Šta je novo?

pomoc oko izbora antene za 10mW :(

centaur

Slavan
Učlanjen(a)
08.05.2005
Poena
319
Da li je moguce sa 10mW izlaza ostvariti konekciju na 1200m dobre opticke vidljivosti i nezagusenim etrom ?

Duzina kabla bi mogla da bude ako treba <1.5m

U pitanju je veza sa provajderom (brzina max 128K) a uredjaj na koji bi povezao antenu je USR 9108 (adsl wireless router).

Ako je moguce, molim preporuku za neku gotovu antenu (moze i predlog za samogradnju mada smo kratki sa vremenom ;) )

najbolja antena koju mozes kupiti ti je hyperlink hypergrid 24db. sa druge strane moze se napraviti bikvad sa dishom koji bi trebalo da ima jace pojacanje...
sto se tice hvatanja signala od provajdera tu ti ne mogu pomoci, i sumnjam da ti neko moze reci da li ce raditi ili ne. moraces da probas...
btw. da li usr 9108 ima klijent mod?

Pazari grid antenu od 24dB i radice ti, bar pretpostavljam. Mozda losiji pingovi ali nista dok ne proveris u praksi. Najbolje pozovi neku od firmi sa tehnickom podrskom (citaj vise iskustva) i pitaj za misljenje. Npr. www.netiks.co.yu

p.s.
Obavezno proveri za client mode, kao sto rece marsi...Mada sumnjam da ga ima.

Edit:
Koliko sam na brzinu pogledao, nema client mode sto se i pretpostavljalo za ADSL ruter. Znaci, moraces da ulazes dodatno u opremu.

Poslednja izmena:
npetar je napisao(la):
Koliko sam na brzinu pogledao, nema client mode sto se i pretpostavljalo za ADSL ruter. Znaci, moraces da ulazes dodatno u opremu.
Dobro si pogledao :wall:

Posto je taj ruter prijatelj namenio za privremeni pristup internet-u wireless-om (dok mu ne stigne adsl, a to ce nadamo se biti uskoro :) ), onda cu mu predloziti kupovinu nekog jednostavnijeg wireless uredjaja koji bi preko utp-a povezao na ovaj ruter i opet ostvario prvobitni cilj :)
Jedino sto ce morati da pored antene (koju je svakako planirao da kupi) kupi i neki ap.

Pretpostavljam da bi u tom slucaju (zavisno od ap-a) posao mogla da zavrsi i neka jednostavnija antena, mozda http://www.nst.co.yu/antena1.htm ??

Obzirom da nije neophodan g standard, koja je vasa preporuka - da jurim neki staaari 11Mbit AP ili 54Mbit neki jeftiniji ?

centaur je napisao(la):
onda cu mu predloziti kupovinu nekog jednostavnijeg wireless uredjaja koji bi preko utp-a povezao na ovaj ruter i opet ostvario prvobitni cilj :)

Opet imas problem. U pitanju je ADSL ruter. Znaci, ulaz mu je RJ-11 a ne RJ-45, tj. mislim da nema ethernet WAN vec samo ADSL. Proveri...

p.s.
4 ethernet porta (RJ-45) sluze za cliente.

EDIT:
http://www.usr.com/images/products/product.asp?prod=9108&image=back
Kao sto se "veoma lose vidi na slici", ulaz mu je ADSL, tj. nema mogucnosti za spajanje nekog drugog uredjaja...Ipak, proveri da ne bude da lupam gluposti.

Poslednja izmena:
npetar je napisao(la):
Kao sto se "veoma lose vidi na slici", ulaz mu je ADSL, tj. nema mogucnosti za spajanje nekog drugog uredjaja...Ipak, proveri da ne bude da lupam gluposti.
OK, hvala puno na ovim detaljima koje sam potpuno smetnuo sa uma :wall:

Ja cu proveriti sledecu varijantu (nadam se da mi je pretpostavka ispravna :))
Posto ja takodje imam takav adsl ruter (samo drugi model: 9106), pokusacu da na njega preko RJ-45 povezem ovaj drugi (9108) a na njega povezem komp :trust:

npetar je napisao(la):
Opet imas problem. U pitanju je ADSL ruter. Znaci, ulaz mu je RJ-11 a ne RJ-45, tj. mislim da nema ethernet WAN vec samo ADSL.
U pravu si, nema wan ulaz :(

Da li znas koji ruteri (po mogucstvu i wireless :)) imaju wan ulaz?
Za sada sam nasao tplink 642 i d-link 624 (i stariji 524).

Ima li ko iskustva za ovakvim ruterima ?

Ovaj 9108 adsl ruter je za sada neupotrebljiv, a sto je najgore izgleda da adsl nece biti u skorije vreme uvodjen u ostale gradove :(
Steta, za pare koje je dao za taj ruter mogao je kupiti ap sa klijent modom i jos jedan ap sa wan ulazom koji bi mu pretpostavljam kasnije mogao koristiti i za adsl :wall:

Pozdrav i hvala.

centaur je napisao(la):
Da li znas koji ruteri (po mogucstvu i wireless :)) imaju wan ulaz?
Za sada sam nasao tplink 642 i d-link 624 (i stariji 524).
Linksys wrt54g ima wan port.

Vrh Dno