Šta je novo?

Pomoc oko Athlona xp1800+

FukaTurska

Slavan
Učlanjen(a)
31.07.2007
Poena
304
Dakle,interesuje me overclockovanje Athlona xp1800+ .
Generalno sam po netu video da moze da se digne da radi chak i do 2100mhz(normalno radi na 1534mhz),medjutim ja bih bio zadovoljan i sa 1800mhz.FSB je 133 a mnozilac je 11.5.
Dajte mi najbolji savet kako da postignem zeljenu brzinu,imajuci u vidu da zelim i da ga maximalno prilagodim RAM-u (DDR400),i da pritom ne povecavam voltazu osim ako je kranje neophodno.

Unapred Hvala!

ps.Kofiguracija je sledeca:KT4A-V MSI matichna plocha, Athlon xp1800+ ,1giga Kingston DDR400 RAM-a, ATI Radeon 9600pro grafika.

Ht na 3, mem na 333 i onda dizi fsb dokle moze

Generalno drzao bih fsb na 166(mnozilac 11),mada me interesuje utisci onih koji su se vec baili klokovanjem Athlona XP serije,tipa koliko su izdrljivi, kakve rezultate pokazuju, kako im se krece porast temperature,kolika je goranja kritichna granica temp. ,itd...

Ht na 3, mem na 333 i onda dizi fsb dokle moze
Ovo je K7 Athlon a ne K8.

FukaTurska, prvo utvrdi koji je to Athlon XP 1800+, tj. koje ima jezgro, skini cpu-z program, on ce ti reci. U zavisnosti sta ti on kaze:
1. Palomino jezgro, granica je oko 1900 Mhz sa standardnim hladjenjem, dizi samo fsb, ostalo ne diraj, pa dokle stignes
2. Thoroughbred A, granica je isto oko 2000 MHz, ista prica dizi samo FSB
3. Thoroughbred B granica je oko 2200 Mhz, ali da stignes i do 2000 MHz stabilno tebi je uspeh.
Mozes da dizes fsb pa dokle stignes a mozes i da oboris mnozilac, sa 11.5 na recimo 10 ili 9.5 pa dizi fsb, dobices ceo sistem brzi. Znaci ocekuj 10x200 ili 12x166 ili 9x220 (ako ti memorija dozvoljava, ovo je najbolja kombinacija). Mozes malo da podignes napon na procesoru, sa 1.5V na 1.6V time ce dobiti vecu marginu za overklokovanje ali ce ti i temperatura malo skociti.
Namazi dobru termalnu pastu, ocisti kuler, proveri ispravnost tvog napajanja i igraj se :)

Poslednja izmena:
@ACA:Tnx,ovo mi je dosta znachilo.Napajanje mi je generalno ispravno(pre oko pola godine sam uzeo novo),kuler sam zajedno sa celom mashinom pre dva dana skroz ochistio.Stim da ga nisam skidao vec sam koliko sam god mogao,skidao prashinu sa chetkom.Problem je u tome shto nemam pastu pa ne bi mogao posle da ga vratim.
Jezgro je Thoroughbred A,kazi mi koliko je sigurno da stavim na 9x220?Napajanje mi ji od uvek bilo setovano na 1,6V(po auto setovanjima).
Pratio sam temperaturu sa MBM 5,i uglavnom mi nije prelazila 60c(kad sam overclockovao da mi radi na 166x11).
Memoriju imam 1giga kingstona DDR400.Na koliko da je setujem u biosu,ako takt porcesora stavim 9x220?

1. Palomino jezgro, granica je oko 1900 Mhz sa standardnim hladjenjem, dizi samo fsb, ostalo ne diraj, pa dokle stignes

I mene nesto interesuje:
Zasto mislis da kod palomina nebi trebao da se cacka mnozilac. Interesuje me jer sam mislio da ga stavim na 166x11

Kod mene su u prodavnicama dosta hvaljeni i za O/C raspolozeni 1700+ i 1800+ i svi idu dokle hoces, ali je problem sto se (bar ovi moji) dosta greju, na 1700Mhz 55C je standardna temperatura, ali su na ovim vrucinama svi otisli na preko 65, pa sam ih vratio na default dok ne vidim zuto lisce...

I mene nesto interesuje:
Zasto mislis da kod palomina nebi trebao da se cacka mnozilac. Interesuje me jer sam mislio da ga stavim na 166x11

Moj je Thoroughbred A,a takodje zelim da ga stavim an 166x11.To sam i uradio bez povecavanja napona(po def. je 1.6),i kompa mi se dva put restartovala,oba puta posle silovanja tipa 2-3 sata igranja Pray-a na skoro max podeshavanjima i 1024x769 rez.Samo odjedanput restart.
Sad sam podigao voltazu za naredni stepen(1,625),i videcu kako ce da se ponasha pri nekom generalnom muchenju mashine.Ako i tu otkaze, stvaljam na 1,65 ali to je neki max koji cu da teram,jer mi je jaka frka da mi ne ode proc.A nisam bash siguran dokle bi sa voltazom smeo da idem,niti koje su kritichne temp za ovaj procesor...

Edit:Koje latency na memoriji treba da mi bude ako mi je fsb 166(i prijavljuje mi onaj cpu-z kao da radi na 166 memorija)?

Poslednja izmena:
@fuka
Meni je ovaj isti palomino na drugom kompu radio na 1.65V godinama. Sad je na 1.60V. Eto cisto radi informacije.

@boban
I kod mene se greje.Sad je oko 55C na 1.60V. Ide do 64-66 kad je opterecen. Mada sam cuo da je za ovu generaciju to poprilicno normalna temperatura.
U pravu si ,sacekacu malo hladnije vreme da bih ga poterao na 166x11/11.5 iz razloga sto mi je kuciste skuceno i neprovetreno a cooler je tik uz napajanje pa uvlaci vec zagrejan vazduh dok hladi,ali nemam nameru da intervenisem po tom pitanju na ovoj staroj masini.

@A C A
Jel moze odgovor iz prethodnog mog posta??? ;)

Hmm,sinoc sam ga stavio da mi radi 166x11 sa voltazom od 1,625.Temperatura se maximalno dizala do 60-61 shto smatram ok.Prosechno je izmedju 48 i 53,shto verovatno mogu da zahvalim ovim hladnijim danima.
Komp nisam gasio od sinoc,celu noc sam igrao Pray na jakim setovanjima,posle toga ukljuchio neke torente da mi se skidaju.Danas isto ceo dan radila i nikakvih ****** nije bilo.Rekao bih da sam uspeo da postignem stabilna setovanja.

Hmm,sinoc sam ga stavio da mi radi 166x11 sa voltazom od 1,625.Temperatura se maximalno dizala do 60-61 shto smatram ok.Prosechno je izmedju 48 i 53,shto verovatno mogu da zahvalim ovim hladnijim danima.
Komp nisam gasio od sinoc,celu noc sam igrao Pray na jakim setovanjima,posle toga ukljuchio neke torente da mi se skidaju.Danas isto ceo dan radila i nikakvih ****** nije bilo.Rekao bih da sam uspeo da postignem stabilna setovanja.

Pusti cpu-z da ti kaze na kojim setovanjima ti stoji memorija. Najbolje da namestis sinhrono sa procesorom 1:1, zato sam ti i rekao da teras sto veci fsb da bi ti sistem bio brzi u globalu. probaj 9.5x200, to bi tvoja memorija trebala da moze bez problema. Za memoriju stavi u pocetku labavo, recimo 3-4-4-8, pa zatezi na 2.5-3-3-6 i jos dokle god moze. Naravno svaki parametar posebno.

Sad mi je 3-3-3-8,aje probacu sa 2,5-3-3-6.Inache koji sam ja nub,nisam znao da to shto vishe ide na dole to je bolje,lol :)))

Ajde kad sam vec ovde otvorio temu,da pitam da li je ok da mi Radeon 9600pro(PoWerColor 256mb) ima takt core 400 mem 200? Poshto sam negde chitao da bi takt memorije trebalo da bude 300 kod 9600pro.Probao sam da oc-ujem i moze da ide do neshto ispod 450/215, i posle toga pochne da baguje shto mi se chini relativno malo?

3-3-3-8 je veoma slabo za 166, tu bi trebalo da radi sa 2-2-2-5, kazem trebalo, dodji postupno do toga.

Skini program ATI Tool, u njemu mozes najjednostavnije da nadjes max za graficku.

3-3-3-8 je veoma slabo za 166, tu bi trebalo da radi sa 2-2-2-5, kazem trebalo, dodji postupno do toga.
.
Tako je, imam ih 5 kom sa istom maticnom i svi sa krsh memorijom na auto, neprovetrenim kucistem (cak mislim da su tray) rade na 1800Mhz, moze jos, ali ne smem da rizikujem zbog posla.

Ovako, probacu sad malo da chachkam sa tim setovanjima memorije.Ono shto sigurno znam jeste da mi momentalno zamrzava kompa kad stavim da mi takt prosecora bude 200x9,dok 166x11 vishe nego stabilno radi.
ATI Tool i koristim,i u njemu sam i nashao onakva setovanja.Inache provalio sam da ovi 9600pr sa 256mb imaju slabiji radni takt memorije,nego ovi shto imaju 128mb,ne moze i jare i pare :(

ja 1700+ isteram (moze i jos al krece da se greje preko 50 C i da se derucka vent pa nisam isao dalje :)) do 1900 na 1.7... (200 x 9) ram na 400...

evo ti jedan takav 1700+, baš kao tvoj (samo sa onim DLT3C :-devil-:)
(naravno sam za slikanje, inače oko 100~150MHz manje može stabilno)

a za T Bred-a A očekuj do 2000MHz stabilno, sve preko toga je dobitak :wave:

Prilozi

• 2555mhz.JPG
    2555mhz.JPG
    168.3 KB · Pregleda: 66
Poslednja izmena:
najvište što sam video u Winu bilo je 2580Mhz, naravno to je bilo u toj meri nestabilno da niej bilo ni za slikanje - da JE neka bolja ploča možda bih ga slikao i na 2600MHz.

a taj tvoj slobodno poteraj 200x10, trebao bi da radi na 1.5V, moj se budio na 2200MHz sa 1.5V

:wave:

onda teško da je u poitanju DLT3C, možda je neki drugi (DMT3C?). ne mogu da tvrdim za sve, ali većina DLT3C istera 2000MHz na default naponu.

ps.Kofiguracija je sledeca:KT4A-V MSI matichna plocha, Athlon xp1800+ ,1giga Kingston DDR400 RAM-a, ATI Radeon 9600pro grafika.

Ja sam imao xp1700+ i abita nf7-s i postizao sam 2.2ghz
Ako ploča može onda uradi ovako:
stavi FSB na 200MHz
podigni napon malo
množilac stavi 10x
memoriju namestiš odnos 1:1
i to bi trebalo da je to

Tesko da ce ta VIA da ide na 200MHz.

BTW, evo vam malo zazubice. :)

Prilozi

• 233 MHz x 12 (Barton-M), 2x512MB PQI (2.5-3-3-8) Super PI mod.jpg
    233 MHz x 12 (Barton-M), 2x512MB PQI (2.5-3-3-8) Super PI mod.jpg
    184.9 KB · Pregleda: 61
Poslednja izmena:
Auu :zgran: barton na 2800mhz, svaka cast :wave:

Na kojoj je ploci to odradjeno, i koliko je stabilan, i sa kojom voltazom, i cime ga hladis? :-devil-:

To je bilo na A7N8X-E Deluxe sa TT Volcano 12 Extreme na 2.05V. Na vazduhu moze da ide na 2.5-2.6GHz za svaki dan. Za vise mu treba voda.

Nazad
Vrh Dno