Šta je novo?

Pomoc oko izbora monitora - 15" TFT ili 17" CRT

face

Čuven
Učlanjen(a)
06.05.2002
Poena
650
Poshto mi je ovaj V70 na izdisaju trebao bi mi nov monitor. Samo ne znam dal da uzmem neki flat screen od 17 a da je do 250 € ili TFT od 15 a da je do 500 €.Poshto sam ovim 15 TFT nisam najbolje upoznat znam da im je max. rez. 1024,a osvežavanje konst. 75 hz. Takodje one boljke sa zamućenjem ekrana su otklonjene (?) mada nisam sam video da se uverim. Monitor je prevashodno za igre(najviše) , kucanje (word,excel) , divx i dr. standardno manje više. Ili na idem na neku sredinu tipa flat screen 19''.

Re: Pomoc oko izbora monitora - 15" TFT ili 17" CR

face je napisao(la):
.... Ili na idem na neku sredinu tipa flat screen 19''.

Sto bih ti ja svakako preporucio imajuci u vidu raspon koji si pomenuo 250-500€.

Uzmi lepo Samsung 959NF i pevaj, a ostace ti i gomila para kao kusur do 500 €.

Hm pa tako nesto sam i ja mislio pa sam ga zato i ubacio na kraju. Mada kad bi se vi odluchivali izmedju 17" crt flat screen i 15" TFT uzev namanu koju sam mu ja spomenuo zasta bi ste se odlucili (i koji model koje firme) a da ste spremni da izdvojite za 17 250 € a za 15 500 €. Inache ona onaj Samsung 959 NF kolka mu je cena ?

Evo otprilike mane i prednosti svakog od njih. Pa svako prema svojim potrebama, ja sam se odlucio za TFT samo ne znam, da li da uzmem Samsung 152T ili 171S (Kako prepoznati 171S sa B TFT-om? Posto je dosla jedna serija kada u Samsungu nisu imali S TFT.) Cena 500 i kusur vs. 550(neka kombinacija).

Za to sto ces ti da radis bolje uzmi 17" CRT ili cak 19" (ako vec imas para da odvojis za TFT). Boje su lepse na CRT-u (ima ih vise), a filmove je mnogo lepse gledati na vecem ekranu.

Evo otprilike prednosti i mane CRT vs. TFT, +bolji, -losiji ~kolju se. Ipak idem na LCD samo ne znma da li na 152t ili 171s izlaze me slicno para, kako prepoznati 171s sa 171b TFT-om? Dosla je posiljka koja je sa b jer u Samsungu nisu imali s i primetno je bolja.

slika nesto nije htelo

Ma neki flat 19" monitor bi ti bilo najbolje resenje, mozda bas i Samsung 959NF, pogotovo sto volis da se igras, a i za filmove je bolji tj. dobices vecu sliku.

Re: Pomoc oko izbora monitora - 15" TFT ili 17" CR

face je napisao(la):
Monitor je prevashodno za igre(najviše) , kucanje (word,excel) , divx i dr. standardno manje više. Ili na idem na neku sredinu tipa flat screen 19''.
Za igranje prevashodno - nikako TFT, zbog ogranicavanja izbora rezolucija i broja fps-a !

Samsung je pozeljno birati primerak, cak i kad je NF serija u pitanju :(
Evo znam coveka koji je za 10 dana vec promenio (uz pomoc prijateljski raspolozenog dilera) cetiri primerka - i svakom nesto fali ! :( :(

Moja licna preporuka su fantasticni Sony G420 (koji nazalost malo izlazi iz okvira budjeta - ali vredi) i estetski predivni novi NEC-ovi, i 17" i 19".

Re: Re: Pomoc oko izbora monitora - 15" TFT ili 17&quot

drapin je napisao(la):
Za igranje prevashodno - nikako TFT, zbog ogranicavanja izbora rezolucija i broja fps-a !

Samsung je pozeljno birati primerak, cak i kad je NF serija u pitanju :(
Evo znam coveka koji je za 10 dana vec promenio (uz pomoc prijateljski raspolozenog dilera) cetiri primerka - i svakom nesto fali ! :( :(

Moja licna preporuka su fantasticni Sony G420 (koji nazalost malo izlazi iz okvira budjeta - ali vredi) i estetski predivni novi NEC-ovi, i 17" i 19".

Nec FE-750 preskoci, dosla je skart serija od 10prodatih, 7 vraceno.

Re: Re: Re: Pomoc oko izbora monitora - 15" TFT ili 17&

Vocko je napisao(la):
Nec FE-750 preskoci, dosla je skart serija od 10prodatih, 7 vraceno.
Ne, ne, mislio sam na NOVE FE770, FE791, FE991...

Inace i ja sam imao TEHNICKIH problema sa recimo FE700, ali su zato kvalitet slike i boja i geometrija neverovatni !

Pa ovo za ogranichavanje fps-a kod TFT-a mi je malo glupo jer ove 15" imaju osvezavanje 75hz znachi 75 fps. A bash nisam toliki zaludjenik da primecujem razliku izmedju 75 i 100 fps. Jedino ne znam dal bi se naviko opet na 15 nekako mi se chini malo a 17 TFT mi je skup. Onaj Samsung 959 nf mi je nekako privlachan jer sam pre ovog Compaq-a imao Samsung 15 i secam se da je bio odlichan i zasluzeno otishao u penziju :)
A neki 17 il 19" ViewSonic ili Hansol?

Da li si bas siguran za tih 75Hz ??? Koliko znam svi 15" TFT-i rade na max 1024x768 na 60Hz. Naravno tih 60Hz se drugacije "vide" na TFT u odnosu na 60Hz na CRT-u, odnosno nema treperenja...

Veruj mi, sa nekom boljom karticom pozeleces svakako da neku igru poteras u vecoj rezoluciji - a neces moci ! I kako ces se osecati kad vidis da ti recimo neka igra koja radi na velikim fps-ovima, tipa Quake ili sl. radi na 60fps a kod drugara na preko 200fps ???

ps
Informacije radi mozes da procitas i ovo: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?s=&threadid=16084

face je napisao(la):
ne znam dal bi se naviko opet na 15 nekako mi se chini malo a 17 TFT mi je skup. Onaj Samsung 959 nf mi je nekako privlachan jer sam pre ovog Compaq-a imao Samsung 15 i secam se da je bio odlichan i zasluzeno otishao u penziju :)
A neki 17 il 19" ViewSonic ili Hansol?

15" na TFT-u otprilike odgovara 17" CRT-u, jer na TFT-u vidiš svih 15" ekrana, dok je na CRT-u od 17" dijagonale katodne cevi vidljivo svega 15.5-16. Po onome što si napisao 19" CRT je najbolje rešenje, osim ako ti nije frka za mesto na stolu.

I ne mogu da verujem da si u istu rečenicu stavio Hansol i ViewSonic ;))

Evo, da i ja dam svoj glas...
Ako hoces da zavrsis jevtinije, slobodno kupi 959NF kod nekog poznatog dilera ovde... verujem da ces moci i da ga vidis, pa da se dogovorite ako je los primerak da se zameni... tako da to nije problem. Inace, Samsung 19 inchni monitori su 90% od 19-ica koje se ovde prodaju... tako da neces pogresiti koji god da uzmes, u principu imaju najagresivnije cene za svoj kvalitet. Ja bih takodje preporucio G420 (mmmmm), ali 700evra nikako ne bih dao za CRT. E sad, tu je i TFT od 17 incha, ako se iscimas da ti neko donese Hercules, u kome je samsung 171T tehnologija, procices jevtino... a odlicno

Ako ti je stalo do ociju.... kupi TFT! ali nemoj ispod 17"
probaj da uvalis nekom taj tvoj...

Hvala svima na pomoci zaista ste mi pomogli da prelomim. Elem odluka je pala na Samsung 959NF ili 757NF u zavisnosti kolko dobar pregovarach budem bio :)

nIce Cream je napisao(la):
Ako ti je stalo do ociju.... kupi TFT! ali nemoj ispod 17"
probaj da uvalis nekom taj tvoj...

Bas obrnuto. "Zracenje" monitora je najmanji problem za oci. Problem je to sto stalno gledas u istu ravan, i dolazi do slabljenja misica koji kontrolise ocnu jabucicu. Sto se toga tice resenja nema (ko je rekao 3D displeji :p) a ne verujem bas ni da je igranje na TFTu zdravo, s obzirom na odziv...

face je napisao(la):
Hvala svima na pomoci zaista ste mi pomogli da prelomim. Elem odluka je pala na Samsung 959NF ili 757NF u zavisnosti kolko dobar pregovarach budem bio :)

Dobar izbor, samo sto kazu i ostali bilo bi dobro da ga pogledas i malo istestiras pre kupovine, znaju da zezaju oko geometrije - tu su problematicni.

Geek_master je napisao(la):
Bas obrnuto. "Zracenje" monitora je najmanji problem za oci. Problem je to sto stalno gledas u istu ravan, i dolazi do slabljenja misica koji kontrolise ocnu jabucicu. Sto se toga tice resenja nema (ko je rekao 3D displeji :p) a ne verujem bas ni da je igranje na TFTu zdravo, s obzirom na odziv...

Zato neko kao ja drzi monitor pored prozora, tako da mogu cesto da pogledam na daljinu.... jer to pozitivno utice na oci za vreme rada.... :cool: bar su tako rekli strucnjaci :)

nIce Cream je napisao(la):
Zato neko kao ja drzi monitor pored prozora, tako da mogu cesto da pogledam na daljinu.... jer to pozitivno utice na oci za vreme rada.... :cool: bar su tako rekli strucnjaci :)

Da, to je odlicna stvar, ali seti se ponekad da pogledas kroz taj prozor, a ne samo u monitor :D Meni je monitor tacno ispred prozora, ali sam nabio zavesu tako da se nista ne vidi kroz njega :(

Geek_master je napisao(la):
Da, to je odlicna stvar, ali seti se ponekad da pogledas kroz taj prozor, a ne samo u monitor :D Meni je monitor tacno ispred prozora, ali sam nabio zavesu tako da se nista ne vidi kroz njega :(

Pogledam veoma cesto!!! oko 6 godina se zahebavam sa racunarima... promenio sam 4 monitora.... a oci su mi jos uvek potpuno ocuvane (da kucnem u drvo) :p

Nazad
Vrh Dno