Šta je novo?

Pomoc oko izbora i kupovine konfiguracije.....

acca

Čuven
Učlanjen(a)
25.01.2002
Poena
619
Vec sam pokrenuo thread oko kupovine racunara na rate.... Nasao sam na par mesta povoljne uslove placanja, ali se sada javlja nov problem - Sta izabrati?
Budzet je ogranicen, max do nekih 550/600 eura. (budzet je malo veci, ali s' obzirom da uzimam na cekove i da je kamata oko 15 % ovo je nesto maximalno). Na nekim mestima sam nalazio vec gotove , sklopljene konfiguracije, ali sam ovde na forumu procitao da neke komponente iz tih konfiguracija i nisu bas nesto najsrecnije resenje (konkretno Asusove ploce za AMD procesore). Mada kod vecine dilera konfiguracije su jako, jako slicne.
Opet sa druge strane na nekim mestim imam mogucnost da sam izaberem komponente.... Nesto sam malo gledao po forumu, s' obzirom da ce racunar biti baziran na AMD procesoru preporucuju se Epox (8RDA+ i ABIT NF7 ploce). Ako ima neko bolje resenje recite...
Uzeo bih 19" monitor (Lite On ili Samsung - dakle iz klase jeftinijih)
kao sto sam rekao AMD procesor (vidim da ima Thunderbird i Barton, koji je i bolji. U cemu je prednost Bartona, koja mu je cena i da li se uklapa u moj budzet?)
Combo uredjaj (koji? puno hvaljeni su Lite On i Lg)
Znaci ostaje jos HDD , graficka i memorija (dobro i ono ostalo bez cega jedna konfiguracija nemoze).
zvucnici nisu potrebni, zadrazu ove moje

Da li je uopste moguce ovako nesto uklopiti? Slusam vas konstruktivne predloge. Naravno moze i neka ponuda (iskljucivo novih konfiguracija) na PM.

Pozdrav!!!

Abit NF7S
Barton 2500+ box (otkljuchan)
DDR 400 PQI ili Corsair VR
120 GB 8 MB PATA Hitachi ili WD
9600XT Club 3D, HIS, ili Saphire
Conexant 56k hardverski
Toshiba DVD ROM
Pioneer 107D DVD RW
Samsung 957MB
ostalo malo na search pa cesh naci
Poz.

Evo i moj predlog:
Barton 2500+(tesko ces naci otkljucanog)
NF7S
512 ddr400 Kingston VS Corsair VR ili PQI
asus 5900GE,fx5900xt ili 9800se mod u pro
120Gb hard samsung,western digital
LG Combo

Poslednja izmena:
Sto se tice ploce ja bi uzeo NF7-S (ili bez S) zavisno da li ti te stvarcice koje ti pruza S trebaju a to su: SATA kontroler, FireWire, SoundStorm ako nisma nista zaboravio to je to. Ako ti ove prve dve stvari ne trebaju a vec imas LIVE! onda uzmi NF7 i ustedi 10-15 evrica. Sto se tice CPU razlika izmedju t-bread i bartona je u dodatnih 256kb l2 kesa koje ima vise barton od t-breada, tbread ces naci do 2400+ a barton su ti od 2500+ pa na vise, stime sto 2600+ postoji i t-bread.[Palomino,t-bread A, t-bread B, Barton su sve nazivi jezgra Athlon XP procesora], sto se tice memorije uzimaj obavezno dva identicna modula zato sto ti ploca podrzava dual memory channel naravno neka budu na 400Mhz tako da ces moci ako se resis kasnije i da o/c masinu.HDD ako ti daju na WD 3 godine (koliko bi trebali) ako ti na bilo koji hdd daju vecu garanciju od godinu dana verovatno ti je onda to i najbolje resenje za hdd, a ako ne onda verovatno maxtor, nebi bilo lose da uzmes sa 8mb cache-a.Sto se tice monitora ja bi se najvise isprsio za njega jel ipak oci su najvaznije recimo 959NF samsung je moj favorit ja ga imam i prezadovoljan sam.Combo bi po meni bio lite-on od ova dva jer LG combo bar iz mog iskustva se i niej pokazao bas previse pouzdan (mozda gresim).Grafika biraj markiranu da bi imao lepsu (bolju) 2d sliku a sto mozes jaci model to uzimaj jaci, Ati ili Nvidia to je vec stvar ukusa nesto kao mercedes ili BMW a svako ce da tvrdi da je njegovo bolje od protivnickog.

Ja bih ti dao samo jednu preporuku oko graficke karte. Ja inace gotivim ATI , a ne nVIDIA graficke , ali evo ti saveta ja bih uze 9600PRO 128MB Saphire nikako XT zato sti se PRO overklokuje bez ikakvih problema i radi kao XT.(iste su) ,ako se ipak odlucis za nVIDIju onda uzmi MSI FX5900 SP koja je svakako fino resenje...

Ja bih sa tim parama uzeo Chieftec kuciste , 8RDA+, polovnog XP1700+ (super ako je DLTC), i polovnu graficku kartu 9700 ili 9800, i probao da nadjem 512MB rama DDR 400, ili Kingston VR333, posto ne bih ocekivao prevelik overclock.
Na1,9G (9x210) sa npr Radeonom 9700 , to radi odlicno.
HD 80GB, i LG combo, sa Samsungom 957P
Abit NF7-S je po meni bolja ploca za overklok, ali zahtva i vrhunsku okolinu (dobro kuciste pre svega), a 8RDA ima odlican zvuk, Barton ces tesko naci otkljucan, pa ti treba i skuplji kuler, sto sve utice na "probijanje" fonda, a onda pravis kompromis na najskupljoj komponenti, tj grafickoj karti, koja je po meni najvaznija za igranje i graficke performanse.

Hvala svima na odgovorima! Mada, moze se reci da je vec kasno, odabrao sam komponente za konfiguraciju, ostaje samo da se sve to sklopi i da je preuzmem. Postovao sam pitanje jos pre par dana, ali nije bilo nikakvih odgovora i saveta, pa sam morao nesto onako sam da smislim i odlucim.
Evo za sta sam se odlucio (ako neko ima neki savet sta je trebalo, a sta ne neka kaze, ali vec je kasno - sve je dogovoreno oko kompa)
Znaci ovako:
EPOX 8RDA+
AMD XP 2500+, BARTON BOX
2 x DDR 256MB 400Mhz PQI
FDD 1.44MB 3.5"
Maxtor 80GB, 7200rpm
COMBO Sony (Lite-on)
Asus ATI Radeon 9200 128MB Club 3D
modem (conexant ili intel)
CHIEFTEC D-G01-W-D-U (naknadno sam se odlucio za drugo kuciste, ali nisam siguran koje bese, ali tu je negde sto se kvaliteta tice)
Samsung SyncMaster 957P
tastatura A4-tech
mis opticki A4- tech
na to dolaze jos moji sadasnji zvucnici Logitech Z-340.

Pozdrav!!!

Ma skroz je ok konfiguracija

Jeste konfiguracija ok,ali ako se izuzme graficka jer sa sa tom nece bas naigrati,ali ako mu to nije ni namera onda nemam zamerke.

pa ono u cenu kofiguracije od 550-600 evra koliko je on rekao tesko da bi se mogla da zbudji bolje kartica a da ostale stvari ostanu na nivou ovako je dobio dobru, zaista dobru konfiguraciju gde ce veliku vecinu igara moci da igra ako ne i sve dobro ne u nekim visokim rezolucaijama i sa svim detaljima ali ce opet moci da se sigra, a kada bude dosao do jos para i ako oseti potrebu za jacom grafikom lakse je samo nju promeniti nego da je sve ostalo ubogaljio a stavio graficku od 200+ evra (ko neki sto imaju mobilne cpu i monitor {pardon rengen} od 14")

acca je napisao(la):
Asus ATI Radeon 9200 128MB Club 3D
modem (conexant ili intel)
Samsung SyncMaster 957P
Za te pare bolje uzmi 9600SE
Conexant obavezno
Od monitora ovog ranga imash bolji model flat Hansol 920ED ili 930D ili Hyundai

2 kjgkreek:tako dobar procesor kao sto ja imam ti mozes samo da prizeljkujes,a moj klok da sanjas,a sto se tice monitora meni je sasvim dovoljan i nemoram da nosim naocare kao neki posle buljenja u ekran od 21 inca.
2 aca:9600SE je losiji izbor od 9200 128bit jer 9600SE ima samo 64-bit magistralu koja ga jako usporava i cini losijom od druge navedene kartice ;)

Evo priznajme sada nemogu da spavam sto je tvoj cpu bolji od mog, sta cu imam insomiju pa to ti je. Nego kazi mi molim te u kojoj rezoluciji teras igre sa tom tvojom zverskom masinom :) u 640 x 480 ili 320 x 240 ...

2 kjgkreek: Pa da ti je sve tako ,,svejedno,,ne bi ti mene prozivao oko procesora vec bih se hvalio kako imas bolji od mene,al sta ces kada nemas cime da se hvalis.Sto se tice druge stvari,ja i inace retko igram igre tako da me rezolucija uopste ne pogadja,a vidim da si ti toliki strucnjak za kompjutere tj.da ti je vrhunac svega igranje neke igre.Ja vise volim da stvaram pa da drugi to koriste nego da koristim nesto sto je drugi stvorio,ali i kada odigram neku igru bolje je i 800x600 very high nego kao kod nekih 1024x768 ultra low.

Poslednja izmena:
1. moj se ne povecava ko tvoj za 1000 3d markova, vec na neke druge stvari
2. komjuter mi nije jedina okupacija u zivotu ko tebi
3. moj komjuter je sasvim dovoljne jacine da sa njime mogu da zaradjujem novac
4. smaras
5. ako zelis da mi odgovoris vidi pod 4.

Ja cu tebi samo odgovoriti pod 1.Prvi si poceo da smaras i spamujes,a i mogao bi da naucis znacenje te reci kako bi se ponasao u skladu sa njom.

vrati se na pocetak pa citaj ko je prvi skrenuo sa teme.E i vrati se na tacku 4.

I vise ti necu odgovarati baltazare 13, pardon optimus prime

Nema sta da se vracam na pocetak,ti si me prvi prozvao za monitor,i ja sam normalno reagovao na to,a sto se tebe tice cini mi se da ti dobro stoji to sto se sada pravis blesav,a mozda se i nepravis uopste posto je to nekome u prirodi.Sto se tice one druge stvari,nemam stvarno komentara sem da mi je stvarno zao sto si ostao bez argumenata pa si poceo nisko da udaras(sto me i nesto necudi),a mozda se i ti pak divis baltazaru pa nemozes da mu nepomenes ime.Mislim da je pametno sto vise neces da odgovaras,jer je to bolja solucija kada nemas sta pametno da kazes.

P.S Neki ljudi su najpametniji kada spavaju.

Chill out people !

kjgkreek je napisao(la):
I vise ti necu odgovarati baltazare 13, pardon optimus prime

Sta se ovo desava sa vama ljudi ? Kako uspevate da se posvadjate tako lako svi ?! I to oko najglupljih stvari... :smash:

Baltazar 13.....sad ga pretera i ti... :d

:bottle:

Vrh Dno