Šta je novo?

Pomoc Oko Abit Nf7-s2

milisav

Slavan
Učlanjen(a)
26.09.2007
Poena
301
Ljudi, zna li neko sta treba da setujem u biosu da bih mogao da instaliram sistem na SATA HDD-u i da mi bootuje sa tog SATA HDD-a?
Ploca ima 2 PATA i 2 SATA konektora, medjutim nece da bootuje system ako ga stavim na SATA granu, moze samo sa PATA, pretrazio sam sve po biosu i nisam uspeo da nadjem gde se to ukljucuje, mislim, malo je glupo da ne moze, tako da pretpostavljam samo da nesto propustam. Koliko sam uspeo da pregledam o tome ranije niko nije pisao nista...

kada instaliraš windows, treba da mu stisneš f6 i da ubaciš disketu koja ide sa pločom, da bi povukao sata drajvere sa diskete.

Evo sta mi se konkretno desava: Iskljucim sve ostale HDD-ove (PATA i SATA) koje imam u kompu, ostavim samo jedan SATA hdd i jedan DVD RW. Pokrenem instalaciju XP-a, uredno formatiram particiju na Hardu on lepo iskopira fajlove potrebne za instalaciju i trazi restart. Nakon restarta vratim u biosu da boot-uje sa HDD-a, i kad dodje do boot-a on mi samo ispise Error loading operation system. Sta moze da bude u pitanju, bios mi regularno vidi sve chanell-e, s tim sto mi pise:
IDE Channel 1 Primary Master
IDE Channel 1 Primary Slave
IDE Channel 2 Secondary Master
IDE Channel 2 Secondary Slave
a za SATA u produzetku:
IDE Channel 3 Primary Master
IDE Channel 4 Primary Master

Nigde mi ne pise da je to SATA, ali tu mi detektuje HDD-ove koje vezem na SATA grane ?

re:

Imas na drugom "ekranu" u biosu drugi red gde pise"Bootable add-in device" pa tu odaberi . Mislim da ima opcija kao "pci device ili on board Sata device", ili nesto poput toga i to je najv. to.

Vrh Dno