Šta je novo?

Pomoc mb&mem

GhostFace

Čuven
Učlanjen(a)
24.09.2002
Poena
645
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i5 750 @ 2.67GHz + CM Hyper 212+
Matična ploča
Gigabyte Technology Co. Ltd. P55A-UD4 (Socket 1156)
RAM
12 Gb DDR3
GPU
ATI AMD Radeon HD 5850
Storage
Silicon Power 500GB + Seagate Barracuda 3TB
Zvuk
Tascam external
PSU
Chiftec CFT 600
Kućište
CM 690 II Advanced
Monitor
Samsung
Miš & tastatura
Logitech K740 + Logitech MX Revolution
Mobilni telefon
iPhone 15 Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam Asus P4B533-E , proc. Intel Pentium 4A, 1818 MHz (18 x 101) Northwood, chip set je North Bridge Intel Brookdale i845E.
Interesuje updaetovanje BIOS'a na koji nacin to da obavim i da li cu imati neke nezeljene posledice. **

Takodje imam dva modula od po 256 mb'a
DIMM1 i DIMM2: Kingston KVR266X64C25/256 256 MB PC2100 DDR SDRAM (2.5-3-3-6 @ 133 MHz) (2.0-2-2-5 @ 100 MHz), pa me interesuje dali ce mu smetati ako mu obacim jos jedan modul naravno isto Kingstonov od 512 mb ?

I sta zapravo da trazim... 512 mb DDR pc 133 ?

Pozdrav! :D

Idi na Asus-ov sajt i potraži da li postoji neki noviji softver za flashovanje verzije BIOS-a kojeg ti imaš na ploči. Flashovanje može da ima neželjene posledice, ako nepravilno odradiš... ili ako ti se mašina zaglupi sama od sebe tokom flashovanja, što opet nije retko. U najgorem slučaju bacićeš ploču. Ili... aj da ne budemo toliko rigorozni, moći ćeš da izvadiš flash iz ploče i baciš ga... pa umesto njega da staviš drugi (ako nađeš). Ali, da ne polazimo od negativnih pretpostavki... nadajmo se da će ti flash poći za rukom (samo prati uputstva koja je dao proizvođač). Mada, moj ti je savet... ako nemaš neke preterane potrebe za tim... nemoj da se bakćeš takvim zafrkancijama.
Toj 256-ici neće smetati stariji bar 512. Mislim da tvoja ploča podržava i malo brže memorije, pa možeš uzmeš i neku expeditivniju 512-icu. Kod mene recimo rade dva modula... jedan na 333, drugi na 266 :d

Poslednja izmena:
Da se složim sa blueom, ako se pridržavaš osnovnog uputstva (koje je plafon u 5 stavki), nema šta da krene loše, osim ako ne dođe do prekida flešovanja (koje traje pola minuta) - tipa nestanak struje ili slično...

Isto tako, ukoliko ti sve radi, ne diraj, ništa novo ili bolje nećeš dobiti, ni performanse, ni mogućnost za overklok. U 99% slučajeva flešovanje biosa treba raditi samo kada se bios na ploči ne slaže (neće da radi) sa nekim novim procesorom ili memorijskim modulom...

Poz :).

MIslim da za sad necu dirati BIOS , jel mi nije neophodno updateovanje.. nego sam pitao cisto informativno, jel sam cuo da su neki imali ozbiljnih problema sa tim pa stoga odlucujem da ga ne diram.

bluenick koliko sam te razumeo ti mislis da mogu da uzmem jos jedan modul sa 512 mb , ali nisam te najbolje shvatio oko ovog "expeditivniju" jel to znaci da mogu da stavim brzu koja bi radila brze od 133 @ mhz ..recimo 333?

Da to... "expeditivniju" znači bržu. E sad, koliko bržu zavisi od ploče. Bacio sam časkom oko na specifikaciju tvoje ploče na jednom sajtu i trebalo bi bez ikakvih problema da poteraš bilo koji modul koji radi recimo na 400 MHz. Znači, slobodno uzmi neki kvalitetan modul od 512MB na 400 MHz i uživaj.

Da to... "expeditivniju" znači bržu. E sad, koliko bržu zavisi od ploče. Bacio sam časkom oko na specifikaciju tvoje ploče na jednom sajtu i trebalo bi bez ikakvih problema da poteraš bilo koji modul koji radi recimo na 400 MHz. Znači, slobodno uzmi neki kvalitetan modul od 512MB na 400 MHz i uživaj.

Hvala na pomoci , pozdrav :wave:

Vrh Dno