Šta je novo?

Pomoc oko dodavanja RAM-a

Vlaka

Cenjen
Učlanjen(a)
27.12.2010
Poena
154
Na dole navedenoj MBO ima 1GB ddr2 RAM NCP Platinum PC2-6400 cl5 za koju ne znam da li je na 800MHz.Danas sam probao da prosirim RAM sa 1GB ddr2 800 DIMM Transend ali i dalje pokazuje da ima 760MB RAM-a(ovo ostalo do1024 valjda zauzima integrisana graficka).Kada ih posebno ubacim ista situacija(ispravne obe i ispravni slotovi).
Da li je problem sto su mozda razlicite brzine?Ovo bih trebao da resim do sutra jer treba da se instalira softver Panthenon kome treba 2GB RAM-a.
Moze li se naci 2x2GB RAM-a za ovu plocu?

Maticna:Gigabyte GA-945GCMX-S2 fsb1066
Supports dual channel DDR II 667/533 DIMM

Iako je memorija na 800Mhz, to bi trebalo a radi tj. ploca ce spustiti frekvenciju na svoj maksimum. Ako si siguran da si dobro ubacio RAM u slot, mozda da probas da update-ujes BIOS na ploci. Ta ploca podrzava do 4GB RAM-a, sto znaci 2x2GB ali tesko ces naci ispod 800MHz novo.

Za 1GB ddr2 RAM NCP Platinum PC2-6400 cl5 nisam siguran da radi na 800MHz!Da li ti znas?
Hvala u svakom slucaju.

Sto se tice update Biosa-nisam do sada radio nesto slicno tako da se boijm da ne napravim neku *******ciju i ostanem bez ploce.Jedino da me uvedes od A do Š u proceduru....

Imam 32-bitni OS.Ova prva ponuda je OK ali prvo moram resiti gore navedeni problem a RAM-om od 2x1GB.
Hvala na linkovima.

Moras da instaliras 64-bitnu verziju da bi koristio 4gb rama,32 biti prepoznaje do 3 gb.
Ako imas integrisanu karticu ona ti uzima memoriju,pa ti stoji tih 750mb,ubaci neku graficku pa ce ti vrtiti.
u biosu ti je verovatno podeseno za video memoriju na auto ili 1024mb,promeni na 512

Poslednja izmena:
Nedavno su u servisu ubacili Graficku karticu.Probacu da li je ovo u biosu odradjeno kao sto si naveo.Sta da radim sa RAM-om?Dovoljno bi mi bilo za sad ovih 2x1GB samo da ih uparim!Kasnije mozda probam sa 2x1GB istog proizvodjaca.

Poslednja izmena:
Ok kada si ubacivao ram da li si odradio reset biosa,mozda je tu problem.

Pogledao i mislim da bih mogao da odradim.Malo me zeza engleski ali sam razumio kao da nije bas bio siguran od dva fajla koji da odabere.Probacu da nadjem update za moju plocu.Fleska je formatirana na fat32.OUpdate cu odraditi ukoliko ne uspem da resim ovo sa dve memorije 1GB ostog proizvodjaca(jedna je na 800 a druga 667).

@ Vuk40

Nisam ali cu da probam i to.To se radi na dzamperima pored baterije na ploci?

Poslednja izmena:
Mozes i smo da izvadis bateriju i par puta start dugme na prazno sacekas neki minut.
Izvadi strujni kabal.Nema veze sto su razlicite memorije jaca se uvek prilagodava slabijoj.

Poslednja izmena:
Nasao sam RAM iste memorije kao sto postoji u PC samo drugi proizvodjac.Proverio sa CPU-Z,vidi oba RAM-a:
Slot1 PC2-6400(400MHz) Slot2 PC2-6400(400MHz).Takodje se vidi ukupan RAM 2048MB.medjutim u proverom My Computer/Properties i dalje stoji 760MB.Sad ne znam da li je stvarna memorija 2GB.
Ulazio sam u Bios i za VGA je bilo postavljeno da je uvijek aktivna sa maticne.Promenim u biosu da je aktivna samo ako u slotu za VGA nema graficke karte(ima samo ove dve opcije).Nakon F10 i exit PC pocne da signalizira i nece da podigne sistem dok ga ne ugasim i ponovo upalim.Tada podigne sistem normalno.Nakon ovoga ponovo u biosu odradim setovanje po difoltu pa ponovo podesim VGA na opciju prije promjene.Nakon podizanja Windowsa probam da odradim reset on opet pocne da signalizira!Windows podigne normalno nakon prethodnog gasenja na prekidac.Moze li biti da smeta RAM ili da sam ja nesto zeznuo...
Inace PC sam kupio prije par dana supruzi za knjigovodstvo i nije kod mene vec u firmi gdje radi.Mozda sutra odem da odradim reset Biosa.

Ne bi trebalo da ima nikakvih problema. Isprati linkove što su kolege postavile.

Vrh Dno