Šta je novo?

pomoc oko hard

chmi

Slavan
Učlanjen(a)
29.05.2004
Poena
304
Kupio sam polovan disk maxtor 160gb(ata 133) i upario ga sa plocom MSI 845PE max. Ona podrzava ata100. Problem je sto mi windows xp SP2 vidi samo oko 130gb. Napravio sam particije od 40, 40 i 50 gb i imam jos 8mb neparticionisanog prostora. Prilikom dizanja racunara BIOS mi prijavljuje da SMART check je BAD. Da li je disk ispravan ili treba nesto da uradim? Nije mi do tih 30GB nego da mi podaci ne odu etar :crash:

ako je smart- bad - verovatno je disk neispravan
ima bad sektora......

Kapacitet HDD-a nije u celosti detektovan zbog limita od 137GB. Za info, http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=53429.
Problem sa SMART statusom moze biti uzrokovan nekompatibilnoscu IDE kontrolera i samog HDD-a, ili problemom sa IDE kabelom. Potreban je 80-pinski IDE kabel, ako ga vec nemas.
Testiraj HDD sa PowerMax dijagnostickim programom, kako bi utvrdio postoje li bad sectors.
Ako si u mogucnosti, backup-uj podatke, radi svake eventualije.

Instalirao sam podrsku za diskove vece od 137gb. Disk sam stavio umesto maxtora od 80gb na kome mi se nalazi sav bekap. I dalje imam ove tri particije (40, 40 i 50 gb).

Gde to vidis te tri particije?
(pogledaj u My Computer, desni klik na MANAGE, pa Disk Management kako izgleda hdd? koliko ima particija?)

Problem sa particijama je resen. Bio sam u velikoj brzini pa sam zaboravio da proverim neparticionisani prostor. Da li su isti kablovi za ATA100 i ATA133? Mozda je to problem za SMART jer disk nema BAD sektora

Vrh Dno