Šta je novo?

Pomoc oko izbora klime - prostor od 40m2

krlenjuska

Poštovan
Učlanjen(a)
02.06.2016
Poena
80
Potreban mi je savet za izbor klime. Na slici vidite raspored. Do sada sam grejao ovaj deo kuce sa 2 Vox klime i to je radilo donekle zadovoljavajuce do -2 otprilike. Kuca je bila samo delimicno izolovana. Sada je odradjena komplet nova pvc stolarija i izolacija 10cm stiropora.
Klima 3 greje te 2 prostorije desno i ona radi sasvim dobro za taj prostor od oko 20m2.
Mesto gde je klima 1 je zauzimala neka stara samsungova on-of koja je sluzila za hladjenje.
Klima 2 je grejala sobu od 11m2 i hodnik u kojoj se nalazi plus taj mali sobicak. Sve ukupno 23m2.
Soba od 16m2 se nije grejala i pregradjivao sam je stiroporom jer su vrata bila skinuta. Sve u svemu taj zid ka njoj je bio hladan.
Sada razmisljam da klimu 2 prebacim na mesto klime 1 i da je ostavim da sluzi za hladjenje.
Na mesto klime 2 bih stavio neku bolju koja ce bez problema zagrejati ovih sada 40m2.
Glupo mi je da ne grejem tu levo sobu sada kad je izolacija odradjena.
Vrv bih presao u tu sobu jer je veca pa bi ova od 11m2 ostala kao backup varijanta ali ranije nisam mogao zbog grejanja.
Da li ipak kupiti jos jednu pa ubaciti samo za tu sobu? Imam jos 1 klimu u jednom dogradjenom delu pa bi ova bila 4. za grejanje.
Budzet do nekih 60 maksimalno 70k.
Raspored klima.png

Zasto?
Midea
(ova uz vaucer izadje 70500, doduse bez dostave)
TCL

Ima i jeftinijih, u izolovanom bi trebalo da rade

Jedino ne znam sta ce tu 2 klime (1 i 2) i koja je treca koja greje 20m2?

Evo jos jedna Midea

Ima i Fujitsu za 75000

Klima na mestu broj 1 je bila stara on of koja je sluzila za hladjenje samo. Odlicna pozicija pa hladi celu kucu. Sad razmisljam da ipak ugradim u ovu sobu od 16 jednu klimu a da na mesto klime 1 postavim postojecu vox i da je koristim i za hladjenje i za grejanje. Mesto gde je klima 2 ne bih koristio. Ta soba od 16 je inace moja soba u koju planiram da se vratim ali renoviram kucu iz delova pa je sve ovo do sada bila improvizacija.

Hladjenje je lakse zato sto vazduh ide dole, za grejanje ce biti problema sa pozicije klime 1. A koji model je klima 3?

Isto vox 12 i ona je grejala ok taj prostor desno. Sad ce jos lakse kad je izolacija odradjena.

Ne znam bas da li bi IJL18 i Clivia pokrile tih 40m2, bolje da ides na Teslu TCL, ona je i najteza i najefikasnija, ima i wifi i grejac tacne. Onda Midea, Breezeless pa ove MSAFCU-18HRFN8, od kojih je Bosch za 500e verovatno najbolja kupovina.

Ovaj Boš je kanta

Izvinjavam se svima na trudu ali definitivno sam resio da kupim jos jednu klimu za tu sobu od 16m2. Vox-a montiram na mesto gde je bila klima 1. Jos da se odlucim sta cu uzeti i gotovo. Resio sam da klimu uzmem na rate u jednoj prodavnici ovde kod mene pa sam ogranicen na 6-7 modela koji su u ponudi. Nadam se da mi potrosnja nece biti prevelika. Valjda ce izolacija doprineti toliko.
Ima gree pular 12 ali negde sam procitao da lose modulira (ili ne modulira uopste) za ovolike prostore.
Imam u ponudi sledece modele:

Tesla TM36AF21
Tesla TA36FFCL
Tesla TA36QQAT
Gree Pular
Gree Clivia
Hisense comfort
Vox IJL 12
Vox IFX 12

O tesla klimama ne znam apsolutno nista - bar za ove modele nisam nista nasao. Gree koliko vidim ima problem sa modulacijom - ne znam da li oba modela imaju taj problem.
Hisense sam cuo za defrost problem - ne znam da li je na ovom modelu.
IJL 12 mi deluje vizuelno slicna kao IVA5 - bar unutrasnja jedinica. Tezina SJ je ista kao IVA5 ali nisam siguran da li imaju slicnosti.
IFX 12 vidim da je jako slaba bar tako pisu neki korisnici.

Ako mislis sa 2 klime zagrejes svih 40m2 to nema sanse, ako ostavljas 2 a dodajes novu za tih 16m2 onda TA36QQAT ili IJL12, imaju iste SJ samo Tesla ima 0.5kg laksu i 3cm kracu UJ (obe su AUX, Tesla je Q-Smart serija, Vox J-Smart). Za Teslu pise da je minimum 300W na grejanju, valjda je tako i na Vox.
Ovaj Boš je kanta
Kako si dosao do tog zakljucka? To je Midea MSAFCU-18HRFN8 (kao i Hyundai) i neznatno se razlikuje od Breezeless i Oasis modela.

Ako mislis sa 2 klime zagrejes svih 40m2 to nema sanse, ako ostavljas 2 a dodajes novu za tih 16m2 onda TA36QQAT ili IJL12, imaju iste SJ samo Tesla ima 0.5kg laksu i 3cm kracu UJ (obe su AUX, Tesla je Q-Smart serija, Vox J-Smart). Za Teslu pise da je minimum 300W na grejanju, valjda je tako i na Vox.

Kako si dosao do tog zakljucka? To je Midea MSAFCU-18HRFN8 (kao i Hyundai) i neznatno se razlikuje od Breezeless i Oasis modela.
Hvala za pojasnjenje u vezi Tesle. Trebalo bi da je tisa od Vox-a pa ce vrv to presuditi. Po mojim prethodnim iskustvima trebalo bi da budu dovoljne - bar za vecinu zimskih dana. Kazem Vox mi je grejao ovih 20m2 bez izolacije i radio je ok dok spoljna temp nije konstantno u minusu. Valjda izolacija i pvc stolarija prave neku razliku.

Nisi jasan, ako imas 2 Voxa i jedan ostavljas na poziciji 3 a drugi premestas na poziciju 1 i jos dodajes novu klimu u sobu od 16m2 onda ok. Ako mislis da sa pozicije 3 premestis Vox na 1 i da ta jedna greje sve osim sobe od 16m2 to nema sanse.

Ne ne klimu na poziciji 3 ne diram. Ona ce i dalje grejati taj isti prostor. Klimu sa pozicije 2 premestam na poziciju 1. Dodajem jos jednu u sobu levo od 16m2 i to je to. Oko 60m2 - 3 klime. Trebalo bi da radi dobro.

Vox IJL18 ima da upali 40kvm, a ne dal moze da zagreje. Jedino sto joj je prva brzina jaca, kao da nema prvu brzinu vec odmah druga. Za prostor od 40 kvm ako je izjedna kazem, upalice ga. Ima wi-fi, grejac SJ, odlicne defroste

Definiivno ugradjujem 12-ku u sobu od 16m2 tako da odustajem od grejanja sa 18-kom. Vec je i rupa izbusena samo jos da kupim klimu :D
Na rate uzimam u jednoj lokalnoj prodavnici i opcije su mi one koje sam napisao u postu #12.

TCL TAC-12CHSD/TPG31I3AH​

Ako se ne varam ti si bas ovu spominjao negde i uporedjivao sa Aeri. Ako uspem da nadjem cekove mozda i ovo dodje kao opcija.

Pretpostavljam da znaš da tu TCL (TCL TAC-12CHSD/TPG31I3AH) možeš naći trenutno u par prodavnica za 36 crvene? Ja je imam od skoro i mislim da za taj novac nemaš nekih boljih izbora.
Sad dal ta cena važi i za rate ne znam, ne verujem.

Kupio Tesla TA36QQAT. Nisam uspeo da resim placanje da bih kupio ovu TCL. Hvala svima na pomoci.

Vrh Dno