Šta je novo?

Pomoc oko ATX komandi

xaver

Čuven
Učlanjen(a)
28.02.2004
Poena
620
Problem je sledeci:

Ja sam na analognoj centrali zvezdara 40X-XXX i dvojnik sam. Znam da je centrala teski krs, ali kad se nakacim kako treba ne desava se da se veza prekine.
Problem je prilikom samog kacenja, desava mi se da se konektujem i po 10 puta ali nema protoka. Tek iz nekog X puta (nekad i iz prvog - nema pravila) konekcija koju uspostavije je upotrebljiva. Inace prikaze da se nakacio, spustio one monitore u systray i tako stoji a protoka nema.
Negde sam procitao da to moze da se sredi dodatnim ATX komandama. Na www.modemsite.com sam nasao dosta toga bas za moj modem, probao sam sa Disable V.92 jer sam tamo nasao savet pogotovo kod analognih centrala da je
bolje disejblovati V.92 jer modem dzabe pokusava da ga ostvari prilikom konekcije, medjutim sve je isto kao i pre - nikakvih poboljsanja.
Ono sto sam primetio je da recimo u vreme kad je "spic" u telefonskom saobracaju teze se kacim, uvece je verovatnoca uspesnog kacenja veca.

Uglavnom ne znam tacno sta treba da trazim, objasnjenja prevazilaze moja predznanja, neke stvari citam ali ne razumem.
Probao sam 3 modema (Sweex/Intel Ambient 56k, Lucent WinLT i ovaj koji koristim Agere PCI Soft Modem), probao sam razne verzije drajvera (unapred i unazad) - uvek isti problem.
Proverio sam kabl od uticnice na zidu do kompjutera, sve je ok. Taj kabl mi je bez problema radio na digitalnoj centrali. Imao sam priliku da se kacim iz komsiluka (ista situacija centrala 40X-XXX i isto dvojnik) i bilo je isto sto mi govori da nije do mog kabla ni do bilo koje moje instalacije.
Provajder mi je Beotel, probao sam PTT - opet isto.

Modem je Lucent/Agere PCI Soft Modem (nije WinLT). Drajveri poslednji 2.1.73 (sa modemsite.com)

da li to moze da se resi nekim atx komandama, kojim?
onosto sam ja nasao da se odnosi (moglo bi da se odnosi) na moj problem je ovde:
http://www.modemsite.com/56k/ms.asp
http://www.modemsite.com/56k/x2-linklimit.asp

Mozes da probas da ogranicis brzinu konekcije sa ATX komandom i to na 33Kbit/s na primer ili nizu ali ne verujem da ce da ti pomogne. Ono sto tebi treba je neki stariji eksterni modem jer se oni odlicno snalaze sa krs centralama, na ove PCI soft/hard modele koje si probao mozes slobodno da zaboravis.

Ne znam tacno kako ide ogranicavanje brzine za tvoj model modema, ali se secam da sam ja na dvojnichkoj analognoj centrali ogranicavao sa AT+MS=V34 jer je V34 u odnosu na V90 (V92) automatski podrazumevao maximalnu brzinu od 33.6kbps i na tolko me kachio i sve je ishlo super od onda.

PS. Danas iako ne koristim tel liniju za net (cable SBB), vishe nema dvojnika (novi broj) i kachi me na min 52kbps uvek :p

Poslednja izmena:
probao sam da limitiram na V34 i da onda se kaci na 33.6 ali ovaj problem sa konektovanjem ostaje.
Inace ovaj Lucent PCI Soft modem mi se pokazao odlicno. Kao sto rekoh gore , probao sam odredjeni broj modema, cak i onaj Lucent WinLT koji se na analognim centralama pokazao odlicno, ali ovaj mi je skroz ok.

verovatno je nesto drugo problem.

Ajd pitacu ja kolegu, mozda on zna sta je a ti vidi da nadjes neki stari eksterni modem koji se kaci na serijski port, oni su mrcine i dobro rade na tim starim centralama. A za dvojnika ti nema pomoci, juri vezu u Telekomu da ti daju cistu liniju ili uzmi ISDN.
Poz

ma znam to za dvojnika ni NATO ne moze da raskine

do duse na zvezdari (valjda najgora po pitanju dvojnika) tu i tamo sad raskidaju dvojnike ali tempo je prespor. Trebace im verovatno jos 3-4 godine da raskinu sve.

Moj je slucaj takav da samo u zgradu dvojnici samo ja i komsija tako da ce telekom radije da nas pusti da izumremo kao dvojnici nego sto ce da samo zbog nas dvojce kopa i razvlaci kabl.

tuga ziva.

Meni je na zvezdari sa centralom na 42x-xxx bez dvojnika (inace sam cuo da su ova i centrala na dedinju sa 62x-xxx najstarije u bgdu) extra radio neki Supra diamond pci modem, svaki put na 52kbps, tesko da je neki preziveo do sada, ali probaj, mozda ti resi problem.

Ja na staroj masini na koju sam i mislio kada sam pisao prethodne postove (posto na novoj furam wireless i sbb cable), sam imao bas taj PCI modem Diamond Supra Voice 56k i uvek je lepo radio na bilo kojoj centrali i staroj i novoj posle sto je dosla :p

Nova masina ima US Robotics modem i on isto ide lepo... ali ga ne koristim jer imam broadband na njoj :)

Vrh Dno