Šta je novo?

Pomoc oko izbora graficke kartice

outlaw

Uzvišen
Učlanjen(a)
11.01.2002
Poena
2,525
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen™ 7 5700X w/ AMD Wraith Prism LED RGB Cooler
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk Max
RAM
16GB (2x8) DDR4 3200MHz A-DATA AX4U32008G16A-ST50 XPG
GPU
GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G
Storage
ADATA XPG SX8200 Pro NVMe SSD 512GB M.2 2280 PCIe & WD Red Plus WD40EFPX 4TB CMR
Zvuk
Creative Sound Blaster Z
PSU
BeQuiet Pure Power 12M 750W ATX 3.0
Kućište
NZXT H5 Flow w/ 4x Arctic P12 PWM PST A-RGB 0dB & 2x Arctic P14 PWM PST A-RGB 0dB circus
Monitor
Samsung SyncMaster 2443BW 24" 1920x1200
Miš & tastatura
Logitech G502 Hero & Logitech K740 Illuminated Keyboard
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S24 Ultra
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
GoPro HERO12 Black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Narode, treba mi pomoc za prijatelja, riknula mu je integrisana graficka...

Ovako, on se bavi montazom i izradom video spotova i animacija. Od programa najvise koristi 3D Studio Max i Adobe Premier After. Racunar je AMD Thunderbird 900 sa 256 SDRAM.

Znaci, koja bi graf. kartica bila najprikladnija da resi njegovu muku? Napominjem da je ogranicen sa budzetom (do 100E) tako da... E da, kartica mora da ima TV out zbog preview-a...

Bilo je Matroxa G550 nedavno da se kupe nove u Beogradu, cca 80€.

outlaw je napisao(la):
Ovako, on se bavi montazom i izradom video spotova i animacija. Od programa najvise koristi 3D Studio Max i Adobe Premier After.

ovo je interesantno covek se bavi montazom i izradom video spotova a koristio je integrisanu graficku

outlaw je napisao(la):
Narode, treba mi pomoc za prijatelja, riknula mu je integrisana graficka...

Ovako, on se bavi montazom i izradom video spotova i animacija. Od programa najvise koristi 3D Studio Max i Adobe Premier After. Racunar je AMD Thunderbird 900 sa 256 SDRAM.

Znaci, koja bi graf. kartica bila najprikladnija da resi njegovu muku? Napominjem da je ogranicen sa budzetom (do 100E) tako da... E da, kartica mora da ima TV out zbog preview-a...

Ako se ja putam tu bi dosao neki ati tipa R9000 ili mozda cak i 8500 LE ili full ako nadjes ali tesko... Posto se bavi covek 3d studio max-om treba ce mu nesto sto ce moci da odrenderuje tako nesto. :rolleyes:

raindog je napisao(la):
outlaw je napisao(la):
Ovako, on se bavi montazom i izradom video spotova i animacija. Od programa najvise koristi 3D Studio Max i Adobe Premier After.

ovo je interesantno covek se bavi montazom i izradom video spotova a koristio je integrisanu graficku

mozda mu je zato i vrisnula

jazza je napisao(la):
Ako se ja putam tu bi dosao neki ati tipa R9000 ili mozda cak i 8500 LE ili full ako nadjes ali tesko... Posto se bavi covek 3d studio max-om treba ce mu nesto sto ce moci da odrenderuje tako nesto. :rolleyes:

Pa nece valjda graficka da mu renda? Ja sam mislio da to radi CPU, ali ajde....
U svakom slucaju bez bar 512Mb memorije i sto brzeg procesora (2Ghz pa navise) nema ti rada u 3D Studio, bar ne onog koji ne lici na mucenje. Dobra graficka je pozeljna, barem da bi mogao da dobijes dobar porikaz (teksturisan) u viewportovima..

Graficka je potrebna za prikaz modela/scene u Viewport-ovima(opengl), a sto je cela stvar kompleksnija tj. velik br. poligona ,potreban je i brzi hardware za njen prikaz u zadovoljavajucem broju frejmova kako bi rad bio iole podnosljiv!!

Procesor kasnije renderuje sliku jednu po jednu sa AA i ostalim efektima, visoke preciznosti i kvaliteta!!

Ako je do sad radio sa integrisanom grafikom i bio zadovoljan mislim da ce mu neki GF2mx400/GTS/Titanium ,zavisi sta nadje, za male pare raditi posao korektno.

Pozdrav

alokiN je napisao(la):
Graficka je potrebna za prikaz modela/scene u Viewport-ovima(opengl), a sto je cela stvar kompleksnija tj. velik br. poligona ,potreban je i brzi hardware za njen prikaz u zadovoljavajucem broju frejmova kako bi rad bio iole podnosljiv!!

Procesor kasnije renderuje sliku jednu po jednu sa AA i ostalim efektima, visoke preciznosti i kvaliteta!!

Ako je do sad radio sa integrisanom grafikom i bio zadovoljan mislim da ce mu neki GF2mx400/GTS/Titanium ,zavisi sta nadje, za male pare raditi posao korektno.

Pozdrav

Apsolutno. Ali covek jeste nagovestio da ima "ogranicen" budzet. Za 100e moze kupiti sjajnu graficku, recimo 9000pro ili 8500LE; evetualno moze uzeti neki firmirani MX440 ili 460 pa uzeti jaci procesor...

Covek je pitao za graficku a ne sta mu sve ne valja u komp-u :))

ja sam dugo radio u max-u sa 900 mh i GeForce 2 mx koji ima da kupi za 30 E, i bio manje vise zadovoljan, sto ce da odsljaka posao ostalih 70 E u memoriju!

Vrh Dno