Šta je novo?

Hardver pomoc oko izbora b550 ploce

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

zule73

Slavan
Učlanjen(a)
08.08.2009
Poena
305
zanima me koje su po vama najkvalitetnije, najpouzdanije b550 ploce. do nek cene od 200 evra. nikako da se odlucim koju da uzmem
razmisljam o asus rog strix b550 A gaming, nekom aorusu b550pro. sta vi mislite? neki pljuju asrock kao jako losu plocu? ne planiram da nesto overklokujem. samo mi treba dobra i pouzdana ploca.

Ni mene ne zanima OC. Od b550 mogu da preporučim Asus Tuf i ASrock B550 Steel Legend. TUF sam ugradio dve, i jednu Steel Legend. Odlične su. Sve radi iz prve, a i vizuelno mi deluju kvalitetno . Drugari mi spominju Gigabyte b550 AORUS kao izuzetno dobru ploču. Ja lično ne volim da kupujem Gigabyte, zbog raznih revizija. To me nekako nervira. Zao mi je što se nisam sretao sa MSI. Kod mene je jedna b150 Mortur već sedam godina, a za to vreme je pretrperala razna budzenja :) NVME, CPU fan control, Connector Type C, a sada spremam i Wi Fi - Bluetooth. Glavnu ulogu kod kupovine je igrala i cena. Nisam hteo da mi drugari bacaju novac za nešto što im neće trebati. Kao što @PlotTvist napisa, ako ti nije problm novac može i neka X570. Mene nervira kod njih ventilator na čip setu. Razmisli za šta ćeš da je koristiš i koliko ti slotova treba. Da ne plaćaš besportebno neko šarenilo i razne tehnologije. Ostatak novca od ploče uloži u napajanje. To je osnova svakog kvalitenog računara.

Šta fali B550 pločama i šta to čini X570 boljim?

@zule73
Šta ti treba od konekcija? Po meni, to je sada glavni kriterijum za izbor ploče...
Koliko M.2 slotova ti treba? Koliko SATA portova? Front USB-C? WiFi? Takve stvari...
Recimo, Asus TUF B550 Plus (u ATX ili mATX varijanti, sa ili bez WiFI/BT) je dovoljan za gro korisnika. Više ljudi sa foruma je imaju i zadovoljni su, ima sve što bi zatrebalo standardnom korisniku sem front USB-C konektora, ali to je bitno samo ako kućište ima USB-C napred. Može da se nađe za 140-180€, zavisno od toga da li kupuješ kod nas ili preko KP, da li je ATX ili mATX, ima li WiFi ili ne...
Ako ti taj konektor baš treba, imaš recimo Gigabyte Aorus Elite V2 za 160€ kod nas, koji ima front USB-C ali ga zato nema pozadi. Ili za 200€ B550-F Strix koji je kompletniji.
Mada, za 200€ imaš i Gigabyte X570S Gaming X koji ima 1 više M.2 slot...

ASRock B550 Steel Legend (ATX verzija) je dobar ali drugi M.2 slot radi kao PCIe3 x2, što je glupo na ploči te cene. Ustvari, na gro ASRock B550 ploča drugi M.2 slot ima prepolovljen protok. Nije naročito bitno, za igre nema razlike, ali eto...

MSI ima dobre ploče, Mortar i Tomahawk su odlični. Manje USB portova no gorepomenuti, doduše...ali dobre ploče.

Kupio sam prvo sestri za 3900x, a nedavno i sebi za 5600 - GIGABYTE B550 AORUS ELITE V2. Mislim da je sad cena oko 160€ i nemam zamerki.
Hteo sam taj Asus B550 ali niko nije imao na stanju niti su mogli da naruče, tako da treba ti par modela i onda da kreneš u potragu.
Ni ja ne volim aktivno hlađenje na čipsetu, a izbor AM4 B550 ploča je sve slabiji

Kupio sam prvo sestri za 3900x, a nedavno i sebi za 5600 - GIGABYTE B550 AORUS ELITE V2. Mislim da je sad cena oko 160€ i nemam zamerki.
Hteo sam taj Asus B550 ali niko nije imao na stanju niti su mogli da naruče, tako da treba ti par modela i onda da kreneš u potragu.
Ni ja ne volim aktivno hlađenje na čipsetu, a izbor AM4 B550 ploča je sve slabiji
Ne cuje se ventilator na Tuf x570, ali uopste.

Samo jedno pitanje,da ne otvaram temu bzvze...sve te ploce AM4 koje imaju wifi i pozadi ulaz za 2 antene ili jednu tj kablove(posto sve dolaze sa 1 vecom antenom),da li bilo koja antena odgovara i moze da se koristi za prijem wifi signala ili ako je Asus,mora biti bas Asusov proizvod,AsRock,isto tako?Hvala...

Nazad
Vrh Dno