Šta je novo?

Pomoc oko HDD

krcko78

Slavan
Učlanjen(a)
27.12.2008
Poena
304
Desila mi se, po mom misljenju, katastrofalna stvar!
Dakle: racunar nesto nije radio kako treba pa sam se odlučio za ponovnu instalaciju operativnog sistema windows xp (sp2)
sve je proslo manje vise uredno (formatiranje c particije, instalacija OS-a i da ne davim dalje...)
Kada se sistem podigao i kad sam instalirao drivere za maticnu plocu i ostalo (antivirus i to.....) antivirus mi je prijavio da je zarazena operativna memorija i da je neophodno ponovno instaliranje OS. Opet sam isao u boot i uz pomoc CD a za instalaciju pokrenuo ponovo cijeli proces. onda mi je setup prijavio da je verzija OS a koja je instalirana na D particiji sto nije tacno. D particija mi je bila nekih 112 GB i na njoj sam sacuvao sve dokumente od vaznosti tu mi je kompletan magistarski rad, gomila muzike videa i dokumenata.
Odjednom je SETUP prijavio da je D particija 39 GB i da je na njoj OS a C particija da je 112 gb i da je 33 GB zauzeto a ostalo slobodno. kada se zavrsila kompletna istalacija sistema u My computer sam najnormalnije pristupio particiji D koja ima 39 GB i na njoj je instalacija sistema. C particija na kojoj imam 33GB zauzetog prostora na kojoj su, nadam se, moji dokumenti ima neki problem jer mi se prilikom pokusaja pristupa njoj otvori prozor u kojem se pojavi lista programa za njeno pokretanje (internet explorer i te gluposti) Mozete li naslutiti u cemu je problem i da li cu uspjeti sacuvati podatke i kako. Magistarski mi se ne pise ponvo a i ostalo je vrlo bitno. MOLIM VAS POMOZITE!!!!!!!!:zgran:

S obzirom da ti je tu magistarski i da nemaš backup ja ne bih na tvom mestu tu ništa dirao nego našao nekog profesionalca za spasavanje podataka. Ulog je suviše veliki da bi se s tim igralo.

Desila mi se, po mom misljenju, katastrofalna stvar!
Dakle: racunar nesto nije radio kako treba pa sam se odlučio za ponovnu instalaciju operativnog sistema windows xp (sp2)
sve je proslo manje vise uredno (formatiranje c particije, instalacija OS-a i da ne davim dalje...)
Kada se sistem podigao i kad sam instalirao drivere za maticnu plocu i ostalo (antivirus i to.....) antivirus mi je prijavio da je zarazena operativna memorija i da je neophodno ponovno instaliranje OS. Opet sam isao u boot i uz pomoc CD a za instalaciju pokrenuo ponovo cijeli proces. onda mi je setup prijavio da je verzija OS a koja je instalirana na D particiji sto nije tacno. D particija mi je bila nekih 112 GB i na njoj sam sacuvao sve dokumente od vaznosti tu mi je kompletan magistarski rad, gomila muzike videa i dokumenata.
Odjednom je SETUP prijavio da je D particija 39 GB i da je na njoj OS a C particija da je 112 gb i da je 33 GB zauzeto a ostalo slobodno. kada se zavrsila kompletna istalacija sistema u My computer sam najnormalnije pristupio particiji D koja ima 39 GB i na njoj je instalacija sistema. C particija na kojoj imam 33GB zauzetog prostora na kojoj su, nadam se, moji dokumenti ima neki problem jer mi se prilikom pokusaja pristupa njoj otvori prozor u kojem se pojavi lista programa za njeno pokretanje (internet explorer i te gluposti) Mozete li naslutiti u cemu je problem i da li cu uspjeti sacuvati podatke i kako. Magistarski mi se ne pise ponvo a i ostalo je vrlo bitno. MOLIM VAS POMOZITE!!!!!!!!:zgran:
Skini hard disk i odnesi ga kod nekog drugara i zakaci na njegov komp,prebaci sve podatke kod njega i onda formatiraj tvoj ceo hard. Posle se zezas koliko hoces :d Osim ako nisi pobrisao sve. Ako jesi uradi kao sto covek kaze gore.

Poslednja izmena:
Samo nam jos reci da nemas backup magistarskog narezan na dvd, snimljen na fles i slicno....

Sto bre plasite coveka :d
Pokreni ovaj program koji sam postavio odaberi particiju koju hoces da sredis i klikni fix, zatim idi log out i uloguj se ponovo, i javi sta si uradio.
Pozz :wave:

Prilozi

• FixDrive.rar
    14.2 KB · Pregleda: 65
Skini hard disk i odnesi ga kod nekog drugara i zakaci na njegov komp,prebaci sve podatke kod njega i onda formatiraj tvoj ceo hard. Posle se zezas koliko hoces :d Osim ako nisi pobrisao sve. Ako jesi uradi kao sto covek kaze gore.

Mislim da je ovo dobro resenje.

sto rece owerburn, resenje je u software-u koji je postavio. medjutim, "resenje" treba shvatiti uslovno, jer ces nakon primene prilozenog programa, sasvim normalno pristupiti particiji C i spasiti magistarski rad, a i ostale potrebne fajlove (na flash, dvd i sl.).

medjutim, nakon toga bi bilo dobro da ponovis instalaciju win-a i tom prilikom, u toku instalacije, najpre izbrises sve particije, a onda naredis da se formira jedna, kako bi nakon instalacije win bio tamo gde i prilici, na particiji c. to sada, u ovoj tvojoj situaciji, vise ne mozes da izvedes. naime, doslo je do problema u pogledu tretiranja primarne/logicke particije hdd-a. bilo je reci na bench-u o tome, ucestvovao sam u temi, ali ne mogu sad da je nadjem.

Poslednja izmena:
ok, ako ne uspe svi po jedan deo da prekucate...
sto manje cackanja , nosi bar nekom drugaru koji malko bolje barata...ili potrazi
nekog ko se samo time bavi...

Nema potrebe za time jasam povratio particiju pre 2 meseca i nisam imao problema, ali ako su ti se pomesale particije onda bi i mogao.

BTW meni je F- sistemska , C- fajlovi, D-DVD drive :D stvarno neznam kako sam ovo uspeo da ovako pomesam :p nesto sam zeznuo kada sam instalirao linux :S::smash:

ok, ako ne uspe svi po jedan deo da prekucate...
sto manje cackanja , nosi bar nekom drugaru koji malko bolje barata...ili potrazi
nekog ko se samo time bavi...

Ako nesto upropasti sa ovim programom ( a nece ) evo javno obecavam da cu da preuzmem odgovornost da coveku napisem magistarski :type:

mislim da ima sanse da sve fajlove vratis mada iz ovog teksta ne mogu da zakljucim sta se zapravo deislo.

- Ako je ta bitna particija formatirana (samo formatira) fajlovi mogu da se vrate. Moguce da ne moze da se vrati struktura direktorijuma ali sami fajlovi bi trebalo da mogu

- Problem bi mogao da bude ako su novi fajlovi prepisani preko mesta na kome su bili zapisani fajlovi ranije

bitno je da se taj disk ne korist, da se odnes na neku drugu masinu i da se pusti neki od programa tima recover my files, easy recovery, r-studio recovery, get data back ili koji vec.
Ceo proces moze da potraje poprilicno, nekad jedan program ne odradio posao, drugi odradi.

Ja sam pre par godina ghost-ovao particiju preko pogresnog diska, fat32 preko NTFS-a i to preko particije koja mi je bila ultra-bitna. Nisam spavao 3 dana ali sam vratio 90% fajlova u sve sto mi je bilo bitno...bilo je tu malo i srecnih okolnosti...

znaci: trebalo bi da moze, ne postoje garancije ali u svakom slucaju treba biti uporan i istrajan i ako imas nekoga drugara koji je upucen u te stvari - neka ti pomogne

hvala ti puno! pokusacu ovo da uradim sutra. Danas nekako nemam hrabrosti. Mislim da cu da polusim ako ne uspem da sacuvam barem magistarski i sve vezano za njega. Zamisli da sad moram ponovo da pisem nesto sto sam radio godinu i po. znaci da postupim kako si mi rekao sa ovim programcicem? Hvala lepo!

zdravo Xaver! Ovo tvoje ime me podseca na srednje ime Mocartovog sina. :) Pokusacu da uradim sve sto si mi rekao. Predlazes da odnesem hard disk na drugi racunar i da uz pomoc KOJEG programa uradim ovo sto si napisao?

Krcko78,ako nisi siguran sta radis,moj ti je savjet da se ne igras.. ipak je godinu i po dana rada na magistarskom u pitanju... bolje nadji nekog ko se bas razumije u to.
postoje neke firme u BG-u koliko znam koje se bave tim... medjutim mislim da je i cjena usluga dobra,hocu reci visoka. ako ne uspijes sam ili ne nadjes nikog da ti to uradi,evo ti linkove od tih firmi,pa kontaktiraj i vidi sta i kako...
http://www.datasolutions.rs/srp/default.htm
http://www.datarecovery.rs/?gclid=CJCj2pHo4ZcCFcsa3godrFOJCQ

Poslednja izmena:
Predlazes da odnesem hard disk na drugi racunar i da uz pomoc KOJEG programa uradim ovo sto si napisao?

RecoverMyFiles
Easy Recovery
R-Studio Recovery
Get Data Back
Active@ File Recovery

ima ih jos. Mozda neki program i ne nadje fajlove, probaj sa sledecim...zato sam i rekao da ume da potraje.

Ti programi ne zarezuju ni particije ni file systeme, imaju algoritme i traze svaki zapis koji bi mogao da bude fajl. Ako je fizicko mesto gde je upisan bitan podatak SAMO formatirano, to znaci da je samo zaglavlje fajla obrisano, dok je fajl i dalje citav i neki od program ce ga naci. Bitno je da nema novih unosa na hdd jer je nakon formatiranja to mesto na kome je nekad bio fajl sad predvidjeno za novi unos podataka. Ako se to desi, mozes da se pozdravs sa fajlom.

P.S>
da "xaver" jeste ime mocartovog sina, takodje i ime junaka iz neke knjige milana kundere (knjiga nije nista specijalno) ali mi je ostalo u uvetu jer je neobicno

Poslednja izmena:
e rasprichaste se ko blesavi, a u pitanju je dobro poznati virus.

pokushaj desni klik na particiju koju hoces da otvoris, pa na Explore.

a taj disk nemoj prikljucivati na drugi komp, ako taj komp nema update-ovan i ukljucen antivirus,
jer ti je na obe particije napravljen mali hidden batch fajl koji se automatski pokrece pri kliku
na ikonicu particije i zato ti iskace ona glupost.

ako uspes da otvoris onako kako sam ti rekao (DESNI klik pa opcija EXPLORE), extra.

ako ne, javi da reshimo nekako drugachije.

u svakom slucaju, pomenuti virus je tu, kao i na svim flash diskovima koje si u medjuvremenu kacio na taj racunar...
a podaci tipa dokumenata bi trebalo da su netaknuti.

p.s. ova tema nije za rubriku "hard diskovi", u pitanju je virus, ali dobro, to covek nije znao na pocetku.

Poslednja izmena:
e rasprichaste se ko blesavi, a u pitanju je dobro poznati virus.

pokushaj desni klik na particiju koju hoces da otvoris, pa na Explore.

a taj disk nemoj prikljucivati na drugi komp, ako taj komp nema update-ovan i ukljucen antivirus,
jer ti je na obe particije napravljen mali hidden batch fajl koji se automatski pokrece pri kliku
na ikonicu particije i zato ti iskace ona glupost.

ako uspes da otvoris onako kako sam ti rekao (DESNI klik pa opcija EXPLORE), extra.

ako ne, javi da reshimo nekako drugachije.

u svakom slucaju, pomenuti virus je tu, kao i na svim flash diskovima koje si u medjuvremenu kacio na taj racunar...
a podaci tipa dokumenata bi trebalo da su netaknuti.

p.s. ova tema nije za rubriku "hard diskovi", u pitanju je virus, ali dobro, to covek nije znao na pocetku.

AAAAAAAAAAAAA, jao ladno jeste to. Imao sam ja ovaj ^ problem, ali mi ga je cini AVG Free Edition ili Spyware Terminator ubio :banana:.
Krcko, iskreno se nadam da ti je ovo gore problem, jer nece biti nikakvih posledica po fajlove.
I ***eeeeeee, radi backup, ja za radove sto radim na mesecnom nivou, cuvam na 3 mesta :D, i na flashu.

Ne zezaj se nego odnesi kod nekog "iskusnog" da ti sredi. Verovatno imas neki virus.
Sam ne eksperimentisi... jer moze da bude zbogom maturski. :wall:

ne kosta ga nista da proba ovo shto sam mu rekao, moze samo da mu ustedi brdo para koliko bi ga koshtalo "spashavanje podataka" iako ovaj sluchaj, rekao bih, nema veze sa spashavanjem podataka... naravno mozda i greshim.

Poslednja izmena:
Sto bre ovoliko idete u krajnost i plasite coveka :trust:

@ The Spinner
Tebi je virus ( kao i meni ) napravio taj problem, ali vidis da se to coveku desilo prilikom instalacije windowsa, pomesale su mu se particije, ali NIJE formatirao disk...

@ krcko78
Sredi to sa ovim programom sto sam ti dao, i posle nadji skriveni fajl nesto kao autorun.exe ili tako nesto sad se nesecam ( ovaj fajl imas samo ako je u pitanju virus kao sto kaze The Spinner ) i obrisi ga, malo ces da se pomucis, posto taj fajl stalno pravi jedan programcic koji se nalazi u windows/system32... kada njega obrises resio si problem.

BTW meni je taj problem napravio i neki bolesni virus koi koji stalno otvara i zatvara dvd rom ( potpuno je vezopasan ( sem sto napravi ovakav problem sa particijom ) i vrlo zanimljiv :) ), ako neko hoce mogu da ga posaljem imam ga na disku .exe file :p

Krcko78,ako nisi siguran sta radis,moj ti je savjet da se ne igras.. ipak je godinu i po dana rada na magistarskom u pitanju... bolje nadji nekog ko se bas razumije u to.
postoje neke firme u BG-u koliko znam koje se bave tim... medjutim mislim da je i cjena usluga dobra,hocu reci visoka. ako ne uspijes sam ili ne nadjes nikog da ti to uradi,evo ti linkove od tih firmi,pa kontaktiraj i vidi sta i kako...

ne tim redom :wave:

ili recimo http://www.spasavanjepodataka.rs :banana:

Poslednja izmena:

Upravo tim redom ;)

strashno je u shta se pretvara ovaj deo foruma, samo da se izvacari za pare, a ne da se pomogne...

strashno je u shta se pretvara ovaj deo foruma, samo da se izvacari za pare, a ne da se pomogne...

uvek se nadje neko da kritikuje...
ti lepo idi kod coveka i uradi mu to ili nek on dodje kod tebe...
pa sve mu je recheno koliko treba jos da se kaze.
Lepo kazi coveku da ti da pristup odradi remote i pomozi.

ma duksa, pogreshno si me razumeo, ne radi se o tome, nego ako vec neko napishe shta konkretno da se uradi, onda mi nisu jasni ljudi koji, pre nego sto stigne odgovor, daju savete tipa nemoj da se igras nosi ovde nosi onde,
posebno ako ono shto je recheno ne moze ugroziti trenutno stanje diska (sa chim ces se sigurno sloziti).

ja ne kritikujem i prvi sam koji se slaze sa tobom, da kada je ugrozen "integritet" podataka, bilo logickom bilo "fizickom" greskom, disk treba odneti u specijalizovane servise, kao help-disc, data solutions, itd, a ne chachkati i primenjivati mnoge "vanpametske" voodoo metode koje su se kao saveti pojavljivali i ovde.

...ako ne uspijes sam ili ne nadjes nikog da ti to uradi,evo ti linkove od tih firmi,pa kontaktiraj i vidi sta i kako...

The Spinner, ja sam napisao covjeku da AKO se ne snadje sam ili ne nadje nekog da mu pomogne, onda da nosi u servis. a servis mu do mog posta niko nije predlozio, zato sam stavio i to kao soluciju, posto mozda covjek nije znao da postoje takvi servisi... nismo svi bas toliko napredni korisnici i neko ne moze da se snadje u odredjenim programima. recimo ja licno nisam nikada imao ovakav slucaj, pa nemam iskustva, ali da mi se desi i da imam jako bitne podatke, vjeruj mi da se ne bih smio igrati... prije jedno godinu mi je prijatelj radio na magistarskom i znam koliko je covjek truda, rada i zivaca ulozio, *** to nema cjenu, da recimo taj rad bude na neki nacin ugrozen. tako da krcko, shvatam te otprilike na kojim si mukama, a s druge strane mi nije jasno kako si mogao tako bitnu stvar drzati na hardu na kojem je eto bilo i virusa kako kazes,tj. jos uvjek ih ima... al ajd sad, bila mu ga stvar, vidi da se nekako to spasi.

Eto iscimaste coveka za dzabe a sve sam mu dao na tacni, uz 30 sec posla :smoke:
@krcko78
chestitam ;)
pozz:type:

Nazad
Vrh Dno