Šta je novo?

pomoc novajliji na AMD-u

zigic

Čuven
Učlanjen(a)
14.09.2004
Poena
660
kao sto se vidi u potpisu, apsolvirao sam klokovanje na Intelu, ali sam juce uzo AMD pa sam se pogubio. koristio sam search ali neke stvarcice mi nisu jasne iako je opsirno napisano.
imam mobo MSI k9n neo-f( koja je losa za klok,ok znam sad). cpu 3.0+AM2 i Kingmax 512 ddr 800. Uspeo sam pukim lupetanjem po BIOS-u da poteram CPU na 2.2(3.5+) na koliko i sad radi. Dok sam radio po tutorijalu stalno se restartovao. pomozite mi samo oko finog tjuniranja. koji MHz vise naravno nece skoditi. Prvo, moze li se otkljucati/podesavati mnozilac jer ga nigde ni ne vidim u biosu. na slikama vidite kako komp sad radi. HTT u biosu mi je na 600. memorija na 1.95v. E,ima nesto sto niko ne pominje. ispod podesavanja imam da izaberem nesto za SB: ne mogu da napisem pa evo slike dole. sta da stavim. sad stoji na 16.
takodje, ako stavim htt na 400 da li bih mogao dalje da teram CPU.
to je to za pocetak. Izvinite, trudio sam se da skapiram sve ali kad sam video tutorijal COOL-e sa jednacinama odlepio sam. pa za stari CPU nisam pravio nikakve jednacine pa sam ga kloknuo sa 2.4 na 3.96 on air.
P.S - imate i testove. da li je ovo ok? cpu test u 3d mark2005=5032. kad ubacim jos jednu mem prekosutra bice valjda sve bolje. zbog dual-a.

Prilozi

• cache&memory.JPG
    cache&memory.JPG
    41.7 KB · Pregleda: 123
  • sb.JPG
    sb.JPG
    7.1 KB · Pregleda: 75
  • zigic.JPG
    zigic.JPG
    109.5 KB · Pregleda: 116
Evo ti ovaj lep programcic od jednog uvazenog clana Bench-a

Za pocetak HTT x 4 , HTT = 250 , Mem = /6 - pa teraj lagano HTT na gore.

Edit - tek sad vidim da je a64info samo za s754 939 tj DDR1 - al ipak - bice od pomoci

Prilozi

• A64Info.rar
    648.5 KB · Pregleda: 150
Poslednja izmena:
probacu. mada vidim u FAQ da ovaj program upozorava da se moze dosta toga ****. da li on menja vrednosti "na zivo"? da li uz pomoc njega mogu/smem menjati mnozilac?

Moze da menja vrednosti frekvencije i latencije memorije na zivo . Nisam ti ga zato dao - vec da ukapiras preko onog kalkulatora kako da namestis HTT i memoriju (al pogresio sam jer je za ddr1 - uglavnom isti je princip. Nemoj da oc-jes preko ovog programa!- (a i nemozes).Mislim da je ta tvoja ploca malo lenja. Ipak - na 250 bi morala da radi. Probaj memoriju da stavis da radi nize a da prvo nadjes gde je max procesora - pa onda nategni memoriju koliko mozes. Mislim da ti je nestabilno zbog memorije - delioc 5 , Probaj CPU/6 za memoriju.
HTT multi 4X (u krajnjem slucaju 3X)
HTT = 250
Mem = CPU / 6 - ne znam kako izgleda to podesavanje na tvojoj ploci, uglavnom idi korak sporije nego sto je sada (odnosno ddr 667 )
- pa onda idi polako na gore sa HTT-om
nisam siguran dal mozes da menjas napon CPU-a na toj ploci?
Cenim da je plafon (na osnovu iskustva drugih) negde oko 280MHz ( nije lose x9 = 2520 , mem =840 (ako ostane /6) )

Edit : dobro procitaj ovo
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=119973&highlight=am2+ddr2+overclock
narocito deo o am2 !!!

Poslednja izmena:
napon sam nasao samo za ddr. ddr/6 kapiram. to je da stavim ddr333, posto je sad 400. to jest /5. inace, da li neko moze da mi kaze kakav je sto se tice brzine testova? celeron [email protected] mi je davao 47 superPi a ovaj komp 44 na default vrednostima. mala razlika;po meni.

sta bi sa mnoziocem?

Poslednja izmena:
Ipak ces da dobijes generalno na brzini - malo na procesoru - malo na brzini memorije, ipak ne treba ocekivati nista spektakularno (to nije bas zivahna ploca). Ako nekako uspes da podignes HTT na 275-280 to ce biti prava stvar.
Inace , sa AMD-ovim box hladjenjem nemoj da ides preko 1.45-1.475 za VCore.
Evo ja sa Sempronom (Palermo) na s754 idem na 275 na izuzetno losoj ploci (GA-K8NS) - pa ne vidim sto ti ne bi mogao.

mislim da sam skapirao sve. i ovo je rezultat:

fsb = 290!!!
2600 MHz - clock 45% (4100+).
temperatura- cpu 40C/ploca 40C. jel to ok za idle?

ja ne verujem svojim ocima:banana: :type: :smoke:

P.S. - ploca mi daje do 300 fsb. sta da radim? na koliko da drzim procesor za svaki dan?

Poslednja izmena:
u principu to je dobar rezultat ako je na box-u, mada cenim da moze malo vishe..
za box to je okej temperatura

Poslednja izmena:
da,box. a evo i slicice.
terao bih i ja ali ne moze vise fsb.

Prilozi

• 290fsb.JPG
    290fsb.JPG
    43 KB · Pregleda: 138
Posto je to na default voltazi - mozes tako da drzis za svaki dan. Naravno - prati temperaturu. Kako radi memorija?

Poslednja izmena:
mislite da smem da drzim fsb na 290 i ako je max u biosu 300 za fsb. suvise blizu?

mislite da smem da drzim fsb na 290 i ako je max u biosu 300 za fsb. suvise blizu?
ako mislish zato shto krece crvena zona na 300 i kad je crvena moze da stoji bez problema samo ti je tad veca opasnost od pregrevanja..
slobodno stavi na 290..

Samo testiraj stabilnost i prati temperaturu - ako ti je max negde 60C ( s obzirom na trenutne spoljasnje temperature ) - to je OK . 290 je OK i nije neko preterivanje za tu platformu - samo pod uslovom da je sve stabilno (bas se ponavljam ;) )

Na MSI K9N Ultra,terao sam isti CPU(Orleans 3000+) na 2.7Ghz sa 1.5Vcore i box coolerom(stranica otvorena).Max load temp mi je bila oko 55 C u SM testu.U realnom radu sa 100% zauzeca (DivX kompresija) je bila oko 49 C.Memorija(2x512 Kingston VR 533,cas 4) je bila setovana na 667 divider i efektivno je radila na 900Mhz sa cas 4 i 2.2V za Vdimm.Svi spread spectrumi su mi bili pogaseni,HTT multi je bio na 3x.
CPU (ili ploca) nisu voleli 533 i 400 divider,dok je CPU radio 100% na 2.88Ghz sa 0.15V preko def.Memorija je bila ogranicavajuci faktor sa 450Mhz max. stabilnim klokom.

Nadam se da ce pomoci.

Ovo iz potpisa islo ladno 2.97.Meni 24/7 radi 2.82(vise od mada,) ).Probao sam bas moj proc i na NeoF.Na njoj sam sa Geil Ultra mem isao na tacno 300 za Fsb.Mogu slobodno reci da je islo ladno.Tebi je izgleda ogranicavajuci faktor mem.

Meni je sad ovako 313x9.Tako da ne verujem da procesor nesto zeza.Kolika ti je voltaza za CPU ne iz cpuz nego iz BIOSa.

nemam crvenu zonu za fsb. jednostavno, 300 je zadnja cifra koju vidim za fsb. nemam podesavanje za voltazu cpu-a. samo memorije.to je sto je.
jos nesto: kako se koristi cool and quiet? jel potreban? ja ga i ne cujem. kuler radi na 1200 obrtaja idle.

Poslednja izmena:
Ovo iz potpisa islo ladno 2.97.Meni 24/7 radi 2.82(vise od mada,) ).Probao sam bas moj proc i na NeoF.Na njoj sam sa Geil Ultra mem isao na tacno 300 za Fsb.Mogu slobodno reci da je islo ladno.Tebi je izgleda ogranicavajuci faktor mem.
Meni je sad ovako 313x9.Tako da ne verujem da procesor nesto zeza.Kolika ti je voltaza za CPU ne iz cpuz nego iz BIOSa.
hehe..rekoh ti upao mi je neki kilav primerak..valjda ce sa novim kulerom i vecom voltazom moci do 3.0...ili 2.9 za svaki dan..

nemam crvenu zonu za fsb. jednostavno, 300 je zadnja cifra koju vidim za fsb. nemam podesavanje za voltazu cpu-a. samo memorije.to je sto je.
jos nesto: kako se koristi cool and quiet? jel potreban? ja ga i ne cujem. kuler radi na 1200 obrtaja idle.
nemoj paliti cool&quiet...to se ne koristi ako klokujesh cpu..
ako ti je temperatura u redu sa svime do 300 ne vidim stho ne bi stavio..ja bih uradio to..
mada me chudi da imash bukvalno granicu za fsb..meni ide do 450 limit za fsb..

Ja imam Am2 3800+ i k9n-neo i fsb mi nemoze vise od 215 moze li mi neko objasniti kako da setujem opcije u biosu sve sam pokusavao ali nisata????:wall: :wall: :wall: :crash: :bottle:

Vrh Dno