspeo iz prve ali mi zamrzo ekran onda sam mu napon stavio na 1.350v i sad radi ali mu i dalje u cpu-z prikazuje da mu je napon na 1.280v pa skoci na 1.296v i tako varira ali su sad konacno 1:1 i (7x400) sam stavio kako si mi i rekao... :)

Kad sam hteo da pokrenem ovaj intel burn test pitao me je za koliko hocu da podesim stres nisam znao sta tu treba da stavim... :S: ?

Inace temperature su u idle indenticne onim od malopre.

OCZ hvala ti puno majstore uspeo sam da se snadjem i proso je test na 2.8ghz.. :)

Tako mi i odgovara za sad, pa kad qpim neki bolji kuler bice i vise...;)

Inace temperature su za vreme testa isle na maximum 79 79 75 75, a sad u idle su na 44 44 39 40 jel to ok?

btw pokusao sam edit ali nema nigde zato pisem jedno ispod drugog...:S:

Prilozi

• test.jpg
    test.jpg
    62 KB · Pregleda: 80
  • Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    77.5 KB · Pregleda: 104
Ok su temp. Taj Burn Test zna da zagreje i za 10c+ vise od Prime-a i sl. programa. Nece on dostizati toliko tokom igara i tako nekih, da kazemo ne toliko procesorski zahtevnih aplikacija :) Idle je takodje sasvim ok.

Za 3.2GHz ti znaci treba nesto vise napona, imas malo veci pad napona al' dobro sta je tu je, takva je ploca.

:wave:

...

Ja sam kloknuo Q6600 na 3,2ghz, napon sam digao na 1,4, sve ostalo na auto i naravno memoriju uskladio! Ovo su temperature pri max opterecenju!
Evo slicice

Prilozi

• procesor clock.jpg
    procesor clock.jpg
    451.1 KB · Pregleda: 139
Ja sam kloknuo Q6600 na 3,2ghz, napon sam digao na 1,4, sve ostalo na auto i naravno memoriju uskladio! Ovo su temperature pri max opterecenju!
Evo slicice

sorry za OFF ali ti bi vech mogao i da se registrujesh poshto imash gomilu postova... ;)
btw lepe temp... chime ladish?

Poslednja izmena:
...

Uzeo sam tuniq tower, i neku budjavu pastu sam stavio, morao sam upaljacem da je grejem na procesoru da bi je ravnomerno rashirio po povrsini:D

sto si je uopste razmazivao po procesoru? stavis samo malo na sredinu, baza hladnjaka ce odraditi ostatak (naravno najbolje je da su baza i ihs ravni)

...

Pa kako sto sam razmazivao, citao sam uputstvo na forumu, mora se razmazati :D
Ali je pasta bila tvrda pa sam palio upaljacem procesor :D da rastopim pastu da bi mogao da razmazem!!! Dbobro je ispalo procesor nije nastradao :D

da se nadovezem na temu sa svojim problemom..

pre svega zdravo svima.
zelim mir u svetu i da deca ne gladuju

a sad problem:

sve sam odradio kao i ovde sto kaze

http://forums.hexus.net/hexus-hardware/110267-c2d-overclocking-guide-beginners-p5k-add.html

a u cpu-z mi ne pokazuje isto sto i njemu.
stavise, core speed mi varira (prikazuje 1600mhz, pa onda 2400.. i tako s vremena na vreme)
multiplajer mi stoji na x6, iako sam ga stavio na x9.. fsb stoji na 266, iako sam ga digao do 333.. a kasnije i na 380
u windowsu (u cpu-z i realtemp programima) prikazuje ko da nije nist dignuto, al kad opet udjem u bios, stoji sve kako sam ostavio

sad, znam da mu enhanced intel speedstep sam konfigurise vrednosti u zavisnosti od cpu state-a (idle/workin)
probao sam sa starim biosom da ga ugasim, nije uspelo
fleshovao sam bios, i iz njega probao da ugasim speedstep, nije uspelo.
probao sam iz viste u power schemama onim da stavim max performance, nije uspelo.

help & opinions pliz.
mislim da mi je primarno da ubijem speedstep.

konfa je:
c2q 6600
p5k
en8600 gt
kingston ddr2 1024 @1066mhz x2
chieftec 450w

teram vistu ultimate sp1.
prikacheni su jos i:
dvd/cd rom,
jedan sata hdd,
jedan ata
i prenosivi hdd stoji prikachen