Šta je novo?

POMOC komponente do 800e

dusan1080

Slavan
Učlanjen(a)
30.08.2008
Poena
304
imam neki stari AMD-ov komp i sad hocu da kupim novi al intel:).
sastavio sam neku konfiguraciju pa me interesuje vase misljenje.
maticna: asus striker II extreme
procesor: e8500
graficka:gtx260 (ili atijeva 3870X2 ne znam da li ce moci na ovu plocu)
tecno hladjenje Thermaltake Bigwater 735

komp bi mi bio prvenstveno za igre.za memoriju,napajanje i graficku nisam suguran koje da uzmem ali treba da budu dobri.
i da li atijeva graficka moze na ovu plocu?

hvala unapred na pomoci

umesto tih grafika uzmi 4870 , pa kad imas para nabodi jos jednu a i za pare koje bi dao za vodeno uzmi vendettu2 i ostatak ulozi u monitor

ASUS Rampage forumula i naravno 4870x2 za tu razliku u ceni ploche i 3870x2 a mozda i kusur ostane ;) Mislim nema potrebe da se bacash na plochu tolike novce pogotovo ako bi uzeo AT-jevu grafichku sa nativnim crossfire-om.

Poslednja izmena:
Prežvakano 100 puta do sada. Trenutno je neki optimum
Asus P5Q-E
E8400 ili E8500 (može sasvim lepo i E7200 ako je budžet tanji)
Memorija 2x2GB PC-8500CL5
ATI 4850 512MB (ili još bolje 4870 ako se uklopi u budžet)
Vodeno hlađenje, naročito entry level nema mnogo smisla i samo daje glavobolje, pa ili idi na nešto bolje, npr barem TT Bigwater 745, ili na dobro vazdušno hlađenje, npr OCZ Vendetta2, Noctua NH-U12P, TRUE, Hyper212 i sl.
Napajanje recimo Corsair TX650 je neki best buy u klasi.

Poslednja izmena:
samo ti cepaj ati-a , bice kuknjave za mesec-dva...

inace atijev crossfire je poznat kao doublecross.

Uzmi bre nVidiu neku (gtx260-ice su sad ispravljene i mnogo bolje nego one prve) i ne brini!

samo ti cepaj ati-a , bice kuknjave za mesec-dva...

inace atijev crossfire je poznat kao doublecross.

Uzmi bre nVidiu neku (gtx260-ice su sad ispravljene i mnogo bolje nego one prve) i ne brini!

Ovo stvarno pocinje da mi ide na kxxx :mad::whip::smash::wall:

PA DA LI TI COVECE IMAS 1 ali JEDAN "dokaz" za REC koju si napisao gore ? Videcemo za mesec , dva ? Pa cak eto da je i to istina kao sto nije uvek je tu garancija ... BOZE ... Za razlike u cenama koje postoje kod nas te 260/280 NEMAJU mesto na trzistu ... Jedino ako ljudi zaista nisu TOLIKO zatucani pa da zaista VOLE odredjenu kompaniju ... Boze me sacuvaj , graficka kartica je graficka kartica ma ko je pravio a u ovom trenutku ATI ima BOLJE i JEFTINIJE ...

Prežvakano 100 puta do sada. Trenutno je neki optimum
Asus P5Q-E
E8400 ili E8500 (može sasvim lepo i E7200 ako je budžet tanji)
Memorija 2x2GB PC-8500CL5
ATI 4850 512MB (ili još bolje 4870 ako se uklopi u budžet)
Vodeno hlađenje, naročito entry level nema mnogo smisla i samo daje glavobolje, pa ili idi na nešto bolje, npr barem TT Bigwater 745, ili na dobro vazdušno hlađenje, npr OCZ Vendetta2, Noctua NH-U12P, TRUE, Hyper212 i sl.
Napajanje recimo Corsair TX650 je neki best buy u klasi.

Apsolutno se slazem sa gorenavedenim , cuvaj pare i uzmi druge komponente bolje a ne preskupu plocu koja nicemu ne sluzi i "pocetnicko" vodeno hladjenje koje ce ti samo glavobolju ili jos nesto gore doneti kada trenutno (a narocito na dual core) dobro vazdusno je MNOGO bolji izbor.

a zbog cega nevalja ploca i tecno hladjenje koje sam naveo??? mozete mi obrazloziti??
mislim da uzmem neku gtx 260 ili 280 pa kasnije kad se napuni budzet jos jednu istu.
monitor imam samsung 206bw, a za atija sam pitao cisto da vidim da li ce raditi na ploci.
mislim ploca mi se jako svidja a jos sto ima ddr3 (razmisljam o ovako skupoj ploci jer cemi komp sluziti u narednih 3, 4 godine. necu da uzmem nesto bezveze pa da posle godinu dana kupujem novu:)).
da li da uzmem ovakvu memoriju a jos i nije bas skupa: OCZ Technology 2GB (2x1GB) DDR3 1600MHz Gold XTC 8 800.00

a zbog cega nevalja ploca i tecno hladjenje koje sam naveo??? mozete mi obrazloziti??
mislim da uzmem neku gtx 260 ili 280 pa kasnije kad se napuni budzet jos jednu istu.
monitor imam samsung 206bw, a za atija sam pitao cisto da vidim da li ce raditi na ploci.
mislim ploca mi se jako svidja a jos sto ima ddr3 (razmisljam o ovako skupoj ploci jer cemi komp sluziti u narednih 3, 4 godine. necu da uzmem nesto bezveze pa da posle godinu dana kupujem novu:)).
da li da uzmem ovakvu memoriju a jos i nije bas skupa: OCZ Technology 2GB (2x1GB) DDR3 1600MHz Gold XTC 8 800.00

Uzeti komp da traje 3-4 godine je skoro pa nemoguce, ako igre mislish da igrash. Za kuckanje na netu gledanje filmova i slushanje muzike moze. Ali ako hoces da ti igre rade glatko ili ako radish neki rendering onda rachunaj da se rachunar menja na godishnjem nivou...

imam neki stari AMD-ov komp i sad hocu da kupim novi al intel:).
sastavio sam neku konfiguraciju pa me interesuje vase misljenje.
maticna: asus striker II extreme
procesor: e8500
graficka:gtx260 (ili atijeva 3870X2 ne znam da li ce moci na ovu plocu)
tecno hladjenje Thermaltake Bigwater 735

komp bi mi bio prvenstveno za igre.za memoriju,napajanje i graficku nisam suguran koje da uzmem ali treba da budu dobri.
i da li atijeva graficka moze na ovu plocu?

hvala unapred na pomoci

Idemo redom.

Prvo nemoj MOLIM TE da dajes 320 evra za plochu. Mozes brate da uzmes P5E za 150 evra, i to ce da ti radi FANTASTICNO. Znaci ja kad sam uzimao komp pre 8 meseci, plocu sam platio za AMD proc 80 evra, i radi mi fenomenalno. Ali kapiram, ti hoces extra plocu, ali brate NEMOJ da preterujes. Znaci to je bukvalno kao da si uzeo pare i bacio u WC solju, ama bas nikakvu konkretnu stvar neces da dobijes sto se tice igrica sa tom plocom. Evo kupi ASUS Maximus Formula kosta 170 evra, pa i to je mnogo za plocu, ali vrhunska je, preporucujem ti je vala svim srcem.

Dakle

Maticna ploca - ASUSMaximus Formula (170 evra)
Procesor - Core 2 Duo E8500 3.16GHz (150 evra) (najbolji gaming procesor)

Graficka karta - ATI 4870 512 (210 evra) BEZ RAZMISLJANJA. Kosta 60 evra jeftinije u odnosu na GTX260, a u velikoj vecini igara je i brza od nje. Iako ima manje memorije, 4870 ima DDR5 memoriju (gtx 260 ima DDR3) koja je fantasticno brza. Znaci ATI 4870 512 ubedljivo best buy trenutno na trzistu.

3870 X2 nemoj ni da ti pada na pamet. Prvo 3870X2 uopste nije ni toliko brza u poredjenju sa novijim kartama (recimo ATI 4870 512) , a inace te graficke karte sa 2 jezgra tebi nisu potrebni, zato sto vidim imas 20" monitor. Te kartice koje imaju dosta memorije (4870 x2 ima 2gb) sluze vise za visoke rezolucije, znaci ako igras igrice na barem 24" monitoru u rezoluciji 1900x1200, cak ni tad nije neophodno. Za tvoj monitor, cak i za 22" kartice sa dva procesora nisu potrebne, veruj mi. Sa ATI 4870 512 bices PREZADOVOLJAN. Kartica je nesto fenomenalno. Vecina gamera ne moze cak ni da poveruje da je kartica te klase tako jeftina. Dakle 4870 512, nemoj da uzimas nista drugo (izuzev ove GTX 280 180 evra skuplje kartice)

Ram memorija - Geil ultra 2x1gb 800mhz (4-4-4-12) - 35 evra (vise od ovoga za igrice ti ne treba, toliko ja imam, ni jednom mi nije popunilo vise od 1.5gb memorije. Vise od toga bi ti bilo bacanje para (ako hoces igrice pre svega). Veruj mi da tu nema mnogo filozovije, samo gledaj da bude 800mhz, ne ispod toga. Brza memorija od toga takodje bacanje para, nece ti igrice nista brze raditi zbog toga.

Napajanje najbolje koje mozes da uzmes, sto ti preporucujem svim srcem je Corsair HX620, 620W . Kosta 130 evra, ali je stvarno vrh. I vala imaces para, samo ako nedas (ne bacis) 150 evra vise za plocu koju si prvo hteo da uzmes, i za GTX260 60 evra vise.

I da, na svaku plocu mozes i ati i nvidia karticu. Ono sto ne mozes su 2 graficke da stavis ako budes hteo na odredjene ploce. Znaci imas ploce koje podrzavaju dve NVidia kartice (SLI) i ploce koje podrzavaju 2 ATI kartice (crossfire), ali ako uzmes SLI plocu, jedna ATI kartica radi najnormalnije kao na bilo kojoj drugoj ploci, i obrnuto.

Idemo redom.

Prvo nemoj MOLIM TE da dajes 320 evra za plochu. Mozes brate da uzmes P5E za 150 evra, i to ce da ti radi FANTASTICNO. Znaci ja kad sam uzimao komp pre 8 meseci, plocu sam platio za AMD proc 80 evra, i radi mi fenomenalno. Ali kapiram, ti hoces extra plocu, ali brate NEMOJ da preterujes. Znaci to je bukvalno kao da si uzeo pare i bacio u WC solju, ama bas nikakvu konkretnu stvar neces da dobijes sto se tice igrica sa tom plocom. Evo kupi ASUS Maximus Formula kosta 170 evra, pa i to je mnogo za plocu, ali vrhunska je, preporucujem ti je vala svim srcem.

Dakle

Maticna ploca - ASUSMaximus Formula (170 evra)
Procesor - Core 2 Duo E8500 3.16GHz (150 evra) (najbolji gaming procesor)

Graficka karta - ATI 4870 512 (210 evra) BEZ RAZMISLJANJA. Kosta 60 evra jeftinije u odnosu na GTX260, a u velikoj vecini igara je i brza od nje. Iako ima manje memorije, 4870 ima DDR5 memoriju (gtx 260 ima DDR3) koja je fantasticno brza. Znaci ATI 4870 512 ubedljivo best buy trenutno na trzistu.

3870 X2 nemoj ni da ti pada na pamet. Prvo 3870X2 uopste nije ni toliko brza u poredjenju sa novijim kartama (recimo ATI 4870 512) , a inace te graficke karte sa 2 jezgra tebi nisu potrebni, zato sto vidim imas 20" monitor. Te kartice koje imaju dosta memorije (4870 x2 ima 2gb) sluze vise za visoke rezolucije, znaci ako igras igrice na barem 24" monitoru u rezoluciji 1900x1200, cak ni tad nije neophodno. Za tvoj monitor, cak i za 22" kartice sa dva procesora nisu potrebne, veruj mi. Sa ATI 4870 512 bices PREZADOVOLJAN. Kartica je nesto fenomenalno. Vecina gamera ne moze cak ni da poveruje da je kartica te klase tako jeftina. Dakle 4870 512, nemoj da uzimas nista drugo (izuzev ove GTX 280 180 evra skuplje kartice)

Ram memorija - Geil ultra 2x1gb 800mhz (4-4-4-12) - 35 evra (vise od ovoga za igrice ti ne treba, toliko ja imam, ni jednom mi nije popunilo vise od 1.5gb memorije. Vise od toga bi ti bilo bacanje para (ako hoces igrice pre svega). Veruj mi da tu nema mnogo filozovije, samo gledaj da bude 800mhz, ne ispod toga. Brza memorija od toga takodje bacanje para, nece ti igrice nista brze raditi zbog toga.

Napajanje najbolje koje mozes da uzmes, sto ti preporucujem svim srcem je Corsair HX620, 620W . Kosta 130 evra, ali je stvarno vrh. I vala imaces para, samo ako nedas (ne bacis) 150 evra vise za plocu koju si prvo hteo da uzmes, i za GTX260 60 evra vise.

I da, na svaku plocu mozes i ati i nvidia karticu. Ono sto ne mozes su 2 graficke da stavis ako budes hteo na odredjene ploce. Znaci imas ploce koje podrzavaju dve NVidia kartice (SLI) i ploce koje podrzavaju 2 ATI kartice (crossfire), ali ako uzmes SLI plocu, jedna ATI kartica radi najnormalnije kao na bilo kojoj drugoj ploci, i obrnuto.
:Klanjanje

TX650w obavezno, neznatno je skuplje a daleko kvalitetnije(koristi pretragu pisano mnogo puta) sto se ostalog tice ... previse puta prezvakano. No ako covek i dalje zeli da baca pare na bespotrebne stvari by all means let him do it... Nekome je 300 eura MNOGO a nekome opet pak nesto sto moze i da se zaboravi u kaficu ... A da konfiguraciju sklapas za 3-4 godine da ti traje .... Pa mozes sad pljunuti i 2k eura i uzeti 2KW napajanje i 3xGTX280 zajedno sa 16 giga rama (dada ddr3 LOL )i vodeno hladiti sve to zajedno sa plocom za 2xquad core processor i opet ce ti za godinu ipo - IGRE (a o tome se ovde prica) zaseckati ...

Naravoucenije : To sto si ti sklopio je daleko od loseg (na stranu taj 3870x2) ali surova realnost je da ce ti IDENTICNO raditi to i nesto jeftinije za 250+ eura kao i nesto skuplje za 1250 eura kroz 2 godine ... A sto se tice vodenog hladjenja ... Pa objasnio ti je covek u 2gom ili trecem postu ... no ajd ponovo "Vodeno hlađenje, naročito entry level nema mnogo smisla i samo daje glavobolje, pa ili idi na nešto bolje, npr barem TT Bigwater 745, ili na dobro vazdušno hlađenje, npr OCZ Vendetta2, Noctua NH-U12P, TRUE, Hyper212 i sl."

Poslednja izmena:
Striker II extreme ima nVidia 790i sli chipset i DDR3 plus masivan Heat Pipe hladjak na sebi i i to joj najvishe dize cenu, za overkloku su bolje ploche sa intel chipsetom (jeste da se nVidia jako priblizila sa 790i chipsetom). P5Q-e ima intel P45 chipset, dva PCI-e slota za CrossFire, neshto manji Heat Pipe i DDR2. Maximus Formula je vrlo slichna sa P5Q-E samo shto ima X38 chipset koji je iz entuzijast kalase. Maximus II Formula ima P45 chipset, isto ima masivan Heat Pipe, dva PCI-e za CF i DDR2.

Striker II je skup jednostavno zbog nV chipset koji u startu dize cenu i josh DDR3 ploche su obichno neshto skuplje i tu ti je rachunica...

Vrh Dno